NE TREBA NAM VOJNI ROK NEGO MINISTARSTVO ISTINE

NE TREBA NAM VOJNI ROK NEGO MINISTARSTVO ISTINE

10. veljače, 2017.

 

 

 

Mi kao narod i država nikakvih neprijatelja nemamo, osim sebe samih. Nitko, u našem susjedstvu, osim možda šaka Srba (četnika) nema nikakve teritorijalne pretenzije i aspiracije na naš teritorij. Poznato je kako smo te i takve Srbe uvijek pobijedili. Istok i Zapad se međusobno bore za utjecaj na ovom prostoru, jer je geostrateški vrlo važan, zbog mnogo čega. Prevlast tog utjecaja postići će se dogovorom velikih, kao što je uvijek do sada bilo

Pojam spin je prvi upotrijebio G. Orwel u svom romanu “1984”. Glavni lik romana “spin doktor” bio je zaposlen u ministarstvu istine.

Napisala: Ankica Benček

Za pretpostaviti je kako se nešto nepoželjno, neprihvatljivo, veliko i negativno po sve nas sprema, jer je u javnost pušten spin o obaveznom vojnom roku, za sve muškarce, neki kažu i djevojke (žene), određene dobi. Ideja obaveznog služenja vojnog roka se “zakotrljala” u izbornoj predsjedničkoj kampanji aktualne predsjednice države Kolinde Grabar Kitarović i donijela joj dosta glasova, naročito ultradesnog i militantnog građanstva.

U nedostatku drugih ideja, nemogućnosti i nehtijenju realizacije mnogih izbornih obećanja, sramoćenja pred ogradom Bijele kuće, nekompetentnog miješanja u poslove i zadatke vlade, pokušaj amaterskog zadiranja u bankarski sustav, neviđenja nužnog i potrebnog u kurikularnoj reformi, izmišljanje poreza na poroke, natjecanje u modnim trendovima, pametovanje u STEM području …masu nelogičnosti utemeljenih na čistoj štreberiji, neviđenom egoizmu, filozofiji “ogledalo ogledalce, reci mi tko je najljepši”, što je odavno razvidno, u isti mah smiješno i žalosno, aktiviranje ideje o obaveznom vojnom roku, bi možda moglo vratiti strmoglavi rejting i osigurati prvo mjesto, na rang ljestici bilo kakve popularnosti, što je nekima životno pitanje.

Ratovali za cara i kralja

Međutim, to je čisti promašaj, baš kao i “sramoćenje” premijera Plenkovića zato što nije služio vojni rok, tamo negdje 1989. Da ga je kojim slučajem služio vojsku i recimo bio u Titovoj gardi, sad bi ga ti isti, koji mu nesluženje vojnog roka spočitavaju i uzimaju za veliko zlo, razapinjali kao i sve one druge, naročito gospodina Josipovića.

Naši su preci služili vojsku i ratovali za cara i kralja, borili se za nezavisnost i slobodu, ginuli po mnogim frontovima stoljećima, a sami slobode i neovisnosti nikada nisu imali.

U Domovinskom ratu su naši očevi, muževi, sinovi i braća branili i obranili svoju neovisnu, suvrenu državu, svoj vjekovni teritorij, svoju slobodu i pravo na vlastitu državu. Mnogi su pri tom poginuli, mnogi ranjavani, mnogi postali bolesni fizički, psihički i duhovno. Umjesto da žive u miru, slobodi, sigurnosti, s nadom i vjerom u boljitak, sretniju budućnost, danas oko njih i svih nas opet zvecka oružje, zbog militantnih, nesposobnih, uskogrudnih, isključivih, neraliziranih pojedinaca, interesnih i političkih skupina, koji mogu egzistirati i opstati u samo nemiru, podjeli, mržnji prema svima koji su drugačiji, u općem kaosu i obmanjivanju vlastitog naroda, a tobože rade za dobro tog naroda.

Dogovor velikih

Mi kao narod i država nikakvih neprijatelja nemamo, osim sebe samih. Nitko, u našem susjedstvu, osim možda šaka Srba (četnika) nema nikakve teritorijalne pretenzije i aspiracije na naš teritorij. Poznato je kako smo te i takve Srbe uvijek pobijedili. Istok i Zapad se međusobno bore za utjecaj na ovom prostoru, jer je geostrateški vrlo važan, zbog mnogo čega. Prevlast tog utjecaja postići će se dogovorom velikih, kao što je uvijek do sada bilo. Na nama je da u najvećoj mogućoj mjeri, u bilo kojoj konstelaciji vanjskog utjecaja sačuvamo svoju samostalnost, nacionalni identitet, vjerodostojnost i suverenost. To se ne postiže čučanjem pod nečijim plotom, u nekakvom interregnumu, već uspješnom diplomacijom, djelotvornim dogovorima, pragmatičnim pregovorima, obostranim kompromisima, solidnim općim i stručnim znanjem, multidisciplinarnim sposobnostima, državničkim vještinama i čvrstim domoljubljem.

