VELJKO MARIĆ NE SMIJE BITI ZABORAVLJEN

VELJKO MARIĆ NE SMIJE BITI ZABORAVLJEN

2. prosinca, 2014.

VELJKO MARIc NE SMIJE BITI ZABORAVLJEN

Osuđen je smrt osobe čiji je uzrok smrti nepoznat

Napisao: Mladen Pavković

Dok se ovih dana bavimo skandalom “slučaj Šešelj” ne smijemo zaboraviti ni slučaj hrvatskog branitelja Veljka Marića, iako kako godine idu ovaj čovjek sve više pada u zaborav. Naime, ratni zločinac Vojislav Šešelj u Srbiji je i dalje “narodni heroj”, čak ga je neopravdano i Haaški sud pustio na privremenu slobodu, koju mu sada ipak nastoje uskratiti. Ali, kako je Veljku Mariću, koji je osuđen u Beogradu čak na 12 godina robije, to se ne zna, tim više što malo ljudi zna da ga ne može posjetiti nitko osim najužih članova njegove obitelji (supruga i djeca). Njemu u posjetu ne mogu ni zastupnici u Europskom parlamentu (!), poput Marijane Petir, koja ovaj slučaj sve više nastoji podići na “europsku razinu”. Zanimljivo je da su Marića htjele posjetiti i predstavnice “Bedema ljubavi” na čelu s njihovom predsjednicom Ljerkom Pavić. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske umjesto da se izbori da Marića još netko osim najužih članova njegove obitelji može posjetiti, vidjeti i čuti kako mu je u srpskom zatvoru, uz ostalo je odgovorilo “Bedemu ljubavi”:

–          …”U vezi posjete g. Mariću, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Srbiji primilo je notom odgovor u kojem se navodi da Ministarstvo  pravosuđa Republike Srbije nije suglasno (sic!) da predstavnice udruženja “Bedem ljubavi 1991.” iz Zagreba posjete  osuđenog Veljka Marića.”

Također su nadodali da ga može posjetiti netko od predstavnika diplomatske misije/konzularnog ureda države čiji su državljani, odnosno države koja štiti njegove interese.

U ovom slučaju, na žalost, Marića ne štiti – nitko!

POLITIČKI PROCES

Međutim, za mnoge je i dalje slučaj hrvatskog branitelja Veljka Marića teško razumljiv, to je naprosto  dobro smišljena politička igra, u kojoj, kao u nekom filmu, stradava neki mali čovjek, ni kriv ni dužan. S druge pak strane, ovaj namješteni i čisto politički proces,  nekima (npr. Documenti) služi kao dokaz da je ratnih zločina bilo  s jedne i druge strane, što ima za cilj  ušutkati zahtjeve za odštetom Hrvatske,  izjednačiti krivnju i tome slično.

Zanimljivo je također da se o ovom slučaju šuti, odnosno da ga se marginalizira. Mediji ne iznose detalje, (tek tu i tamo na nekim portalima), a ni oni koji su trenutačno na vlasti ne pokazuju gotovo nikakvog zanimanja da se oslobodi čovjek koji je branio i obranio svoju Domovinu. Stječe se dojam da većina i dalje pere ruke, da se prave gluhi i slijepi, iako se radi o hrvatskom vojniku, nevino osuđenom na teških 12 godina robije i to usred Srbije, koja je uz Crnu Goru, zločinačku JNA i domaće izdajice bila agresor na Republiku Hrvatsku.

