SRB IMA PEČAT ALI NEMA STRANKU

SRB IMA PEČAT ALI NEMA STRANKU

25. siječnja, 2014.

 

 

Matković i Frankie-2 Custom

Josip Matković, novi predsjednik HSP-a ekskluzivno za portal Tjedno

 

Razgovarao: Dražen Stjepandić

 

Sukobi u HSP-u, postali su tradicija, a nastaju obično nakon izbora. Trenutno je na snazi rat novoizabranog i  donedavnog  predsjednika HSP-a.

Donedavni predsjednik Danijel Srb po svemu sudeći to uskoro više neće biti, međutim nije pristao na mirno povlačenje, još ne dozvoljava ustoličenje Josipa Matkovića za novog vođu najstarije hrvatske političke stranke. Nekadašnji veslač ne želi biti preveslan i svim snagama  drži se za stranačke prostorije u Primorskoj, ali čini se da mu članstvo polako, ali sigurno okreće leđa, te da je vrijeme na strani Josipa Matkovića.

Došlo je vrijeme za novu stranicu, a ta nova stranica u burnoj povijesti najpovjesnije stranke započinje s imenom povjesničara  Josipa Matkovića. Uz doktorat koji priprema na području povijesnih znanosti profesor povijesti spreman je pristupiti i polaganju najvažnijeg ispita u svojoj dosadašnjoj karijeri.

Josip Matković je rođen je u poznatom bageraškom mjestu Grubine pored Imotskog. Do sada je obnašao dužnost predsjednika HSP-a za  Splitsko-dalmatinsku županiju. Živi u Splitu.

Sastali smo se za njegovog nedavnog  boravka u Zagrebu i napravili smo razgovor na temu najnovijeg rata u HSP-u. 

Tko je sadašnji predsjednik HSP-a?

-Osoba s kojom razgovarate.

Danijel Srb negira da ste predsjednik HSP-a?

-Gospodin Srb je imao priliku prihvatiti traženja koje smo postavili pred njega dok je još  bio na poziciji predsjednika stranke. Razumijem nervozu i ljutnju predsjednika stranke jer onaj tko gubi ima se pravo ljutiti. Gospodin Srb je na izvjestan način iznenađen i zatečen našim Izvanrednim saborom koji smo odradili 18. siječnja u Zagrebu, a  nakon poništenja dvaju ranijih Izvanrednih sabora sazvanih u Sisku i u Osijeku. Nakon poništenja tih dvaju sabora i vraćanja na početnu poziciju rješenjem od strane ministra uprave ponudili smo gospodinu Srbu da sazove sjednicu Predsjedništva HSP-a. Bili smo spremni to prihvatiti kao i datum održavanja stranačkog sabora početkom veljače. Tražili smo slijedeće uvjete: prvo-da se na sabor HSP-a omogući dolazak svim ljudima koji se smatraju članovima HSP-a, a to su svi oni koji imaju člansku iskaznicu od 1990. pa do 2013., od one preklopne do ove najnovije plastificirane iskaznice, te da se omogući novi izbor stranačkog vodstva po modelu jedan član-jedan glas; drugo- predložili smo da se gospodin Srb, ja, kao  i svi članovi predsjedništva iz saziva od 2012. povučemo iz kandidature  za novog predsjednika HSP-a i da se izabere netko tko je spreman povesti HSP prema konačnom cilju, a to je ujedinjenje svih prvaških stranaka i povratak na pozicije koje HSP objektivno zaslužuje. Nažalost, gospodin Srb na te prijedloge nije pristao. Na jedan krajnje bezobrazan način stavio je vlastito priopćenje na službene stranice HSP-a u kojem je poručio da nitko tko je nazočio Izvanrednom saboru HSP-a u Osijeku više nema što tražiti u HSP-u.Takvu političku bahatost još bih razumio da je na ičemu utemeljena, ali gospodin Srb je izgubio većinu svih stranačkih tijela. Od petnaest članova Predsjedništva gospodin Srb ima trećinu, u Središnjem časnom sudu HSP-a od ukupno pet članova imamo četiri, u Središnjem nadzornom odboru dva od tri člana dala su nam pismenu podršku.  U svojoj negativnoj kampanji gospodin Srb je stalno govorio da stranka ne smije biti taoc jednog čovjeka.

 

HSP NA PRAGU PREPOZNATLJIVOSTI

 

Tko vlada stranačkim prostorijama u Primorskoj ulici?

