PUŠILI SMO TRAVE, NAJVIŠE VOLIMO MAMIĆA BEZ GLAVE

PUŠILI SMO TRAVE, NAJVIŠE VOLIMO MAMIĆA BEZ GLAVE

3. travnja, 2013.

 

BBB OVISNICI

Što se sve vikalo na utakmicama 24. i 25. kola Prve HNL

Piše: Za HHO Ivan Zvonimir Čičak

U sklopu projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja“, promatrači HHO-a pratili su utakmice 25. kola Prve HNL i zabilježili sljedeća događanja.

GNK Dinamo – NK Zadar 5 : 0

Utakmica GNK Dinamo – NK Zadar odigrana je u Zagrebu na stadionu Maksimir 30. 03. 2013. pred oko1000 gledatelja, među kojima se našlo oko 300 pripadnika navijačake skupine Bad Blu Bojsa(BBB).Već u 13. minuti pale se prve dvije baklje,a isto se ponavlja u 16. minuti (dvije baklje), pa u 66. minuti 10 baklji. Četri od njih, pale su na tartan stazu uz travnjak igrališta. U 45. minuti počinje skandiranje“Mamiću, Cigane, odlazi iz svetinje“. Skandiranje se ponavlja nekoliko puta tijekom utakmice.U 72. minuti BBB pjevaju „Tučemo policiju ko šugave pse“ , te u 80. minuti „Pili smo pelina,pušili smo trave,najviše volimo, Mamića bez glave.“

NK Osijek – NK Istra 1961 0 : 4

Utakmica između NK Osijeka i NK Istre 1961 odigrana je 29.03 u 17.00 sati na stadionu Gradski vrt u Osijeku, pred oko 1.000 gledatelja. Među njima okupilo se stotinjak pripadnika Kohorte (NK Osijek), te petnaestak navijača NK Istre1961 poznatih kao Demoni. U šesnaestoj minuti Kohorta je izvjesila manji transparent „ANTI HNS,HHO“. U 27. minuti pripadnici Kohorte upalili su desetak baklji, a u 43. minuti skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“

NK Rijeka – NK Slaven Belupo 2:1

Utakmica je odigrana u Rijeci , u petak 29.03. 2013. u 19.00 sati,na stadionu Kantrida, pred oko 3.000 navijača, a među njima se našlo oko 600 pripadnika navijačke skupine Armada (NK Rijeka).Utakmica je prošla u korektnoj atmosferi koju je narušilo skandiranje u 29. minuti „Ubij tovare“, te u 75. minuti „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“.

GNK Hajduk – NK Zagreb 3 : 2

Utakmica je odigrana 30.03.2013. na stadionu Poljud u Splitu, u 19.00 sati, pred oko 5000 gledatelja od čega 2000 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk). Prvo poluvrijeme proteklo je uz korektno navijanje i bez uporabe pirotehničih sredstava. U 50. minuti upaljeno je 10-ak bengalki i jedno 7 bljeskalica. Ubrzo su, u 57 minuti, uslijedila dva topovsaka udara. U 59. minuti Torcida skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“, a u 69. minuti treneru NK Zagreba, Miroslavu Blaževiću, uzvikuju „Ćiro pederu“. U 70. minuti Torcida se okomila na izbornika hrvatske nogometne vrste, pokličima “Štimac Turčine, napuši sre kurčine“, te potom „Štimac pederu“, i nakraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) poziva sve klubove, kako Prve, tako i ostalih liga, da, u skladu s Akcijskim planom HNS, na početku utakmice upozore navijače kako na sportskim terenima nema mjesta rasizmu, seksizmu i drugim oblicima netolerancije i divljaštva, te da ih pozivaju na tolerantno i sportsko navijanje. Na ovo apeliramo stoga što su naši promatrači uočilii da na većini utakmica izostaju ovakvi pozivi navijačima.

WALES – HRVATSKA 1:2

Utakmica odigrana u Swanseu, na stadionu Liberty, 26. 03. 2013. pred oko 14.000 gledatelja. Na stadionu se okupilo i 700 do 800 hrvatskih navijača od kojih je njih oko 400 stiglo iz Hrvatske. Do početka utakmice nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

Prilikom izvođenja hrvatske himne, dio navijača „kockastih“ upalio je nekoliko baklji, ali su brzom intervencijom redarskih službi one ugašene.