DETALJI IZ OPTUŽNICE  

Marićeva optužnica i presuda napisana je na ćirilici. Optužili  su ga  da je kao hrvatski vojnik, pripadnik 77. samostalnog bataljuna Grubišno Polje u regularnoj vojnoj akciji (!), prigodom “čišćenja” sela Rastovac prekršio pravila međunarodnog prava. Srpski tužitelj je čak naglasio da tada, 1991. taj sukob između Srbije i Hrvatske nije imao karakter međunarodnog sukoba (sic!), što drugim riječima znači da se tada kad se dogodio navodni zločin (31. listopada 1991.) za koji je optužen Marić, na teritoriji Republike Hrvatske borio Hrvat protiv Hrvata te da o nikakvoj srpskoj i inoj agresiji nije bilo ni govora! Smiješno i žalosno, istodobno. U optužnici se u više navrata spominju i takve nebuloze, da su, primjerice, u listopadu 1991. na području Grubišnog Polja, s jedne strane  ratovali pripadnici hrvatskih oružanih snaga, ZNG-a i MUP-a, a s druge, da ti pamet stane,  pripadnici Teritorijalne obrane Grubišno Polje!?  A svi znamo da smo ratovali protiv srpskih četnika, od kojih se jedan ovih dana i vratio iz Haaga u Beograd. Zatim se u optužnici navodi da je Marić kao hrvatski branitelj rafalno pucao u žrtvu, srpskog civila, a već na drugoj stranici iste optužnice, citiramo, ističe se i ovo: “Iz zapisnika o ekshumaciji i obdukciji  pok. Slijepčević  Petra obavljenog 2010. godine, proizlazi da je mrtvo tijelo pokojnika  potpuno skeletirano i da je bez imalo ostataka  nekih tkiva i organa” te se dalje navodi “da na nađenim kostima nema znakova streljnih povreda ni tragova mehaničkih ozljeda, tako da je uzrok smrti – nepoznat!” – to, crno na bijelo, stoji u optužnici. Međutim, nakon dostave neprovjerenih i nedokazanih dokaza koje su i više (!) nego je trebalo u Srbiju poslali hrvatski organi gonjenja, i to nakon uhićenja ili bolje rečeno otmice ovog bivšeg hrvatskog vojnika na bugarsko-srpskoj granici (za njim nije bila raspisana ni tjeralica), Marić je osuđen – bez pravovaljanih i nikakvih dokaza. Pogledajte optužnicu i presudu i vrlo lako ćete se u to i sami uvjeriti.  Srbi su još u Marićevoj optužnici napomenuli (čujte sad ovo!) da su  tijekom rujna i listopada 1991. hrvatski vojnici  na području  šireg Grubišnog Polja  opljačkali i zapalili više od 30 sela!

Neshvatljivo je, prije svega, da je u slučaju Marić izostala bilo kakva jača reakcija s hrvatske strane, a poglavito politike. Izraelcima ili Amerikancima nikako se ne bi moglo dogoditi da im neka druga država otme nekog njihovog vojnika i da ga sude poglavito za nešto što nije napravio izvan njihovih zemalja, a osobito u oslobodilačkom ratu, u kojem smo mi Hrvati bili žrtve, a Srbi agresori.

Pokazalo se uzaludnim što je netko iz hrvatske Vlade ili pravosuđa pisao srpskom pravosuđu ili njihovoj Vladi da barem omogući Mariću da odsluži kaznu, neopravdanu, u Hrvatskoj. Ministar branitelja Predrag Matić jednom je izjavio da se on prigodom boravka u Beogradu uspio  izboriti da se Marića premjesti u drugi srpski zatvor te da mu je sada (čujte sad pak ovo!) kao u “Intercontinentalu”!

ZAMJENA OSUĐENIKA

Marića, kao hrvatskog vojnika, ako ništa drugo, onda treba pod hitno zamijeniti za neke srpske četnike koji se nalaze u hrvatskim zatvorima, ili netko iz hrvatske Vlade ili ministarstva mora otići u Beograd i ne vraćati se bez Marića, kojem sada, samo ga ni privremeno  ne puste, namještaju novu igru.

Ako Srbi žele suditi ratne zločince eto im Šešelja, kojeg ne da ne sprečavaju da i dalje vodi ratnu  politiku, politiku agresije, već ga na ovaj ili onaj način štite.

Gdje je naposljetku optužnica i tko je kažnjen od srpskog i inog okupatora za rušenje, ubijanje, klanje, pljačkanje Vukovara, Škabrnje, Knina, Voćina i mnogih drugih gradova i mjesta?

To, očito, za razliku od slučaja Marić, nikoga ne zanima.

