NE ČUJU SE JAUCI ŠKABRNJE

NE ČUJU SE JAUCI ŠKABRNJE

26. listopada, 2022.

 

 

Primjerice samo gospođa Eva Šegarić, (preminula 2017.), koja je inače bila poluslijepa žena, tog 18. studenoga 1991., izgubila supruga, svekrvu, djevera i njegovu ženu te još 14 članova svoje obitelji. Jeste li primjerice na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) vidjeli barem „jednominutni“ prilog o ovoj Junakinji Domovinskoga rata? Ili: kad ste zadnji put nešto gledali ili čitali o ovom junačkom mjestu, koje je bilo na prvim crtama obrane? Mediji ga se sjete (skromno) tek uoči neke obljetnice, iako su Vukovar i Škabrnje simboli hrvatskog Domovinskog rata

Napisao: Mladen Pavković

Srpski četnici predvođeni zloglasnom Jugoslavenskom narodnom armijom (JNA), s crvenom zvijezdom petokrakom, masakrirali su i ubili sve Hrvate, vojnike i civile, koje su zatekli 18. studenoga 1991. u Škabrnji! Ni jedna kuća, pa čak ni crkva, nije ostala pošteđena. Osim što su ubijali, čak su nevine Hrvate gazili i tenkovima, a baš kao i svi razbojnici opljačkali su sve što je ostalo i vrijedilo. A kad se zna da je ovo mjesto bilo iznimno bogato, četnici su imali i što danima odvoziti, što teretnjacima i traktorima, što željezničkim prijevozom prema Benkovcu i Kninu. Srušili su i Crkvu, ali i druge vjerske objekte, a nisu poštedjeli ni groblje. Opljačkali su i Poljoprivrednu zadrugu „Ravni kotari“ iz Škabrnja, a gospodarske zgrade zapalili. Samo materijalna šteta pričinjena ovoj zadruzi procijenjena je na oko 6,5 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. U ovom selu nema obitelji koja nekog nije izgubila u obrambenom Domovinskome ratu. Tako je primjerice samo gospođa Eva Šegarić, (preminula 2017.), koja je inače bila poluslijepa žena, tog 18. studenoga 1991., izgubila supruga, svekrvu, djevera i njegovu ženu te još 14 članova svoje obitelji. Jeste li primjerice na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) vidjeli barem „jednominutni“ prilog o ovoj Junakinji Domovinskoga rata? Ili: kad ste zadnji put nešto gledali ili čitali o ovom junačkom mjestu, koje je bilo na prvim crtama obrane? Mediji ga se sjete (skromno) tek uoči neke obljetnice, iako su Vukovar i Škabrnje simboli hrvatskog Domovinskog rata!

Mrtvo selo

Oni koji su preživjeli pakao, prije svega od strane zločinačke JNA i svojih „komšija“ tek su se nakon Vojno-redarstvene operacije „Oluja“, znači, 1995, mogli početi vraćati u svoje selo, a umjesto kakve-takve dobrodošlice dočekale su ih stravične parole, poglavito na ruševinama spaljene Osnovne škole na kojima je pisalo: „Živjela smrt i dobro došli u mrtvo selo“.

„Žalosno je i jadno što nitko od srpskih i inih zločinaca još nije odgovarao za ovaj strašni zločin. I kako dani idu, i kako se približava 18. studenoga, nama je sve teže i teže. Mi to zaboraviti ne možemo i nećemo. Međutim, unatoč svega nekako smo ostali „po strani“, rekao bih čak na margini, jer o Škabrnji, u koju se vratio kakav – takav život jedino će se govoriti i pisati u ove nama teške dane, a kroz cijelu godinu gotovo – ništa“ – rekao nam je legendarni ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić.

Inače, svojedobno je o Škabrnji ugledni i cijenjeni hrvatski branitelj i domoljub, ali i nekadašnji načelnik ove općine, Ante Milković  objavio zanimljivu i iznimno vrijednu knjigu s naslovom “Naša Škabrnja“. Kad smo ga pitali: kada će tiskati drugo izdanje, samo se nasmijao i rekao: „Kad smo pripremali i objavili ovu knjigu za pomoć smo se obratili mnogima, pa i tadašnjem Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Što mislite, što su nam odgovorili? Ništa! No, neki su čak rekli-nema novaca!?

