NAJVEĆI NOGOMETNI NOVINAR SAMO ZA PORTAL TJEDNO: ZLATNI DEČKO ZLATKO

NAJVEĆI NOGOMETNI NOVINAR SAMO ZA PORTAL TJEDNO: ZLATNI DEČKO ZLATKO

27. lipnja, 2018.

 

 

Hrvatska je uzela, svih devet bodova. I, po tome, strši, do sada, u skupinama, na ovom SP-u! Šteta, primala je gol. Moćna. Sposobna da se strese, kad treba, i krene, snažnim koracima,  na drugu stranu ulice. Mirna. Opasna. Zna  se i kamo: na Dance. S onim  Schmeichlom na golu, sinom slavnog Petera, koji je, jednom prilikom (Atena), zadužio Hrvate  i ‘starim’  Ericssonom. Najavljena,  kao tvrdi orah. Iako,nije jučer, zavrnula vratom galskom pijetlu. Očito, nije im trebalo. Na juriš braćo. Hrvati!.Vi to možete, dobiti Dance. Čekam. Ne doma, vraga. U  prvoj birtiji, u ‘ Sonati’,  koja je sva u kockama. Koja pjeva i pije. I ja bum se napil’. Bez obzira… Da, da

Za portal Tjedno SP u Rusiji prati: Zvonimir Magdić

Tihi je Don. Rostov se izvukao u vis. Tu, Hrvatska igra utakmicu protiv Islanda.Za Vatrene, samo jedna od igara. Bez ikakve odluke. Mi, idemo dalje. Da vidimo Dalićevu varijantu, broj dva. S nekoliko  – ‘ nestalnih’ –  u prvoj postavi. (L.Kalinić, Jedvaj, Čaleta-Car, Pjaca, Badelj, Kovačić). Zanimljivo.

Zlatko je, uistinu, zlatni dečko

Bože, kako, taj čovjek, ima sve. Na dlanu. Čist ko’ suza. Blizak. Otvoren. Sažet. Uporan. Bez ‘ruksaga’, bilo kakvog pritiska. Jer, on je – svoj. Najzgodniji izbornik, od svih ovog svjetskog nogometnog prvenstva. Zlatko Dalić. Mislim, da je i ovo, njegova pobjeda. Pokus, koji je uspio. Ja sam se ga bojao. I, toliki. Ipak, okrenuta na glavu jedna postava koja je, 3:0, slistila slavnu Argentinu, s igračima, koji se – rijetko ili nikako – ne sreću, protiv suparnika, kojeg upornost, sigurnost, uvjerljivost, izvlače iz vrelih gejzira, koji ne prestaju. Ključati. Island. Pamtim ga. Prvi je od svih, u svijetu, priznao Hrvatsku, Domovinskog rata. Prvi! A, nogometno, gle, s 300 tisuća stanovnika, pa gdje to ima, postaje suparnik i Hrvatima. I, to –  opasan. U Rostovu, mi krećemo, očekivano. Lopta, u našem posjedu, na našoj njivi, zrela, naša: lopta ide, ko’ po špagi. Iz minute u minutu. Za mirni drijemež. No, nema one, prave bombaške Hrvatske. Visoki Islanderi, u širokom, elastičnom  bloku, sputavaju našu konačnicu. Da bi, u jednom trenu, ispali samom vragu, iz torbe. A taj je, bijel, haladan. Leden. Gadan. Nekoliko je prilika koji, čak. nose miris gola. No, Hrvati se u obrani, snalaze. Kalinić, na vratima, iako nije, uvijek, pod loptom, šakanjem spašava! Stalo se. I, na tribinama. Lica, djevojčica su zabrinuta. Ne pijem, ponuđeni čaj.  Niti, grickam petit-berove kekse. Šutim. Gutam. I, nehotice, molim:’ O, nebesa, zaustavite ovu oluju!’ A, onda, firentinac, Danteovog grada, ljubičastih, Zagrepčanec, Milan Badelj, lovi u naletu, polu-volejom jednu loptu, skakavcem, jer se lopta odbija prije gola, o travnjak, ruši, visokog, ovog trena, ‘neuravnoteženog’ vratara. 1:0 Hrvatske. To. I – samo to. Ne treba nam. Ali, mi ju hoćemo. Pobjedu. Niz. Dugih bijelih zubi. Ugiz. Još jedan. Svih devet bodova! Takvi smo.