U 34. minuti hrvatski navijači skandiraju: „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, što se ponovilo još jednom u nastavku utakmic.

Već na početku utakmice pristigli su hrvatski navijači, pretpostavljamo iz redova BBB-a, upućivali zvižduke hrvatskom Brazilcu, Sammiru. Ovo napominjemo jer je na tiskovnoj konferenciji došlo do manjeg incidenta između izbornika Igora Štimca i dva-tri navijača, koji su se neobjašnjivo,bez akreditacije, pojavili na konferenciji za novinare. Oni su iskoristili gužvu i povicima upitali izbornika hrvatske vrste Štimca, zbog čega je u 60. minuti povukao Sammira s terena. Izbornik je odgovorio da je to učinio zbog stalnih zvižduka upućivanih Sammiru, što je, po njegovu mišljenju, moglo poremetiti koncentraciju igrača i utjecati na dalji razvoj i koncepciju hrvatske reprezentacije. Jedan od navijača dobacio je kako Sammira uopće nije trebalo stavljati u momčad. Izbornik Štimac upitao je tada tko su oni i kako su se našli u dvorani za akreditirane novinare. Nakon što su priznali i predstavili se kao obični navijači, Štimac je zatražio da napuste konferenciju budući im tamo nije mjesto, što su oni i učinili.

ZBIRNO IZVJEŠĆE 24. KOLA HNL-a

U sklopu projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja“ promatrači HHO-a pratili su utakmice 24. kola HNL-a i zabilježili sljedeća događanja.

NK Slaven Belupo – NK Osijek 0:0

Utakmica je odigrana u petak. 15. ožujka 2013. u 17 sati na Gradskom stadionu u Koprivnici pred oko 800 domaćih, te oko 50 gostujućih navijača.

U 66. i 68. minuti Kohorta (navijači NK Osijek) skandira „Jebemo HNS“ i „HNS pederi nogomet ste sjebali“.

HNK CibaliaNK Rijeka 0:1

Utakmica je odigrana u subotu. 16. ožujka 2013. u 15 sati na Gradskom stadionu u Vinkovcima pred oko 1000 gledatelja.

Među navija

ima je bilo oko 150 pripadnika Ultrasa (navija

ka skupine HNK Cibalia), te oko 50-ak članova Armade (navija

ka skupina NK Rijeka). Ultrasi u dvadesetim minutama skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a u 24. minuti tom se skandiranju priključuje i Armada. Cijelo to vrijeme navijači Cibalije Ultrasi gađaju pomoćnog suca grudama snijega, pa je glavni sudac u 24. minuti na trenutak zaustavio igru, a službeni spiker upozorio navijače da će utakmica biti prekinuta ukoliko ne prestanu s gađanjem suca. Armada u 26. minuti ističe transparent „Vukovar nikada neće biti Bykobap“ (Bykobap-Vukovar na ćirilici), nakon čega slijede pokliči „Vukovar, Vukovar“, što ostali gledatelji na stadionu pozdravljaju aplauzom. Armada ističe i drugu parolu „Vukovar je sveto tlo, tu ćirilici nije mjesto”. Sa istočne tribine, gdje su smješteni Ultrasi u 34. minuti odjekuje „Ubi, ubi Srbina“, da bi se nastavilo s “HNS pederi, nogomet ste sjebali!“. U 61. minuti Armada uzvikuje „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“. U 74.-oj se čuje s istočne tribine „Cigani, cigani“, a minutu kasnije Armada podiže transparent „Ciao Zdravko!, te sa strane manjim slovima “Čičak pederu!“ (Zdravko-Z. Mamić- izvršni predsjednik GNK Dinamo, I.Z. Čičak-predsjednik HHO-a). Koju minutu kasnije obje navija

ke grupe sjedinjuju snage, pa Rije

ani vi

u „Ubij, ubij“, a Ultrasi odgovaraju „Srbina“, što se ponavlja u nekoliko navrata, a ve

i dio gledatelja to sinhronizirano navijanje pozdravlja aplauzom. Sli

na se scena ponavlja, ali ovaj puta poruka je upu

ena hrvatskim nogometnim čelnicima. Armada uzvikuje „HNS pederi“, a Ultrasi odgovaraju „Nogomet ste sjebali.“.