Na to je Marko Miljanić, kojem je moja malenkost  objavila i (skromnu) knjigu tek samo dodao: „Ne, za takve projekte nema novaca, ali za filmove i teatre Rade Šerbedžije i sličnih ima koliko treba!“

Za mnoge „velike hrvatske pisce“, osobito izdajnike i dezertere, knjige na temu hrvatskog obrambenog Domovinskog rata uopće „ne postoje“. To su za njih „španska sela“. Naime, u hrvatskim medijima, ali i ne samo u njima, postoji skupina „uglednih pisaca“ koji isključivo jedni drugima pišu kritike i osvrte, kao i recenzije. Oni sami među sobom „dijele“ i nagrade i priznanja, a kako je većina medija (svaka čast iznimkama) u njihovim rukama, obično se događa da urednici „samo njih“ pozivaju u emisije ili na intervjue (jednom Mirka drugi put Slavka), pa se stječe dojam da je to „vrh“ hrvatske  publicistike ili književnosti, iako je zapravo riječ o „toalet majstorima pera“ (svaka čast iznimkama). A ako ti i takvi slučajno nešto i napišu ili objave o nekoj knjizi vezanoj uz Domovinski rat, onda je to mahom knjiga koja blati i pljuje što je stvoreno u slobodnoj, samostalnoj i neovisnoj hrvatskoj državi (svaka čast iznimkama).

Svjedok u Haagu

Sve ono što se prije, u ratu i nakon toga događalo u Škabrnji kao stvoreno je za knjige, filmove, kazališne i ine predstave. Nu, od toga se bježi kao „vrag od tamjana“. Čak to nije zanimljivo ni onom riječkom diletantu-redatelju koji zajedno sa svojim „suradnikom“ prikazuje lažne  predstave u kojima su i Hrvati „koljači“, i to „iz čistog mira“, odnosno uvijek mu je završetak da su žrtve i agresori zapravo jedno te isto. Za te svoje sramne uratke bogato je i nagrađivan, kao da mu je Šerbedžija – rizničar.

Marko Miljanić je dosad najmanje sedam puta bio svjedok na Haaškom sudu. Nije se poput žalosnog bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića skrivao kao „zaštićeni svjedok“, već je svjedočio javno, kako to i priliči časnom i uglednom vojniku-zapovjedniku. Kad je sucu toga suda (koji je sudio i Gotovini) jednom zgodom pokazao fotografije masakriranih nevinih Hrvata iz Škabrnje, on je rekao: Maknite to od mene, to ne mogu gledati! Inače, i Miljaniću su  ubili oca i još nekoliko članova obitelji. Što mislite, koliko je hrvatskih medija barem nešto objavilo o njegovu istinskom svjedočenju o onom što se u tom selu događalo te o krivcima za ubijanje i rušenje? Gotovo niti jedan! Ne, „nije“ to priča za novine, a još manje za dokumentarni ili igrani film!?

Svi branitelji Škabrnje su Junaci Domovinskoga rata, baš kao i svećenik Tomislav Sikirić, koji je  18. studenoga 1991.,  spasio ne mali broj nevinih civila. Ali zasluge i priznanja za stvaranje slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države (svaka čast iznimkama) primaju i primali su mnogi, ali ne i sudionici Domovinskoga rata na ovim prostorima.

Škabrnja nema ni jednog generala. Vukovar ima jednoga (Blago Zadro), ali taj je čin (zasluženo) dobio tek nakon što je sahranjen.

Pored toga, ni jedan hrvatski ratni pilot nema čin generala, pa čak ni Danijel Borović, koji nam je (veljača, 1992.) „isporučio“ prvi pravi ratni zrakoplov i koji je Junak nad junacima! Da su barem taj čin  dali posthumno Rudolfu Perešinu (1958.-1995.), koji je dao i život na borbenom zadatku. Ali nisu.

Ali zato u Hrvatskom generalskom zboru (HGZ) navodno i dalje primaju nove članove!

