NEPRAVDA KAO SUSTAV

NEPRAVDA KAO SUSTAV

20. rujna, 2019.

 

 

Teško onima koji postavljaju zakone nepravedne i koji pišu nepravdu.

(Isaija, 10:1-2)

Piše: Saša Radović

Nepravda je nezaobilazna sekvenca života na Zemlji. Nepravda je postojana u kontinuitetu ili periodično, kao kiša, sunčan dan ili vrijeme. Nepravda nije dio sustava, nego je sustav kao što su sustavi; komunizam, fašizam, demokracija ili diktatura. U prirodi je nepravda surova. Sjetimo se zlog vuka koji proždire mirnog zeca ili ovcu. Ili bogomoljke koja nakon oplodnje poždere „oca svoje djece.” U Hrvatskoj je nepravda vrlo, vrlo surova! Hrvatska proždire samu sebe!

Uzor Tito

Hrvatska nema sustav demokracije ili priglupo rečeno, parlamentarne demokracije – nego čisti i nepatvoreni sustav nepravde. Na svakom koraku, u svako vrijeme! Smiješne priče Kolinde, Plenkovića ili najvećeg demokrata Bandića o hrvatskoj demokraciji identične su uvjeravanju ružne usidjelice – da je prelijepa djevojka.

Nepravda u Hrvatskoj počela je privatizacijom za povlaštene. Komunistički HDZ tajkuni koji nisu imali ni dinara do 90′, lete svojim helikopterima i plove na svojim jahtama. Vile ministara i ostalog političko kriminalnog klana, uz more, šume ili uz jezera, nicale su i niču kao gljive iza kiše. Imaju znatna sredstva na svojim računima. Imaju moćne zaštitnike u DORH-u, sudovima i kordonima specijalaca s dugim cijevima.

Grabež nezapamćen od stoljeća VII. prilazi kraju ove 2019., jer je resursa za pljačku hrvatskih građana sve manje. Nove afere; Agrokor, Uljanik, F-16 i bajni 4M (tri ministra i ministrica) isisavaju posljednje milijarde prije konačnog kraha, a golema masa vlasti silom zatvara svaki pokušaj kritike. Hrvatska vrhuška uvodi Titov vertbalni delikt, a čeka se i donošenje Zakona o prisilnom radu. Nepravda „izlazi iz ormara” i pokazuje se u punom svjetlu.

Nazvati Plenkovića ”ćaća” ili napisati satiričku pjesmicu – policija kažnjava grubošću i maltretiranjem starog Ivana Pernara ili nezakonitim uhićenjem i suzavcem novinara Gordana Duhačeka. Tu dvojicu zločinaca čeka još kazneni progon, istraga, suđenje i rigorozna kazna. Nepravda otvara svoja velika usta i smije nam se u lice. Spomenuti zločinci neće biti kažnjeni guljenjem krumpira kao Čobanković koji je opljačkao milijune, Ivan i Gordan izvjesno vrijeme živjet će u ćelijama Remetinca, Gline ili Lepoglave, sve dok ponovno ne otvorimo Goli otok.

Na drugoj, tamnoj strani, na granici egzistencije; vegetira osiromašeni puk, prazni stolovi i hladne sobe, hrana iz kontejnera za smeće… Jedina svjetla točka su pučke kuhinje. Svako peto dijete u Hrvatskoj je gladno.

Hrvatska proždire samu sebe zbog svoga sustava nepravde. Za dokaz je dovoljno znanje na nivou prvog razreda osnovne škole; zbrajanje i oduzimanje! Ako broju zaposlenika državne i lokalne uprave, zajedno s javim službama – stalno dodajemo nepoznati, ali golemi broj uhljeba i parazita – rezultat zbrajanja je sve veći. S druge strane imamo oduzimanje – broj se smanjuje; bolesni i stari brzo umiru zbog slabog zdravstva i siromaštva, a oni sposobni za rad, snažni i stručni – bježe zbog sustava nepravde. U drugoj fazi izračuna treba nam pojam iz više matematike, limes. Limes ili granična vrijednost koristi se u matematici za opis funkcije kako se njezin argument približava nekoj točki – u ovom slučaju kako se približava nuli!

Kod nas u Nepravednoj Republici Hrvatskoj (NRH) približavanje argumenata nuli s obje strane (od „plusa” i od „minusa”), vrlo je brzo. Na jeziku svekolikog puka objašnjenje je – nula ili sraz plusa i minusa dogodit će se nakon prelaska hrvatske granice zadnjeg autobusa punog radnika i stručnjaka. Tada će prenapuhani balon državne i lokalne uprave zajedno s javnim službama i stotinama tisuća uhljeba i parazita – puknuti! To jalovo krdo koje ni u jednom trenutku nije brinulo o svojoj Domovini nego samo za svoju osobnu korist – pomrijet će od gladi. Neće ih imati tko hraniti! Glupave i trivijalne priče o Pupovcu, Šuici, Bandiću ili Kolindi kao i virtualni ratovi novih partizana, ustaša i četnika – progutat će vrijeme, neka nova kiša ili sunčani dan. Ostat će samo istinita priča o bivšoj Nepravednoj Republici Hrvatskoj.

Stabilnost

Rješenje problema nepravde u Hrvatskoj teško je, ali moguće. Zapravo, morat će se dogoditi ili nas neće biti. Democid; raslojavanje, kolaps gospodarstva, prerano umiranje staraca i bolesnih, raseljavanje nacije po cijelom svijetu i konačni nestanak Hrvata s Balkana – sigurna nam je perspektiva, ako nastavimo s kolindama, plenkovićima, pupovcima i žetončićima… Opstanak je samo u promjeni – ali korjenitoj promjeni! Teoretski to je jednostavno – kompletan vrh hrvatske vlasti mora podići svoje milijune eura s bankovnih računa u poreznim utočištima – i zauvijek otići tamo gdje nema ugovora o izručenju Hrvatskoj.