Raki vodi vatrene

No, Island se opet izvukao. Navukao debelu kabanicu  i traži, gotovo  očaju, svoju priliku. Daliću je jasno, ko’ pekmez: izgubljeni ritam, treba vratiti. I  povlači, u pravi tren, s pravim ljudima, pravi potez. Izlazi Modrić kojeg se čuva, za sutra. Ulazi Rakitić koji, začas, unosi, nov duh. Ratnika.On sada vodi,s Kovačićem, koji je tiho  posustao –  igru. No, u jednom trenu, peh.Smola.Lovrena, uskoka, ruka, očigledna, u kaznenom prostoru, Španjolac, na fućkalki, ne čeka.Kazna.Puca, neobranjivo, nadahnut snagom  pobjede, Sigurdsson. Sigurno. 1:1.No, Raki je sve aktivniji. Vodi Vatrene. I, onda je lopta na lijevo, u osamljenog Perišića. Kaj bu bilo? Nekoliko dobrih koraka, i čvrsto: udarac. Brz. Neobranjiv. Probija ispružene ruke golmana. 2:1. Hrvatske. I – to je, kraj. Ne samo ove  utakmice. Hrvatska je uzela, svih devet bodova. I, po tome, strši, do sada, u skupinama, na ovom SP-u! Šteta, primala je gol. Moćna. Sposobna da se strese, kad treba, i krene, snažnim koracima,  na drugu stranu ulice. Mirna. Opasna. Zna  se i kamo: na Dance. S onim  Schmeichlom na golu, sinom slavnog Petera, koji je, jednom prilikom (Atena), zadužio Hrvate  i ‘starim’  Ericssonom. Najavljena,  kao tvrdi orah. Iako,nije jučer, zavrnula vratom galskom pijetlu. Očito, nije im trebalo. Na juriš braćo. Hrvati!.Vi to možete, dobiti Dance. Čekam. Ne doma, vraga. U  prvoj birtiji, u ‘ Sonati’,  koja je sva u kockama. Koja pjeva i pije. I ja bum se napil’. Bez obzira… Da, da!

Danska i Francuska 0:0

Dvije utakmice bez značaja. Takve su i bile. Nikom niš’. Danci i Francuzi nisu baš insistirali. Ostali su kratki u – nogometu. Kao takovom. Za odmicaj minuta. A znaju i više i bolje. Očito: čuvaj glavu i noge, za sutra. Kidaj od karatona!I onih  žutih! Bez velikih prilika, bez poteza za pamćenje. Eriksson i nije baš štel, Griezmann je zaboravio, osim poslovne lakoće, svoje ‘ gusto’ znanje. O.K.?NE! Da ne može  gore. Francuzi su, ipak, izguralo položaj broj jedan. S naše strane, još se ne zna, da li rađe Galske pijetlove (jasno, za obed) ili za večeru – Hamletovce Danske. Iako, očito, ništa nije u njih – trulo. Lepršaviji su Francuzi, tvrđi – Danci. Čekalo se, s dubokim uvjerenjem, konačnog ishoda, baš ovog kraja.0:0. Fuj tojfl!

Peru – Australija 2:0

Peru i Australija su u Soči, ipak, bili komotniji. Opuštenji. Pokazivali su mnogo toga, što znaju. Jasno, u ritmu bečkog valcera, ne brazilske sambe. Požuri – polako. Festina lente! Htjelo se. Tražilo se. Na trenutke, i čist’ lijepo igralo. Peru je potvrdio, da je znalačkiji od ove – trice, u skupini. Imali su i driblinga i svoje, uobičajene kombinatorike. I, okrunili su taj  svoji veći ‘šmek’, s dva krasna gola. Onaj je drugi, za konačnih 2:0, bio veterana Guerrera, kojem je već, 35. A kaj bu onda rekel na svoja leta u odnosu na egipatskog golmana koji je branio ovaj Mundial, s 45! Završio je svoj  pogodak krasnim udarcem. No, ipak je krasotica’  tekme bio volej Carilla s desna, nakon driblinga na lijevo. Australci su opet s nekim Hrvatima, čak bili i  s nekim ‘ izglednicama’, ali zapucanim. Bilo je, sve u svemu,  ipak, podnošljivo. Uz Gaudeamus igitur. Športski.