To nije pravda. To je sramota! T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. FRANO MARXISTA
  #1 FRANO MARXISTA 4 studenoga, 2022, 20:54

  TJEDAN SJEĆANJA NA VUKOVAR I ŠKABRNJU??
  ZAR SE JOŠ UVIJEK MOŽE PRODAVATI ROG POD SVIJEĆU I NA KRAJU DRUGE DEKADE 21-VOG STOLJEĆA. DOKLE ĆE NAM ZLOČINAČKA KATOLIČKA CRKVA ODREĐIVATI NAŠE POVIJESNO ODREĐENJE ILI SELEKTIVNO VJEROVANJE U NEŠTO I NEKOG . KRŠĆANSKU RELIGIJU TREBA , KAO ISTROŠENU,KAO PROKAZANU ,KAO ZLOČINAČKU , ODBACITI I JEDNOM ZAUVJEK PROGLASITI JU DEKADENTNOM,ZLOČINAČKOM, KOJA NIKADA NIJE DJELOVALA PERSPEKTIVNO I UJEDINJUJUĆE ,SA VJEROVANJEM U NEŠTO ŠTO LJUDI STVARAJU A PERSPEKTIVNO IMA VIZIJU RAZVOJA I SPOZNAJE.
  PA VUKOVAR I ŠKABRNJU TREBA STAVITI U POVIJESNI KONTEKST RATA DVAJU RELIGIJA ,KOJE SU OBE AMBICIOZNE DA VLADAJU ,PLJAČAKJU I IDEOLOŠKI OPREMAJU SVOJU PASTVU DO KRVOLOČNIH RAZRAČUNA , KOJI SU USLOVLJENI ,ALI UVIJEK, MATERIJALNIM INTERESIMA ,I AMBICIJOM APSOLUTNG VLADANJA. PA JE POVIJESNO,SVAKOM, ZNANO DA SE KRŠĆANSKI RASKOL DESIO NA OVIM PROSTORIMA PRVOM POLOVICOM 11-TOG STOLJEĆA,I OD TADA NA OVIM PROSTORIMA DJELUJU DVIJE KRŠAĆNSKE RELIGIJSKE ZAJEDNICE U PERMANENTNOM RATU, NE SAMO NA PODRUČJU DUHOVNOH RASKOLA ,VEĆ VIŠE ONOG AMBICIOZNOG SVJETOVNOG,APSOLUTNOG VLADANJA SVOJOM PASTVOM ,SLJEDNICIMA. PA JE I ZADNJI SUKOB DVAJU RELIGIJSKIH PRISTALICA NA TLU SOCIJALISTIKE JUGOSLAVIJE ,PRETVOREN U VJERSKI RAT SA SVJETOVNIM AMBICIJAMA PREUZIMANJA VLASTI ŠTO JE REZULTIRALO RUŠENJEM SOCIJALSITIČKOG ,SAMOUPRAVNOG,NAJDEMOKARSKIJEG ,SUSTAVA DRUŠTVENO-PROIZVIODNIH ODNOSA I STVARANJE NOVIH ,KAPITAL ODNOSA SA RELIGIOZNIM SADRAŽJEM VLADANJA.
  PA VUKOVAR I ŠKABRNJA SU RATNI RAZRAČUNI DVAJU RELIGIJA NA OVIM PROSTORIMA I KAO KRVOLOČNI IZNIKLI IZ RELIGIJSKIH AMBICIJA VLADANJA SVJETOVNIM, MATERIJALNIM BOGATSTVIMA, I KAO TAKVE NEĆEMO IH SLAVITI ILI RELIGIJSKI HODOČASTITI,VEĆ POVIJESNO ISTAKNUTI KAO UZOR DVAJU OBRAČUNA U KOJIMA SU SE DVIJE USPALJENE , PODIJELJENE,KRŠĆANSKE RELIGIJIE IŽIVLJAVALE ŽRTVUJUĆI SVOJE SLEDBENIKE ,KAO GRAĐANE,ZA DOMINACIJOM APSOLUTNOG ,SVJETOVNOG I DUHOVNAOG VLADANJA ZAŠTO ČELNICI RELIGIJSKIH SEKTI TREBAJU SVJETOVNO ODGOVARATI ,KAZNENO I MATERIJALNO.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code