-Taj problem još nije riješen do kraja. Gospodin Srb ima stranački pečat, ali nema stranku. Ispravili smo sve nedostatke na koje nam je ukazalo Ministarstvo uprave i rečeno nam je da ćemo brzo dobiti rješenje u našu korist, do tada gospodin Srb, nažalost, može raditi svašta kao što je i do sada radio. I ovim putem svom prethodniku poručujem da očekujem jedno civilizacijsko ponašanje, a to znači da ni Vlada RH u svom prijelaznom mandatu ne radi neke ozbiljnije materijalne poslove koji mogu prouzročiti možebitnu štetu stranci. Nadam se da je gospodin Srb toga svjestan i da neće biti potrebe za neke kasnije pravne radnje. Znamo da je gospodin Srb promijenio dosadašnji stranački račun. Želim vjerovati da je to napravljeno u dobroj namjeri.

Do kad ste spremni čekati na ulazak u središnjicu HSP-a?

-Mi smo legalisti, nećemo na silu ulaziti u stranačke prostorije niti uzurpirati stranačku imovinu. Od članova stranke svakodnevno u medijima i na društvenim mrežama dobivamo podršku.

Što najviše zamjerate Danijelu Srbu tražeći njegovo odstupanje?

-U politici je najbolja mjera nekakvog uspjeha ili neuspjeha trebao bi biti izborni rezultat. Mjerilo opstojnosti na određenoj političkoj poziciji također treba biti izborni rezultat. U ovom slučaju je sve jasno, brojke sve govore, Danijel Srb je sveo HSP do praga neprepoznatljivosti. Sam je govorio ako rezultati ne budu dobri da će se povući.

 

LIDER DESNICE

 

Što ako rezultati pod vašim vodstvom ne budu bolji?

-Onda ćete brzo nakon slijedećih izbora raditi intervju s nekim od narednih predsjednika HSP-a.

Vjerujte da to često radim. U mom slučaju suradnje s HSP-om to je realnost.

-Kronološki gledano Danijel Srb je dobio saborski mandat koji je osvojio njegov prethodnik Anto Đapić. Doslovno mu je poklonio dvije i pol godine saborskog mandata. Za to vrijeme gospodin Srb se trebao izgraditi kako sebe kao lidera tako i izgraditi  poziciju HSP-a. Za to vrijeme gospodin Srb se u hrvatskom parlamentu javio samo jedan, jedini put i to dok je davao saborsku zakletvu. Lider desnice u Hrvata sebi takav luksuz nije smio priuštiti. Svi izbori koji su uslijedili nakon toga bili su katastrofa, po prvi put od uspostave hrvatske države HSP pod vodstvom Danijela Srba nije parlamentarna stranka. Na lokalnim izborima HSP je hotimice potučena, pravi lider mora znati podijeliti uspjeh i za neuspjeh sa svojim suradnicima podijeliti odgovornost. To bi prema mojim kriterijima trebale biti vrline lidera stranke. Nije bitno je li lider ljevice ili desnice, to bi trebale biti univerzalne stvari. Prisjetimo se samo izbora za Europski parlament kad je HSP je naprosto pometana. Onda se prisjetimo kad smo Anto Đapić i ja isključeni iz HSP-a, gospodin Srb je tada izjavljivao, ako Anto Đapić dobije i jedan, jedini glas više od Danijela Srba, da će se on povući s pozicije predsjednika HSP-a. Anto Đapić ne da je dobio jedan glas više, nego je dobio četiri puta više od HSP-a. Taj čovjek je poslije svega bezkurpulozno nastajao ostati na poziciji predsjednika stranke i to je bila kap koja je prelila čašu. Stranka nema niti glavu niti rep. Nekakvi hibridi HSP-a žare i pale političkom scenom i objektivno u svoju košaru stavljaju plodove koji su objektivno s naše političke njive. To je ponukalo članove predsjedništva da se nešto poduzmu i odlučili smo se na ovaj potez u cilju konačnog ujedinjenja pravaša.

Što s gospodinom Čondićem?

-To nije bio osobni sukob. Gospodin Srb je bio donio odluku u razriješenju mene kao člana predsjedništva s pozicije legalno izabranog predsjednika županijske organizacije i postavio je čovjeka koji je godinu dana prije kao prvi u IX. izbornoj jedinici doživio najslabiji izborni rezultat od svih predstavnika HSP-a u svim izbornim jedinicama u Republici Hrvatskoj. Postavljanje Čondića za nositelja u IX. izbornoj jedinici je samo jedna od krivih procjena bivšeg predsjednika Danijela Srba. Nikoga tko se smatra članom HSP-a ne želim udaljiti iz stranke niti imam to statutarno pravo, to neće biti politika novog vodstva, ali zacijelo moramo raditi neke nove križaljke u onim sreedinama gdje smatramo da su one potrebne.  Volio bih da gospodin Srb ostane član HSP-a, nije baš slavno i uspješno obnavljao  funkciju predsjednika HSP-a, ali kroz sve to stekao je nekakvo iskustvo i vjerujem da može pomoći našoj stranci. Dolazeći na poziciju predsjednika stranke nipošto se ne želim voditi osvetničkom politikom.