No, teorija i praksa često su na astronomskoj udaljenosti. Trideset godina hrvatska vrhuška radi na „stabilnosti” da bi sačuvala nezakonito stečenu imovinu. Zbog toga imamo najjači i najbrojniji državni aparat u odnosu na broj stanovnika u Europi, a možda i u svijetu. Stabilno i sigurno je da će dužnosnici mirno provesti svoje mandate i kasnije dobiti rukovodeća mjesta bez obzira na svoju stručnost (ili nestručnost). Ta stabilnost je postignuta ogromnom masom uhljeba i parazita. Mala Hrvatska s oko četiri milijuna stanovnika ima najveću vladu u EU s najvećim brojem ministarstava u EU, prekobrojni Hrvatski sabor, bezbroj državnih ureda, povjerenstava, odbora, savjetništava, komora i agencija i čak 576 lokalnih jedinica – 428 općina, 127 gradova, 20 županija i Grad Zagreb koji ima poseban status grada i županije. Sve to opslužuju dobro plaćeni čopori uhljeba i parazita.

Bilo bi dosadno redati brojke pregolemih iznosa troškova ovog jalovog stroja koji pregolemim brojem ljudstva – osigurava vlasti spomenutu stabilnost. Ali, primjera radi možemo navesti troškove lokalnih uprava; stravičnih 27,000,000,000 kuna (slovima dvadesetsedam milijarda!) godišnje. U državnoj i u lokalnoj upravi ne gleda se na milijardu ili dvije, tri za kojekakve subvencije, donacije promocijhe ili za nova i nova vijeća, povjerenstva… Tisuće vijećnika po općinama koji bi trebali volontirati, plaćeni su, dobivaju laptope, tablete, mobitele, putne troškove i niz beneficija. Dakako milijuni cure i za nove uhljebe, nove vojnike stabilnosti. Možemo samo zamisliti koliko milijarda bacamo na nekorisnu državnu upravu koja više razmišlja o Bruxellesu nego o Zagrebu.

Broj političara i zaposlenika u cijeloj hrvatskoj upravi i javnim službama nemoguće je saznati, ali nema sumnje da se veći nego kompletan radni stroj u Hrvatskoj koji nešto konkretno proizvodi. To se slaže s konstatacijom iz gornjeg teksta – da se neproizvodni balon rapidno puni, a radni, proizvodni „ispuhava” se i bježi u beskraj zapadnih zemalja. Zbog sustava nepravde!

Od Tuđmana do danas, Hrvatska nema jaku političku osobu i vodi nas masa lijenih i pohlepnih mediokriteta s jedinim ciljem – na bilo kakav način (prečesto nezakonit!) zgrabiti sve dohvatljivo i steći bogatstvo. Dobar primjer o istinitosti ove tvrdnje je afera 4M (tri ministra i ministrica).

Realno rješenje

Iz takvog sustava u Hrvatskoj, nepoznatom Europi koji se od 90′ naziva slobodnim, neovisnim i demokratskim, iskristalizirao se sustav koji je nadvisio sve ostalo – sustav nepravde! A, svaka pa i državna nepravda – povlači dužnost pobune svih nas. S obzirom na snažnu zaštitu stabilnosti vrhuške, eliminacija nepravde u Hrvatskoj – ne može se postići demokratskim putem, peticijama, izborima, prosvjedima ili mirnim građanskim neposluhom.

Jedino realno rješenje prelaska našeg sustava nepravde na demokraciju moguće je ukoliko članovi vlade RH i zastupnici Hrvatskog sabora shvate da nastavkom ove i ovakve političke prakse – slijedi siguran i brz kraj. U praksi bi to značilo; ukidanje svih subjekata državne i lokalne uprave sa svim pratećim subjektima te uređenje Nove Republike Hrvatske po zakonima i provedbi zakona razvijenih država (sjetimo se; Hrvatska je na samom dnu EU). Maloj Hrvatskoj dovoljno je 7 ili 8 ministarstava, dovoljan je 101 zastupnik u Hrvatskom saboru, bez nepotrebnih županija i s doličnim brojem općina i gradova (ne apsurdnim kao što je sada).

Netko će reći da gornji redovi nemaju nikakav smisao te da je svaka nada u boljitak Hrvatske – utopija! Znamo da ljudska glupost (posebice hrvatska glupost!) nema granice, ali je ipak moguć bljesak poneke zrake razuma. Možda je i ta zraka dovoljna da razbije tamu – i da progledamo.

 Anno Domini MMXIX.  T        

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Magdalena
    #1 Magdalena 21 rujna, 2019, 06:15

    Sve napisano je živa istina. S ovim ljudima u vlasti, nema i neće biti napretka nit boljitka. Oni su tu radi sebe i svojih, tko god to bili. Nema tu nikakve ideologije. To je čista pragma. ostaju i opstaju jedni zbog drugih, jer si pomažu na razne načine. Oni su frendovi, a kao fol se napadaju i idu jedan na drugoga.To je banda koja je uništila Hrvatsku, zbog koje mladi obrazovani ljudi bježe u druge države, gdje imaju izgleda dostojno čovjeka živjeti, razvijati se, imati obitelj i odgjati djecu u boljem društvu, gdje se cijeni znanje, sposobnosti, rad , poštenje, pravna jednakost i istina.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code