No, treba citirati i ono što je nesretni  Marić napisao, a moja malenkost objavila  na naslovnoj stranici knjige “Nisam kriv-Veljko Marić”:

–          Što mi rade, čine nepravdu, a hrvatske institucije ništa ne poduzimaju… Ja, kao hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskoga rata, nisam zaslužio takav postupak. Umjesto da mi se pomogne, mene se trpa i gura u provaliju.”…

Zbog svega toga je potrebno da se slučaj Veljka Marića uzdigne i na međunarodnu razinu (tim više što je Marić već i teže obolio u srpskom zatvoru) te u svezi toga iznimno je dobro došla inicijativa zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir da se i u ovoj instituciji počne govoriti i o ovakvim stvarima, koje bacaju blato na Hrvatsku, a zamagljuju srpske i ine ratne zločine. T  

22 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Jovanhoe
  #1 Jovanhoe 11 prosinca, 2014, 00:57

  Guest, komentarima se neće ispraviti nepravda ni pojedincima,
  a ni državi, treba djelovati, zato oformi stranku i kreni
  u osvajanje Hrvatske svojim znanjem, idejama i radom.
  Gomila tvojih komentara dokazuje da imaš slobodnog vremena
  na pretek, a tvoje ” školovanje u ex tajnim službama JNA 24 sata dnevno”, dokazuje i znanje (to su mogli samo odabrani i posebno sposobni.) Eto prave osobe za novu stranku i novi put za tužnu nam Hrvatske. Imaš podršku.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. nekrasti
  #2 nekrasti 8 prosinca, 2014, 12:52

  guest zar si ti zaista toliko ogranicen pa govoris o hrvatskoj mrznji. Da te malo podsjetim o genezi te mrznje sta su srboturska braca uradila nasim domobranima koji su im se predali (njih oko 10000) u 1.svj ratu tamo negdje na Krimu . sve su ih pobili. Eto sjecamo se Prosinackih zrtava u Zagrebu, pa Sibinjske zrtve, pa slavni Srb steve cige i belog jove, pa cetnicko haracenje po NDH(gle sunca ti svi smiju uspostavljati red u svojim drzavama samo ne Hrvati, zanimljivo bi bilo vidjeti kako bi prosli srboturci da su na mjestu Hrvata bili Englezi). Problem je u tome sto Hrvati hoce biti svoji gospodari na svojem teritoriju, a ne tudje sluge. No neke jebene sile zbog svojih interesa poticu ionako divlje, pohlepne i necivilizirane srboturke da zaokruze svoj zivotni prostor na stetu Hrvata. E pa ti moj pajdo normalni instinkt zastite vlastitog zivotnog prostora nazivas mrznjom. Ne skaci sebi u usta sam si napisao sto biucinio bilo kome tkogod ti u bilo kojem smislu pokusa naudit.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. dasti
  #3 dasti 8 prosinca, 2014, 12:19

  moj guest Hrvati jesu idealisti i naivcine, a srboturci su cisti pragmaticari. Oni ne idu u ratove , ako nema plijena. Tako je bilo i u1. i u2. i u ovom zadnjem hrvatskom oslobodilackom ratu od srboturske okupacije, terora i eksploatacije. Gdjegod su se oni prikrpali pobjednickoj strani, narocito kao 45. taj grabez za plijenom je toliko ocigledan. Poubijali bogate zagrebcane i uselili u njihove vile kuce i stanove uzurpirali njihovu imovinu i na kraju postali uvazeni drugovi. Oni nemaju predrasuda da je to tudja kuca i tudja imovina. Jos pocetkom zadnjeg rata slusao sam beogradski 2 program radija gje je jedan episkop spc izjavio da oni taj rat nece dobiti sa ciljevima pljacke i osvete.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Kanta
  #4 Kanta 8 prosinca, 2014, 11:23

  Daj Guest pročitaj još jednom Cipelu. Čovjek ti je sve objasnio a tiprdiš i prdiš.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Miroslav
  #5 Miroslav 8 prosinca, 2014, 11:19

  Što kazati nas ovkve koji se javljuju kao što je Udbin sin Guest. Bezveznjak, piše pa piše. Umjesto da doma drva cjepa.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Guest
  #6 Guest 7 prosinca, 2014, 01:05

