MINJA SUBOTA U SARAJEVU ČITAO POEZIJU

MINJA SUBOTA U SARAJEVU ČITAO POEZIJU

7. srpnja, 2016.

 

Poznati dječiji voditelj, zabavljač, muzičar i kompozitor Minja Subota gostuje u Sarajevu.

On će u srijedu nastupiti u BKC-.u.  u programu pod nazivom: “Veče muzike i poezije za djecu sa Minjom Subotom”.

Minja Subota će čitati i izvoditi poeziju za djecu, koju su napisali Pero Zubac, Ljubivoje Ršumović i Dobrica Erić, a koje je izvodio i za koje je komponovao muziku.

Nastup će se održati  6. jula u 19 sati u galeriji Bosanskog kulturnog centra.

Minja Subota je rođen u Sarajevu, 8. novembra 1938.  Autor je i voditelj serije Muzički tobogan koja je emitovana osamnaest godina i među rekordnim je serijama po gledanosti i popularnosti na JRT televizijskom programu.  

U kompozitorskom opusu za djecu, komponovao je na stihove najistaknutijih pjesnika  za djecu, pjesme, koje se danas pjevaju u predškolskim ustanovama i školama i postale su dio dječje muzičke literature, a generacije su odrastale uz njih.  Između ostalih to su pjesme: “Deca su ukras svijeta”, “Išli smo u Afriku”, “Razbolje se lisica”.  

Kompozicije su mu izvođene na mnogim festivalima: Beogradsko proleće, Festival vojničke pesme, Melodije Jadrana – Split, Festival zabavne muzike – Zagreb, Pjesma ljeta, Festival kantautora – Novi Sad, Zlatni Orfej – Bugarska, Melodije prijateljstva- Rusija…

Kao televizijski autor i voditelj realizovao je mnoge serije koje su ostale zapamćene, između ostalih “Od glave do pete”, “Igre bez granica”, “Željoteka”… 

 

IZVOR: www.radiosarajevo.ba T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code