Ti veliki se ponekad s nama igraju, baš kao i sada, slanjem vojnog oružja i oruđa, što je u njih za otpad, u Srbiju i Hrvatsku, stvarajući disbalans, opću nesigurnost, nova mjesta nemira, raznih pobuna, buđenja starih razmirica, nikad ugaslih teritorijalnih aspiracija, nedovršenih obračuna i novih okršaja, kako bi oni onda, uz domicilne trabante (izdajice), mogli nevidljivo sprovoditi svoju volju, realizirati svoje dugoročne ciljeve i držati pod kontrolom dio Balkana koji im najviše odgovara. Nikakva ih vertikala, ni utjecaj zemalja oko istaknutih točaka (tri mora), u tome ne mogu spriječiti. Jalta je Jalta i ostaje Jalta, kako god se to nekome činilo i izgledalo. Nikakvi spinovi tu ne pale.

Naši su spinovi su uglavnom za domaću upotrebu. To treba znati napraviti. To se ne može prepisati, kopipejstati i plagirati. Spin bi trebao biti originalan, s obzirom na potrebu, predmet, vrijeme i prostor. Dobri spin doktori ne mogu biti štreberi, nazovi stručnjaci i kvazi političari. To su genijalci, inače spin nije spin, nego sprdačina, baš kao i ovo s obaveznim vojnim rokom.

Nijedan od navedin razloga i tobožnjih potreba našeg društva nema opravdanja za uvođenje obaveznog vojnog roka. Sve ono što tobože nedostaje u rastu i razvoju mladih, a dobiva se obaveznim služenjem u vojsci su bajke. Ne živimo više u XIX ili početkom XX stoljeća kada se mislilo da je čast, ponos, dužnost i nužnost ići u vojsku, da bi bio pravo muško.

Danas baka više, ni u najzabitnjijem zaseoku Lijepe naše, ne pita unuku, kad joj predstavi svojeg dečka, je li on bio u vojsci i ne savjetuje je da se ne petlja s dečkom koji nije služio vojsku (puni rok), jer to zasigurno nije pravi muškarac.

Vremena su se promijenila, ljudi su se promijenili i društvo se svakim danom mijenja slijedeći moderne svjetske trendove.

Kome više, igdje danas treba obavezni vojni rok? Na fizičkom, psihičkom i duhovnom razvoju mladih moguće je raditi u školama i na fakultetima, adekvatnim nastavnim programima, suvremenim oblicima i metodama rada, najviše kroz građanski odgoj, što ne mora i ne treba biti zaseban nastavni predmet, samo je potrebno sustavno, nastavne sadržaje građanskog odgoja implementirati u sve nastavne predmete, pratiti i vrednovati njihov ishod, te ih poboljšavati, unapređivati i usklađivati s aktualnim životnim potrebama.

Ni u jednom segmentu se to ne može kompenzirati obaveznim služenjem vojnog roka koji to zapravo nije, već bi to, po svemu sudeći bio, obavezan boravak u vojnom kampu, gdje bi se naučilo rukovati puškom, odgajalo i preodgajalo. Neki kažu kako bi se naučilo saditi cvijeće, uzgajati drveće, usadila briga za zdrav okoliš, osvijestilo domoljublje, naučilo zdravo hraniti, osjetilo zajedništvo, razvila potreba za pomaganje drugima, unaprijedila fizička i zdravstvena kultura, … Čista fiks ideja – još jedan pokušaj amerikanizacije hrvatskog društva, nečije osobno vraćanje u dane mladosti, svevidljiva opsjednutost vojnim uniformama i oružjem.

Unutarnji impuls vrtnje

Spin do spina – čista spinologija, sa svrhom da se u javnosti plasirana informacija prilagodi i iskoristi u svoju korist, sa nekim već vidljivim karakterističnim pejorativnim značajkama, što se očituju uz samo plasiranje informacije, njeno razvijanje do određene točke i onda taktičko opovrgavanje iste informacije, da bi se dobilo na vremenu i naškodilo protivniku.