  CIPELA>>>>Veljko Marić je poput mnogih s naše i srpske strane ispao naivčina totalna kada se je dao pod zapovjedništvo onih koji su u HR došli ratovati iz vlastitih materijalnih interesa a koje su interese isti usavršili diljem bijelog svijeta ubijajući za novac pod tko zna kojim zastavama i koje je Franjo Tuđman benevolentno prihvatio iako je znao da su isti traženi tjeralicama diljem svih kontinenata.Sada je Veljko Marić u srpskoj čuzi a belosvetski ubojice mlate biznis u RH.Uz sve to sugestije pok. F.Tuđmana nisu nadišle moje zaključke o njegov podložnosti srpskim zetovima i unučadi jer onaj tko je rodbinski vezan za kvazi neprijatelja nikako nemože biti potpuno iskren i djelotvoran protiv njihove nacionalnosti pa na bilo koji način.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Guest
  #7 Guest 7 prosinca, 2014, 00:47

  >>>>Dakle ,dok je srpsko-hrvatski nacionalni sukob kulminirao međusobnim klanjem na frontu u isto vrijeme su Franjo Tuđman i Slobodan Milošević u prijateljskoj atmosferi uz Whisky Chivas i pečenu divljač sasvim ležerno provodili vrijeme u Karađorđevu.Nadalje, znao sam vrlo dobro tko je Josip Boljkovac i jasno mi je bilo istom kada je on kao ministar unutarnjih poslova RH dao netom uhićenoga srpskog zločinca Arkana osloboditi i vojnim helihopterom transportirati iz Zagreba na teritorij R.Srbije….

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Guest
  #8 Guest 7 prosinca, 2014, 00:36

  >>>>Nadalje potvrdu za svoje zaključke dobio sam tada kada je Jadranku Kosor primio u HDZ iako je znao da je ista po zadatku poslana osnovati SK Pokret za Yugoslaviju a sa ciljem uništenja stranke HDZ i bila je direktno politički suprotna svemu onome čime je F.Tuđman svima nama solio pamet…Tada sam shvatio da Franjo Tuđman nešto debelo skriva pred svekolikom hrvatskom javnošću,zapravo znao sam iz informacija primljenim direktno iz Beograda što to Tuđman namjerava učiniti u RH.

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Guest
  #9 Guest 7 prosinca, 2014, 00:25

  CIPELA>>>vjerovao sam pok.Franji Tuđmanu bezgranično no ipak nisam bio toliko naivan da me on iz svojih vlastitih interesa uvuče u međunacionalnu mržnju spram onih sa kojima sam desetljećima živio u miru.Znao sam tada 1989. vrlo dobro tko je Franjo Tuđman ,bio je susjed mojoj rodbini,hrvatske nacionalnosti tada visokim vojnim dužnosnicima ex JNA u Beogradu.Osobno sam upoznao i mnoge njegove suborce iz NOB.a.No nikako i ni na koji način nisam mogao spojiti to da Franjo Tuđman ,polupismeni zagorski kmet uspije do čina Generala kao i to da može biti “”otac Hrvatske”” i to pored svojih srpskih zetova i unuka….No, kada je F.Tuđman krenuo otkupiti nacionaliziranu Vilu i to dan prije stupanja na snagu Zakona o denacionalizacijiTada mi se UPALILA LAMPICA uza sva dotadašnja saznanja o njemu krenuo jesam u analizu njega osonbo.>>>>>

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. cipela
  #10 cipela 6 prosinca, 2014, 14:34

  a jebi ga guest nisu svi tako inteligentni kao ti. Ti bi tu svoju pamet trebao upotrijebiti pa pomoci covjeku, a ne se s njime sprdati. Cijeli svijet je pun zlih lupeza i pokvarenjaka i oni vladaju i teroriziraju dobre i postene. Ne mozemo zbog toga izrugivati postene ljude. Dobar si covjek jednostavno ne moze iz moralnih i etickih razloga priustiti luksuz da se sa zlima obracunava na njihov nacin. Da nije tako vjerojatno bi komipartizanija zajedno sa vlaskim i srboturskim zbjegom sva zavrsila u 13. bataljunu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. Guest
  #11 Guest 2 prosinca, 2014, 23:44

  MARIĆU…..ako si ikada zadužio oružje trebao si znati i to da u svakome trenutku i na svakome mjestu trebaš imati spreman kažiprst a u smislu “””DOVIĐENJA U PAKLU””””….najprije pucaš i ubiješ napasnika pa tek nakon toga gledaš tko je to uopšte bio..Tek tako možeš živjeti zauvijek SLOBODNO…..No tebe će Mariću zaštititi Jadranka Kosor aktivistkinja SK Pokreta za Yugoslaviju koju je Franjo Tuđman po nalogu KOSa Yugoslavije primio u HDZ ….Mariću…HAHAHAHAHA…..CRKNI NAIVČINO U SRBIJANSKIM ZATVORIMA…..!

