NAGRADE SE NE BI TREBALE ZVATI PO NAZORIMA I KOVAČIĆIMA

NAGRADE SE NE BI TREBALE ZVATI PO NAZORIMA I KOVAČIĆIMA

15. travnja, 2018.

 

 

Ukinimo imena državnih nagrada po Nazoru i Kovačiću i nazovimo ih imenima po hrvatskim književnicima, odnosno dramskim, glazbenim i inim umjetnicima, koji su prije svega dali veliki obol u Domovinskome ratu, poput Svena Laste (1925.-1996.), hrvatskog branitelja, dramskog umjetnika i pisca ili Siniše Glavaševića, (1960,-1991.), vukovarskog novinara, ubijenog na Ovčari, tim prije jer su se oni za razliku od nositelja imena ove nagrade borili za Hrvatsku, a ovi drugi za Jugoslaviju, koja je bila agresor i na Republiku Hrvatsku

Napisao: Mladen Pavković

U Hrvatskoj se dodjeljuju dvije nagrade koje bi trebale promijeniti imena. Jedna nosi ime po Vladimiru Nazoru, a druga po – Ivanu Goranu Kovačiću.

Nagrada Vladimir Nazor je najviša državna nagrada za umjetnička ostvarenja, a dodjeljuje se na obljetnicu smrti ovog pisca i političara, dok se također državna nagrada Ivan Goran Kovačić uručuje mladim literarnim stvarateljima, na dan pjesnikova rođenja.

Inače, nagradu „Goran“ osmislila je redakcija“Vjesnika“, koji već dugo ne izlazi.

Kako vjetar puše

Nitko ne kaže da Vladimir Nazor (1876.-1949.) nije sjajan hrvatski pjesnik, ali sve do svoje smrti okretao se kako vjetar puše, odnosno kako su se mijenjali režimi. U vrijeme pokolja kod Bleiburga i na Križnim putovima, gdje je zvjerski bez suda i suđenja ubijeno na stotine tisuća nevinih Hrvata, žene, djece i staraca, obavljao je dužnost predsjednika Prezidija tzv. Narodne Republike Hrvatske, tako da nema spora da nije znao i odobravao te strašne zločine. Uz to je u to vrijeme pjevao i hvalospjeve Titu i Staljinu.

Ivan Goran Kovačić (1913.-1943.) najpoznatiji je po pjesmi „Jama“. Međutim, komunisti su i te kako dobro „sakrili“ njegove pjesme pune mržnje i osvete, koje su mogle nastati samo u suludom, patološkom mozgu, kao pjesma „Mrzimo vas“. Možete li zamisliti da je neki hrvatski pjesnik u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata napisao i objavio neku sličnu pjesmu, je li bi se po njegovu imenu zvala neka nagrada, je li bi škole, ulice, pa čak i zborovi nosili njegovo ime? U Hrvatskoj čitavo vrijeme žele zabraniti pjesmu Marka Perkovića Thompsona „Bojne Čavoglave“ jer se u njoj na jednom mjestu spominje pozdrav „Za dom spremni“. Nu, možete li zamisliti da netko uglazbi stihove „Mrzimo vas“, a oni idu ovako:

Mrzimo vas, hulje,/Mrzimo, krvnici,/ Vi, pljačkaške rulje!U majčinoj klici/Kunu vašu djecu/ utrobe svih žena/Ispod doma našeg, bombom/porušena./Skotovi i gmazi,/Što psičete zrakom, Na krvavoj stazi, Za mračnim oblakom/Dostić će vas, zmije, osvetnička/strijela/Iznad naših brda, dolina, sela./Kukavice, vrane,/Psi tuđinskih kurva,/U dno naše rane/Bijes će da vas surva, Od otrova njenih kosti će vam gnjiti,/Dok se ne nasiti, dok se ne nasiti./Naše ljute guje/Kroz kost će vam gmizat,/Pobješnjele kuje/Crijeva će vam lizat,/Muhe zakavice i smrdljivi crvi//Osvetu će množit u crnoj vam krvi./Srcem bismo jeli/Pogano vam meso,/Na lešine sjeli/I kliktali bijesno,/Smrdežima vašim punili bi pluća/Za pobjede nove, nova nadahnuća.“

Dakle, tako su pisali pojedini antifašisti. Imaju li i oni pravo na sva priznanja i počasti i u vrijeme hrvatske države, tim prije što su se borili za obnovu Jugoslavije i pobjedu boljševizma?