Spominjali smo ujedinjenje pravaša, ipak je realnije zapitati se hoće li poslije ovog sukoba u HSP-u nastati još jedna nova pravaška stranka?

-Neće, jer ti ljudi nisu imali uspjeha s brendom HSP-a, tako da mislim da im je inteligencija, ipak, toliko velika da će shvatiti da će kao hibrid HSP-a napraviti još gori rezultat.

Hoćete li se preseliti u Zagreb?

-Ukoliko to pozicija predsjednika stranke bude tražila nije isključeno.

 

ZA DOM

 

HSP je povijesna stranka, tko vam od brojnih povijesnih članova HSP-a posebno imponira?

-Imali smo mnogo zvučnih i časnih imena u svojim redovima. Od oca domovine Ante Starčevića, do Matoša i Kumičića, da ih sada sve ne nabrajam.

I Antu Pavelića.

-Ne smijemo bježati ni od toga, svaki narod ima svoje svjetlije i tamnije trenutke. Ne možemo uzeti marker i prekrižiti ono što nam se ne sviđa, ali na greškama kao narod možemo mnogo toga naučiti.

Što mislite o gestu Josipa Šimunića nakon utakmice protiv Islanda na stadionu u Maksimiru?

-Dolazim iz kraja koji je u bivšoj i ovoj državi uziman kao kraj s razvijenim hrvatskim nacionalnim ponosom. Moj djed se borio na strani onih koje su u onoj državi etiketirali kao domaće izdajnike. Kad je Joe Šimunić na stadionu vikao “ za dom”,  vjerujte mi da se ni jednog trenutka nisam sjetio svog pokojnog djeda, koji je nosio crnu odoru, nego sam se veselio uspjehu svoje domovine i kockastog dresa. Te rijetke trenutke radosti u današnjoj Hrvatskoj koje su reprezentacija, pa i sam Joe Šimunić priuštili našem narodu ne treba osuđivati na takav način. Mi Hrvati sami imamo određene komplekse, koje si stavljamo i namećemo, a jedan od tih kompleksa je i taj da naš ministar obrazovanja četničkom vojvodi šalje naše udžbenike povijesti da se vidi da o njima ne pišemo ružno, dok hrvatski građani kopaju po kontejnerima da pronađu 15 boca i  kupe štrucu kruha, a mi se opterećujemo što se Joe Šimunić slavio pobjedu svoje reprezentcije i odlasku na svjetsko prvenstvo. “Za dom spremni” nije ustaški pozdrav i to treba jednom za svagda razlučiti. U svrhu toga razmišljao sam poslati pismo ministru Jovanoviću u kojem bih napisao da plaću koju prima u hrvatskim kunama donira u humanitarne svrhe, jer je po tom kriteriju i hrvatska valuta ustaška valuta. Sulude su to teze. Pozdrav “ za dom spremni” je upisan u službeni pozdrav i amblem Saveza udruga dragovoljaca HOS-a registriran pri Ministarstvu uprave.

Je li HSP trenutno najslasbija od pravaških stranaka?

-Po anketi CRO Demoskopa HSP je još uvijek najjača od pravaških stranaka. Imamo 2,3 posto, dok je strana Ruže Tomašić na 2,1 posto. Svi njeni uspjesi nastali su u kohabitaciji s njihovim velikim bratom i osnivačem HDZ-om. Mi u proteklom razdoblju nismo imali predsjednika koji je bio spreman preuzeti incijativu. Prvaško biračko tijelo je dosta čudno u pozitivnom smislu.

Pretpostavljam da je mnogo toga važnog što smo propustili reći u ovom vašem obračanju hrvatskoj javnosti. Što bi od toga izdvojili i spomenuli na kraju?

-Zahvalio bi se svojoj supruzi i djeci. Oni u ovom mom bavljenju politikom najviše pate i ispaštaju. T

 

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Ivan Juroš
  #1 Ivan Juroš 5 veljače, 2014, 21:32

  Znači li to onda, da potpis Srba za “Savez za Hrvatsku” nije u redu?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Guest
  #2 Guest 31 siječnja, 2014, 11:18

  svaka riječ na svom mjestu. drago mi je da su i pitanja bila sveobuhvatna. kad bi se barem i srbi mogli i htjeli ograditi od svojeg mračnog razdoblja u povijesti, onog četničkog, bilo bi lakše izgraditi novi suživot.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code