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. Guest
  #12 Guest 2 prosinca, 2014, 23:38

  >>>>Mariću ..,naivčino…trebao si znati to da onoga trenutka kada si uopće zadužio oružje i bojevu municiju, bez obzira jesi li ili nisi nakon toga isto upotrebio , moraš nakon toga zauvijek čekati odmazdu pa makar sa bilo koje strane.Mariću …mi osviješteni u tome smislu zauvijek smo spremni makar protiv bilo koga i bilo gdje obraniti svoj integritet ličnosti i život svoj..i nema te trodiobe vlasti niti četvereodiobe nema toga Cvitana ,Bajića ili Šešelja ,nena niti pokreta za jugoslaviju po ex premijerki Kosor nema Josipovića ili Mesića pa da bi nas priveli ,no bolje im da i ne probaju…do sada se nisu usudili …no i nemaju za isto razloga….

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. Guest
  #13 Guest 2 prosinca, 2014, 23:26

  >>>>Mariću …i koji si ti “”” BRANITELJ””” pa da nisi imao nadomak ruke repetiranu PAPovku da se njome suprostaviš hapšenju po bilo kome …Mariću mi istinski branitelji ,potekli i školovani u ex tajnim službama JNA 24 sata dnevno spremni smo upucati promtno bilo koga i bilo gdje a u smislu obrane svojega života odn. integriteta svoje ličnosti…dao bog da nitko ne dođe jer tada nam je svima KRAJ na ovome svijetu…HAHAHAH Mariću naivčino i koji si ti branitelj ako nisi zaštitio sebe samoga…i dal uopće znaš napuniti spremnik i repetirati PAPovku….!!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. Guest
  #14 Guest 2 prosinca, 2014, 23:18

  >>>>Uzmi Mariću i pročitaj knjigu koju je izdao pok Bosnar iz Rijeke a koji je bio komandant divizije u kojoj je komesar bio polupisneni zagorski KMET Franjo Tuđman kojemu je njegov otac upucao mater potom i sebe samoga. .Imao sam osobitu čast upoznati toga gospodina i iz prve ruke čuti kako je Franjo Tuđman poslao u SMRT mnoge svoje zemljake zagorce i to cinkarenjem po osnovi svojeg hrvatskog sluganskog mentaliteta a u smislu jačanja jugoslavenske komunističke zbilje ……DAKLE CRKNI MARIĆU U SRBIJANSKIM ZATVORIMA…

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. Guest
  #15 Guest 2 prosinca, 2014, 23:01

  Tko je tebi Veljko Mariću kriv što si doslovce shvatio smišljeni i ciljani poziv na nacionalnu mržnju a koju je svim hrvatima javno i nedvosmisleno uputio tvoj idol pok. Franjo Tuđman.Crkavaj sada u zatvorima R.Srbije a poradi toga što si eventualno upucao nekoga četnika.Red je da crkavaš u tim zatvorima jer znaj da su RH uspostavile sve ex tajne službe iz ex Yuge,sudionika ima još živućiih a oni ti se grohotom smiju poput Jadranke Kosor, ….I tko ti kriv da nisi belosvetski kaplar ,kriminakac iz Legije stranaca ,jer u tome slučaju nebi ti sada bio u zatvoru već bi iz haškoga suda nastavio svoj privatni biznis…..Veljko Mariću …skupo plaćaš svoju naivnost poput mnogih koji su vjerovaki polupismenome generalu ex JNA “”OCU HRVATSKE “” Franji Tuđmanu…..

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. Lino
  #16 Lino 2 prosinca, 2014, 21:24

  Ne, Marić i svi Marići ne smiju biti zaboravljeni. Pavković je napisao i odličnu knjigu o Mariću – Nisam kriv. Tamo sve piše. Pogledajte!

  Odgovorite na ovaj komentar
 17. zrtva
  #17 zrtva 2 prosinca, 2014, 15:07

  ovaj covik je zrtva sotonjarsko komunisticke perverzije i politicke lijenosti i tuposti hrvatskog naroda

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code