Samo pitamo?

Ni jedan partizanski borac nije suđen zbog nekog zlodjela, jer su oni bili pobjednici!? A u Hrvatskoj, ali i u Haagu često se sudilo i sudi pobjednicima u Domovinskome ratu, kao da je ovaj rat manje važan od onoga od 1941.-1945., tim prije što je rat-rat!

Hrvatski junaci

Srbi nas i dalje prozivaju zbog zločina u Jasenovcu, nazivaju nas ustašama i fašistima, iako se velika većina hrvatskih branitelja i stradalnika rodila nakon II. svjetskog rata, što znači da nisu imali i nemaju veze s Titovim partizanima.

Međutim, i nakon toliko godina nakon završetka Domovinskoga rata mi se i dalje bojimo reći tko je bio agresor, a kamoli tražiti ratnu odštetu.

I umjesto da ističemo i naglašavamo hrvatske junake, one koji su najzaslužniji za stvaranje slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, mi, kao da se ništa nije dogodilo, dižemo u nebesa nazore i kovačiće. Čemu, zašto?

Stoga, ukinimo imena državnih nagrada po Nazoru i Kovačiću i nazovimo ih imenima po hrvatskim književnicima, odnosno dramskim, glazbenim i inim umjetnicima, koji su prije svega dali veliki obol u Domovinskome ratu, poput Svena Laste (1925.-1996.), hrvatskog branitelja, dramskog umjetnika i pisca ili Siniše Glavaševića, (1960,-1991.), vukovarskog novinara, ubijenog na Ovčari, tim prije jer su se oni za razliku od nositelja imena ove nagrade borili za Hrvatsku, a ovi drugi za Jugoslaviju, koja je bila agresor i na Republiku Hrvatsku. T

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Miljan
  #1 Miljan 18 travnja, 2018, 13:27

  Dragi anno, opet imaš proljev.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. ante hreljić
  #2 ante hreljić 16 travnja, 2018, 20:13

  Ana, ili Ano ti mi ličiš na lika iz tople slikovnice.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • anno
   anno 17 travnja, 2018, 20:12

   Mama sam, supruga, imam tri kćeri o jedanaest unuka.
   Kakva bi ja trebala biti ličnost iz slikovnice.
   Ti očito nemaš pojma o onome što si izrekao…

   Odgovorite na ovaj komentar
 3. merle
  #3 merle 16 travnja, 2018, 18:26

  vi srbadija “TRAKTORISTI” DALI STE PETAMA VJETRA A TKO JE TU BLESAV ODGOVOR SI DAO SAM!!! A TKO SU TO “auhtohtoni” peđa,pupovac,otrov arsen,glavašević,LOPOVI beljak i matić ili “OPROŠTENI NASILNIK” lalovac I INI ZA NEKE MI SE GADI SPOMINJATI IMENA???!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Živko
  #4 Živko 16 travnja, 2018, 12:22

  E, anno, anno puno riječi još više gluposti.Uzmi ti lepo traktor, pa kreni za svojima. Nemaš nafte? Bijeda.Mr…š.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • anno
   anno 16 travnja, 2018, 19:45

   E ja sam ti ovdje rođena davnih godina, a porijeklo moje obitelji je na ovim prostorima više od 700 godina.
   Za kime bi ja trebala ići….
   Po imenu odi ti za svojima….
   A ja sam Anna…

   Odgovorite na ovaj komentar
 5. anno
  #5 anno 15 travnja, 2018, 19:56

  Koliko su samo ovi naši nakon 1989. promijenili kaputa.
  Ni staro kamensko i varteks ne bi ih toliko mogli sašiti.
  Što vam nije dosta troškova zbog mijenjanja naziva gradova, naselja, ulica.
  Nabijanja ovrha i inih stvari.
  samo tražite pare od ovako osiromašene hrvatske, gdje je sve manje pučana.

  pa gospodine pavkoviću vi prvi promijenite svoje ime i prezime kao predsjednik Udruge.
  Budite primjer ostalima.

  Vratite se u 1971. godinu u “Hrvatsko proljeće”….ili u 1991. kada je bila masovna promjena imena.
  tada su svi postali HRVATOLJUBI, a tko zna od kuda su se dotepli…
  Mi autohtoni rođeni u ovim krajevima naknadno smo upisivani u knjige državljana.
  Pa tko je tu blesav…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code