NK Istra – GNK Dinamo 0:0

Utakmica je odigrana u subotu. 16. ožujka 2013. u 18 sati na stadionu “Aldo Drosina” u Puli.Na stadionu se okupilo 2000 gledatelja, od toga oko 400 pripadnika Demona (navijačka skupina NK Istra 1961) i blizu 400 Bad Blue Boys-ovaca (navijačka skupina GNK Dinamo). Demoni od 19. minute povremeno navijaju „Jebem te Dinamo“. U 29. minuti utakmica je na kratko prekinuta zbog masovne bakljade koju su izazvali BBB navijači. U teren su bacili 12- 13 baklji, koje su stvorile dimnu zavjesu u gledalištu i na terenu. Domaći navijači su uzvratili s poklicima „HNS pederi“ i „Cigani“. U 33. minuti Demoni pale baklju koju ne bacaju u teren. U 36. minuti nastavljaju skandirati “Jebo vas Mamić“. U 55. minuti pale nekoliko baklji i jednu zelenu dimnu bombu. Nakon što je igrač NK Dinama Marcelo Brozović u 68. minuti dobio crveni karton, domaći navijači počinju s vrijeđanjem i skandiranjem: „Jebem ti mater“, „Jebem te Dinamo“. U 71. minuti Demoni uzvikuju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a tijekom cijele utakmice imali su izvješen transparent sa natpisom „HNS“ s crvenom crtom preko natpisa. Zadnji transparent su izvjesili u 81. minuti s natpisom „UEFA ratuje protiv Hrvata, a Mamić im je davio delegata“, te izvikuju „Doći će i taj dan, odjebat će narkoman“, „Mamiću cigane“.

NK Zadar – HNK Hajduk 1:1

Utakmica je odigrana u subotu. 17. ožujka 2013. u 18 sati na stadionu na Stanovima u Zadru pred punim gledalištem, a među okupljenima glasnim je bodrenjem bila primjetna veća grupa Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk), njih oko 350- 400. Na samom početku dežurni je spiker upozorio gledatelje na Zakon o sprječavanju nereda na sportskim terenima, te da rasizmu nema mjesta na utakmicama. To nije spriječilo Torcidu da u 18. minuti gromko skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“. U 24. minuti pale se prve baklje, a u 25.-oj dvije padaju na igralište, u kazneni prostor zadarskog golmana. Za vrijeme poluvremena upaljena je jedna baklja, a na samom početku drugog dijela utakmice, u 2. minuti opet se pale baklje. Slično se ponavlja u 55.-oj s tim što Torcida opasno ljulja ogradu igrališta, a primjećeno je da su bacili jednu-dvije sjedalice. U 58. minuti počinje bakljada, nekoliko baklji (5-6) pada u teren, a u 61.-oj eskalira paljenje, pa se na taj dio terena i gledališta nadvio dim. Zapaljeno je sigurno dvadesetak baklji, a u 61. minuti čuo se i jedan topovski udar. Nakon toga situacija se smiruje sve do 75. minute kada Torcida opet pali nekoliko baklji.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik T

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. zenga
    #1 zenga 5 travnja, 2013, 04:49

    Koji kur…idetena te stadione.Oni moraju biti prazni, pa neka idioti skandiraju praznu stadionu. Ti koji su palili baklje dok se čuje naša himna, nisu dostojnio zvati se Hrvatima. Takvi su za ludnicu ili sjekiru, da se poslužim riječima Ante Starčevičće, koji je to rekao za Hrvate srbofile. Ti razni najvijači su organizirani kaos! To smeće treba počistit sa hrvatskih stadiona isto onako kako je to uradila Tačerica u Engleskoj. Po tri godine robije i doživotna zabrana na stodaion, pa ti viči i pali baklje. Treba njih u rešetke.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code