LIČKO PRELO SISAČKE VILE VELEBITA

LIČKO PRELO SISAČKE VILE VELEBITA

21. rujna, 2017.

 

Dva desetljeća iza osnutka tadašnjeg zavičajnoga kluba „Vile Velebita“, nova gradska udruga istoga imena nastavlja djelovanje organizacijom glazbeno-folklorne priredbe „Ličkoga prela“. Manifestacija će se, kao nastavak lanjskoga uspješnoga okupljanja Siščana rođenih u gradu Svetoga Kvirina i potomaka davnih doseljenika iz Like s početka 20. stoljeća, ove godine održati na blagdan Sv, Mihovila 29. rujna, u izletištu „Rajski dvori“ vlasnika Ivana Gorupa. Na livadi kraj poznatoga ugostiteljskoga objekta na Jazveničkom putu (Sela), najprije će se održati brzinsko natjecanje u „šlajsanju“ ( izvlačenje teških trupaca pomoću šest konjskih zaprega, kako to stoljećima rade lički šumski radnici – op.p.), te u bacanju kamena s ramena u kategorijama za muškarce, žene i dicu, njihove potomke.

Prema raspoloživim informacijama, više od 65 posto stanovnika grada Siska nosi prezimena ličkih doseljenika (Rajković, Vlahinić, Osterman, Rendulić, Bušljeta, Orešković, Perković…), bivših bajeraša, šumskih radnika-sjekača, metalskih i rafinerijskih radnika. Predsjednik nedavno registrirane sisačke udruge „Vile Velebita“, radnik je „Komunalca“ Željko Borić iz prekosavskoga naselja Galdova Erdoedskoga, čiji su roditelji nakon rada u SR Njemačkoj u Sisak doselili iz ličke Kamenice, potpredsjednici su Marko Medarić i Zdravko Vasilik,a glavna tajnica Milka Vučetić. Zanimljivo je spomenuti da je prvo sisačko Društvo Ličana osnovano za kraljevine Jugoslavije 1932. godine, a čelnik mu je bio poznati veleposjednik, gostioničar i gradski poljoprivrednik Marko Medarić, pradjed današnjega dopredsjednika VV-a, zaposlenika „Cesta Sisak“.

Cijena ulaznica i konzumacije za ličko večernje druženje, uz sastav „Narodni dar“ i članove HKUD-a „Sinac“, u „Rajskim dvorima“ je 120 kuna. Sve informacije i predbilježbe zainteresiranih mogu se obaviti na mobitelski broj 098/1749-402. (J.F.) T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 23 rujna, 2017, 18:41

  Aj napokon nekaj prirodno.
  Sad na red dolaze posavski konji, da vlasnici pokažu kak se izvlače klade.
  Pokazali su to na oduševljenje nazočni na Sajmu u Fridrkshafenu 1998.
  Stari Medarić Mile je bio legenda Siska s konjima.
  On Đuka Skrbin i naravno Delkići. Ne zaboravimo niti Grubca i Lukšića.
  Koliko su samo materijala prevezli konjima i kolima po Sisku.
  A kod gospona Gorupa u Selima ugođaj je besprijekoran. Taj može sve šta se od njega traži i uz izuzetno prihvatljive cijene.
  Neka ne zamjere LIČANI, al oni su rođeni uz drvo. kao i Posavci.
  Zato dok je Like bit će i Ličana.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code