MILIJUNI ZA SISAK

MILIJUNI ZA SISAK

24. srpnja, 2022.

 

Javnoj vatrogasnoj postrojbi Sisak odobreno je preko 2 milijuna kuna za pripremu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju i opremanja Centra za upravljanje kriznim situacijama Sisak. Bit će to veliki korak naprijed u razvoju sustava obavještavanja i uzbunjivanja i podizanja znanja građana o ponašanju u kriznim situacijama. U svim posljednjim krizama, od poplava do potresa, pokazalo se da je javna vatrogasna postrojba nositelj većine aktivnosti

Tekst:(SPA)

Gradu Sisku i ustanovama i tvrtkama kojima je Grad osnivač, odobreno je ukupno 6,1 milijuna kuna za prijavljene projekate iz natječaja Nacionalnog plana za otpornost i oporavak. Ova sredstva koje Hrvatska dobiva iz Europske unije namijenjena su pripremi projektne dokumentacije za niz razvojnih projekata tzv. digitalne transformacije i zelene tranzicije.

Radi se o projektima kojima će gradski sustav digitalizirati unaprijediti postojeće poslovne procese, povećati efikasnost sustava dojavljivanja i obavještavanja, povećati energetsku učinkovitost i dodatno smanjiti utrošak vremena i energije. Za građane će, jednom kada projekti budu provedeni, to značiti ukidanje lista čekanja za upis u dječje vrtiće, bolje, pristupačnije i efikasnije komunalne usluge poput parkiranja, smanjenje potrebe za „obilaskom“ gradskih ureda i bolju uvezanost u sustav obavještavanja i uzbunjivanja.

Pametniji i sigurniji grad

Gradu Sisku odobren je 1,6 milijuna kuna vrijedan projekt projektiranja izgradnje nove IKT infrastrukture i podatkovnog centra sa snažnim poslužiteljima i boljom povezanosti svih dijelova gradskog sustava. Kada se izgradi, omogućit će kvalitetnije uvezivanje poslovnih procesa i puno veću dostupnost digitalnih usluga koje će građani moći koristiti putem svojih računala ili pametnih telefona. Smanjit će „papirologiju“ i omogućiti puno brže i lakše rješavanje svih predmeta u Gradu.

Javnoj vatrogasnoj postrojbi Sisak odobreno je preko 2 milijuna kuna za pripremu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju i opremanja Centra za upravljanje kriznim situacijama Sisak. Bit će to veliki korak naprijed u razvoju sustava obavještavanja i uzbunjivanja i podizanja znanja građana o ponašanju u kriznim situacijama. U svim posljednjim krizama, od poplava do potresa, pokazalo se da je javna vatrogasna postrojba nositelj većine aktivnosti. Jedna od važnih dijelova projekta bit će i obuka i bolje komunikacijsko povezivanje sustava civilne zaštite s ciljem bolje infrastrukturne i operativne podrške Javnoj vatrogasnoj postrojbi Sisak.

Vrtići bez lista čekanja

Komunalac Sisak s odobrenih 513 tisuća kuna pripremit će projektnu dokumentaciju za digitalizaciju sustava upravljanja parkiralištima u vlasništvu Grada Siska. Novi sustav trebao bi, osim prikaza slobodnih parkirnih mjesta i navođenja do njih, omogućiti i čitav niz zanimljivih naprednih digitalnih rješenja. Novim rješenjima trebalo bi se poboljšati protočnost prometa, bolje uvjete za bicikliste, romobile, skutere i taxi prijevoz, bolje povezati korištenje javnog prijevoza, poboljšati dio socijalnih usluga stimulirati korištenje drugih prijevoznih sredstava i smanjiti zagađenje ispušnim plinovima.

Dječji vrtići Sisak Novi i Sisak Stari sa dobivenih ukupno 1,3 milijuna kuna financirat će projektnu dokumentaciju za dogradnje dodatnih vrtićkih jedinica pored postojećih objekata Različak i Maslačak i dokumentaciju za njihovu energetsku obnovu. Pored vrtića koji se gradi u Galdovu, ovim dogradnjama planira se povećati smještajni kapacitet oba gradska vrtića i potpuno zadovoljiti potrebe roditelja i djece za upis u vrtiće. Time će Sisak riješiti još jedan dugogodišnji problem i vrtić će biti dostupan za sve najmlađe Siščane.

Projekt vrijedan 670 tisuća kuna odobren je Gradskoj tržnici Sisak – Centru dijeljenih usluga d.o.o. Priprema dokumentacije obuhvatit će energetsku obnovu kroz poboljšanje izolacije vanjskih zidova i krova, poboljšanja sustava grijanja i hlađenja, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju zaštite od sunca i zamjene postojeće LED rasvjetom radi uštede na energiji. Projektirat će se i postavljanje fotonaponskih panela na krov nadstrešnice, čime će tržnica, osim smanjenja trošenja i proizvoditi energiju.

Umjesto da se projektna dokumentacija plati iz gradskog proračuna, bit će plaćena EU sredstvima, ističu iz Gradske vijećnice.

“A nakon pripreme projektne dokumentacije slijedit će prijave na planirane javne pozive za izvođenje tih projekata EU sredstvima. ” – napominju u Gradu Sisku. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code