Maradona u transu, Argentina ide dalje! Ole

Ipak,čudo! Proglašena čistim promašajem, Argentina je tukla Nigeriju, što je bio, gotovo, izlaz za nuždu.2:1. I, nastavlja protiv Francuske, ruski Mundial. A ,na mundialima su, baš oni,  ipak, doma:dvije krune. Treća? Pitanje je sad?

Sankt Peterebug je zatvorio posljednji lokal. Svi van! Samo, Argentinci. Naš, hrvatski, ‘papanac’ (3:0), ide dalje. Ostavio je Nigeriju, na širokoj cesti propalih iluzija. Naša Argentina! Znaju svog dočekivača: Francuska. Sad je to, druga pjesma. Opet se vuku odugi, isprekidani koraci tanga. Prošla ili ne, Argentina je  – Arhentina – kako je izgovaraju, Argentinci. Vamos a ganar! Sve su kamere, gore, na tribinama. U loži, koji je ispunio svojim gestama, radosti, tugovanja, strepnji  i oduševljenja. Moj – Mali zeleni. Maardona. Prekriežene ruke preko prsiju, dignute u sam nebesa, veliki su osjećaji čovjeka koji je dao, čitav jedan, okrugli, pečat argentinskom nogometu. Si, senores. U pravu ste. I, svjetskom. A na terenu, jednim probojem, pa nametnut u dvoboju, Afrikancu, desnom, razvukao za 1:0 u drugi kut. Munoz, nekada slavni radio-reporter, urlao bi, do jutra: gooooool! No, Nigerija nije slučajno u borbi za – prolaznicu. Mascherano je ‘ pacer.’ Ulazi u kavgu s Balogunom, guranje i – elf! Jedanaesterac. Moses, s ‘maže’. 1:1. Argentinci traže pobjedu. No, vrijeme se okrenulo. Nije za njih. Juri, bezglavo. Sto na vuru. Izmak je već  na semaforu. A, onda Marco Rojo, iz pozadine, nasrće na jednu loptu, na dvadesetak metara, i trese, topom,  u donjem lijevom kutu mrežu 2:1. Gotovo je. Zagrljaja i suza. Izgubljena crna iluzija, i vraćene nade. Sve, u 86.minuti. Za veću tragičnost, ove utakmice. Bilo, pa prošlo. Bon jour Francia! Uz debeli, pomalo kiselast, osmjeh Argentinaca. Bilo je, jednostavno, sve, njihovo. Sudba! T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. merle
  #1 merle 8 srpnja, 2018, 17:09

  EVO JA ĆU! ODMAH DA KAŽEM DA PROŠLU NOĆ NISAM MOGAO OKA SKLOPITI OD SIRENA HITNE POMOĆI A DA IZ POVJERLJIVIH IZVORA SAZNAJEM DA NIJE BILO U CIJELOJ HRVATSKOJ DOVOLJNO SPASILAČKIH APARATA I DA hrvatski??? MEDIJI SU MORALI RADITI CIJELU NOĆ DA BI SE ULIZALI POBJEDNICIMA JER ONI SU UVIJEK NA POBJEDNIČKOJ STRANI TEK ONDA KADA TO MORAJU A KNEDLE SU IM U GRLU NO ŠTO SE MOŽE I ČUDA SE DOGAĐAJU A TAKOZVANA HRVATSKA TELEVIZIJA??? SE HVALI SA 2 MILIJONA GLEDATELJA A NJIHOV BREND aca PROSLAVLJA POBJEDU HRVATSKE POZIVOM ZAMISLITE SVJETSKI POZNATOM PISCU! MA TKO UOPĆE NA TOJ TELEVIZIJI KOJU MI POD MUS PLAČAMO ŠLJIVI NEKU REPREZENTACIJU KOJA JE SLUČAJNO UŠLA U SVIJETSKO POLUFINALE MA KOME JE TO VAŽNO!!! E MOJI IMBECILI(ČAST IZUZECIMA) DOĆI ĆE I TO VRIJEME KADA GLAVNU RIJEČ NEĆE VODITI aca,trbovička,severica,munižaba ILI POVRATNIK ČETNIK kosanović! ŽIVI BILI PA VIDJELI I TO ČUDO!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 8 srpnja, 2018, 15:56

  Pa što sad nitko ne komentira nako ovih rezultata.
  Kad je muka povuće Luka, tri puta igračina utakmice…
  Zlatko glavu gore svi smo uz tebe i u dobru i u zlu..

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code