Kao što znamo spin na engleskom jeziku znači vrtnja. Taj pojam je preuzet iz sporta (tenis, kriket), a odnosi se na vrtnju loptice koja se posebnom tehnikom gotovo nevidljivo zavrti, preusmjeri i tako zavara protivnik. Naziv spin postoji u fizici, gdje označava unutarnji impuls vrtnje, koji određuje kutnu količinu gibanja subatomskih čestica.

U politici, u javnim nastupima spin je vješta dvosmislenost, kružno kretanje s istodobnim kretanjem oko svoje osi, gdje uvijek nema centrifugaslnih sila, neke stvari pobjegnu u prostor, zagade taj prostor i poput bumeranga se vrate u ishodište vrtnje, pri čemu dobro udare “kreativca” ideje.

Pojam spin je prvi upotrijebio G. Orwel u svom romanu “1984”. Glavni lik romana “spin doktor” bio je zaposlen u ministarstvu istine.

Kad se malo bolje pogleda i sagleda, upravo takvo ministarstvo nam fali. Svakim danom istina je sve manje univerzalna i moralna kategorija, a sve više administrativni konstrukt onih koji vladaju, umjesto da upravljaju i predstavljaju.

Kroz razne spinove, od različitih “spin doktora”, plasira nam se iskrivljena stvarnost, laž se umotava u sjajne šarene omote, stvara se nešto od ničega, izvode se logičke piruete, u smislu kao da nešto je, a to nije i obrnuto, ovisno o trenutnoj potrebi pojedinca ili političke stranke. Takva sofisticirana prevara je čista muljaža, gdje se sve negativno, nepoželjno, neprihvatljivo, neprimjereno, nečasno, ružno, neprirodno,.. želi prikazati kao čiste suprotnosti navedenog.

Svaki spin ima poseban oblik komunikacije i interpretacije, s ciljem da svaku informaciju s negativnom konotacijom, tumači kao nešto poželjno, nužno potrebno za dobrobit pojedinca i za boljitak društva.

Kada su pojedini spinovi iz politike, naročito iz vladajućih struktura u sprezi s moćnim i važnim (državotvornim) medijima, osigurana je dugotrajna lakoća vladanja, kako pojedincima, tako i političkim opcijama u poziciji.

Unatoč svemu tome, ovaj narod nije glup, bedast, neuk, zaslijepljen i povodljiv na dulji rok. Možeš ga prevariti, jedanput, dvaput, možda i triput, ali onda … gotovo je. Više od polovice biračkog tijela postaje pasivno. Oni koji izlaze na izbore biraju nekog trećeg, čiste amatere, provincijalce, sektaše, redikule, dvorske lude, cirkusante, barbike, manekenke, posvoduše, sponzoruše, …, ali ne više dokazane prevarante i spin opsjenare.T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Putnik ratnik
  #1 Putnik ratnik 15 veljače, 2017, 09:44

  Hrvatska vlada treba razumit jednom .Reci srbima da su oni cetnici.Ako misle dasmo mi Ustase jesmo i ponosni smo sa Hrvatskoom pvijesti.Mi nismo balkanci mi nismo regijanci nego Hrvati .Daj dase Ustanemo kao rumuni ZA DOM SPREMNI.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Black Jack
  #2 Black Jack 11 veljače, 2017, 19:07

  Najveći Spinovci su partizančine i četnici to je valjda svima jasno!
  A tko je sada što nije bitno jer su partizančine i četnici dvije strane iste zločinačke ideologije = Šugoslavije!

  Slažem se da ne trebamo vojni rok ali vojsku svakako da bi očuvap stečeni mir.
  Zbog toga neka gospoda izračunaju koliko bi koštao obvezni vojni rok i te novce daju kao poticaj onima koji žele dobrovoljno svoj teritorij obraniti od mogućih barbara.
  Uvijek kada su Hrvati bili naivni i nisu imali svoju vojsku igubio se teritorij pd Sv Gere. Savurdije, Vojvodine, Boka Kotarske i Bosne!

  Jedno je sigurno kao Amen u Crkvi= Srbi nikada neče stati po planu Memorandum SANU ostavirti veliku srbiju, da li se ona zove kraljevina, socijalistička ,rakijaška ili drugačije, to je njima potpuno svjedno!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. klarens
  #3 klarens 10 veljače, 2017, 06:37

  Jedna jedina rijech je kluch svih zala
  =============================
  SAMOOBMANA
  =============================
  Blesan je toliko siguran u svoju pamet
  =============================
  Da je laki plijen svakom vjetropiru !!!!!!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code