OPTUŽBE PROTIV KATARA I AL JAZEERE  SU MINIRANJE OTVORENOG DRUŠTVA  U ARAPSKOM SVIJETU

OPTUŽBE PROTIV KATARA I AL JAZEERE SU MINIRANJE OTVORENOG DRUŠTVA U ARAPSKOM SVIJETU

10. srpnja, 2017.

 

HHO-o kao nevladina udruga za ljudska prava koja već dvadeset pet godina djeluje u Hrvatskoj smatra svojom obvezom progovoriti u svrhu zaštite ovog važnog medija. Ne samo zato što bi gašenjem Al Jazeere Balkans značilo egzistencijalnu ugrozu zaposlenika, nego što bi se ukidanjem AlJazeere Balkans ozbiljno smanjio demokratski prostor i ugrozila sloboda izražavanja na ovim prostorima

Napisao: Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) pridružuje se brojnim institucijama, nevladinim udrugama za ljudska prava, medijskim kućama kao i strukovnim udrugama (od UN, Humans Right Watch, Reporteri bez granica, Britanski nacionalni sindikat novinara, Izvršni odbor međunarodnog udruženja sportskih novinara-AIPS i dr.) u osudi pokušaja pritiska na emirat Katar posebno zbog zahtjeva za zatvaranje medijske mreže Al Jazeera.

Saudijska Arabija, Bahrein i Egipat. 05.06.2017. uveli su sankcije i blokadu Katara uz optužbu da je pomagao financijski muslimanske radikalne, pa i terorističke skupine. Nametanje sankcija Kataru ne samo što negira njegov suverenitet nego istovremeno predstavlja kršenje međunarodnog načela vladavine prava pokušavajući promijeniti i unutarnja načela vladavine prava. Time ujedno krše i ljudska prava. To se posebno odnosi na zahtjev za zatvaranje medijske mreže Al Jazeera. Al Jazeera je poznata u svijetu po svom objektivnom i profesionalnom novinarstvu, a nije poznato kakve veze ima s terorizmom ili terorističkim skupinama. Kada bi država Katar pristala na ovu ucjenu priznala bi da je Al Jazeera bila glasilo terorstičkih organizacija u svijetu. O apsurdnosti zahtjeva za gašenjem ove TV kompanije govori i činjenica da četiri arapske zemlje traže i zabranu sportskih kanala Bein Sports, čiji je također vlasnik AlJazeera.

Kao što je poznato Al Jazeera Media Network sastoji se od  Al Jazeera Arabic, Al Jazeera English, Al Jazeera Balkans, AJ+ platforme na arapskom, engleskom i španjolskom, Al Jazeera Mubasher,  Al Jazeera Documentary, a mreža je i vlasnik sportskih kanala BeIn Sports. Trenutačno zapošljava oko 3000 osoba u uredima i uredništvima u 75 zemalja širom svijeta.

Network je ujedno vlasnik Al Jazeere Balkans koja zapošljava oko 250 ljudi u državama nastalim raspadom Jugoslavije. Uredi su joj u Sarajevu ( Bosna i Hercegovina), u Zagrebu (Republika Hrvatska), u Beogradu ( Republika Srbija),u Skopju (Republika Makedonija) ,Podgorici (Republika Crna Gora), Priština (Republika Kosovo), a dopisništva postoje još u Nišu (Srbija) i Banja Luci (Bosna i Hercegovina). Al Jazeera Balkans prepoznata je u novonastalim državama ex Jugoslavije kao visokoprofesionalni medij prepoznatljiv po njegovanju tolerancije, zalaganju za multietičnost, multikulturalnost, te suživot i međureligijski dijalog.

HHO-o kao nevladina udruga za ljudska prava koja već dvadeset pet godina djeluje u Hrvatskoj smatra svojom obvezom progovoriti u svrhu zaštite ovog važnog medija. Ne samo zato što bi gašenjem Al Jazeere Balkans značilo egzistencijalnu ugrozu zaposlenika, nego što bi se ukidanjem AlJazeere Balkans ozbiljno smanjio demokratski prostor i ugrozila sloboda izražavanja na ovim prostorima.

Konačno gašenje svjetske mreže Al Jazeere predstavljalo bi ugrozu ljudskih prava i medijskih sloboda u cijelom svijetu. U mjeri u kojoj mediji na simboličan način predstavljaju pluća modernog demokratskog društva prožetog idejom i praksom ljudskih prava, udar na Al Jazeeru predstavlja pokušaj uskrate „intelektualnog zraka“ i duha slobode u arapskom svijetu. Upravo zbog toga četiri arapske države predvođene Saudijskom Arabijom posebni udar sankcija usmjerile su na AlJazeeru koja im je dugi niz godina trn u oku zbog slobode mišljenja i drugačijeg načina razmišljanja koje širi arapskim svijetom

Nedavna optužba protiv Katara, inicirana posjetom američkog predsjednika Trumpa, zapravo je pokušaj miniranja začetaka koncepta otvorenog društva u arapskom svijetu, kojega kroz Al Jazeeru simbolizira Katar. Katar je prisiljen biti „otvoreno društvo“ u okvirima arapske realnosti i tradicije s obzirom na činjenicu da u toj zemlji od 2.300.000 stanovnika samo 300.000 su izvorni staorosjedioci –Katari. Svjesni smo činjenice da Katar ne spada u idealne demokratske tvorevine po visokim zapadnim standardima, ali je također činjenica da Katar nastoji njegovati i unapređivati demokratske vrijednosti, otvarajući se i spram onih koje dolaze iz zapadnog svijeta, i time je drugačiji od susjednih arapskih država što mnogima posebno smeta.

Zbog sadašnjosti i budućnosti upozoravamo na ugrozu i pokušaj zatiranja ideja i koncepta otvorenoga društva čije izvorište po papi Franji proizlazi iz ” otvorenoga srca”.

Haranga prema Al Jazeeri samo je izvedenica sve češćih i otvorenijih udara na demokratske vrijednosti, posebno na ideju ljudskih prava, a takve pokušaje prepoznajemo u različitim državama svijeta, počam od Rusije, Mađarske i Turske, pa sve do Poljske i SAD-a. Svugdje je prisutna teza o novinarima koji su kao glasnici “nepoćudnih informacija” proglašeni krivcima i najvećom opasnošću za demokraciju.

HHO-a poziva na snažnu snažna podršku vlastima u Kataru nadajući se da će izdržati pritisak i ucjene moćnih. O njihovoj čvrstini ovisi i zaštita Al Jazeere kao jedinog snažnog i prepoznatljivog novinarskog brenda u arapskom svijetu. I to brenda koji je simbol neovisnog novinarstva. Danas Al Jazeera, sutra CNN. I samo je pitanje tko će biti sljedeći na udaru protivnika medijskih sloboda, demokracije i ljudskih prava!?

Zagreb. 10. 07. 2017. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code