PETICIJA ZA LADISLAVA GALETU

PETICIJA ZA LADISLAVA GALETU

28. svibnja, 2012.

0

Ovih dana internetom kruži pismo slijedećeg sadržaja ( pismo prenosimo u cijelosti):
Studenti ALU Zagreb pozivaju studente ostalih fakulteta, struku, cjelokupnu akademsku zajednicu te javnost da potpisivanjem peticije uz njihovih 279 potpisa (http://dl.dropbox.com/u/10215953/PETICIJA%20ALU.pdf) podrže molbu da se profesoru Ivanu Ladislavu Galeti produži radni vijek i dodijeli zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju.

Potpisi će se priložiti uz Otvorenu zamolbu koja će se poslati ministru znanosti, obrazovanja i sporta, ministrici kulture i rektoru Sveučilišta u Zagrebu:

Otvorena zamolba za izbor profesora red. prof. Ivana Ladislava Galete
u umjetničko nastavno zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju.

ministru znanosti, obrazovanja i sporta
Doc. dr. sc. Željku Jovanoviću,
rektoru Sveučilišta u Zagrebu
Prof. dr. sc. Aleksi Bjelišu,
ministrici kulture
Prof. dr. sc. Andrei Zlatar Violić.

Poštovana i poštovani,
Zbog administrativnog propusta učinjenog prije nekoliko godina dogodilo se to da je naš profesor, umjetnik svjetskog ugleda Ivan Ladislav Galeta prisiljen otići u mirovinu budući da navršava 65 godina života malo prije izbora u umjetničko-nastavno zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju. Profesor Galeta je jedan od najcjenjenijih multimedijskih umjetnika u Srednjoj Europi, radovi su mu izlagani u najrespektabilnijim svjetskim muzejima i galerijama, njegovi eksperimentalni filmovi nagrađivani su u jakim međunarodnim konkurencijama, te uvršteni u relevantne antologije umjetnosti 20. stoljeća.
Profesor Galeta inicijator je osnivanja Odsjeka za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a osnivanje toga odsjeka i predanost profesora obrazovanju mladih naraštaja umjetnika doprinijelo je približavanju umjetničkog obrazovanja u Hrvatskoj Europskim standardima. Pored ostalog, djelo profesora Galete prepoznato je kao stvaralaštvo što pripada vrhuncima suvremenoga eksperimentalnoga filma, videa i medijske umjetnosti, odnosno struje «nove umjetničke prakse»; pozivan je na izložbe, festivale, stručne simpozije i kao gost predavač održao je niz predavanja na europskim učilištima. Njegovo je stvaralaštvo danas kulturno-povijesno nezaobilazno, što potvrđuje i prestižno odličje Republike Francuske koje mu je svečano uručeno 1999. godine.
Ako nam je zbog materijalne oskudice u obrazovnom procesu nedostupno mnogo toga što naši kolege u bogatijim europskim zemljama imaju, ne želimo zbog administrativnog propusta ne moći učiti od umjetnika čiji nam je nastavnički rad neizmjerno vrijedan. Osim studenata i studentica Akademije likovnih umjetnosti, izborne kolegije profesora Galete pohađanju studenti i studentice sjedećih fakulteta zagrebačkog Sveučilišta: Akademija Dramskih Umjetnosti, Tekstilno Tehnološki fakultet, Arhitektura i Dizajn, Muzička Akademija, Filozofski Fakultet, Grafički Fakultet, Filozofski Fakultet Družbe Isusove, Visoka novinarska škola (oko 130 studenata izborno na tri kolegija).
Stoga Vas najljubaznije molimo da još jednom razmotrite mogućnost izbora profesora Galete u umjetničko-nastavno zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju, što bi mu, da nije došlo do ovog administrativnog propusta, i trebalo pripasti, kako bi ovaj iznimno kvalitetan profesor i predavač, jedan od najrelevantnijih suvremenih umjetnika na ovom području, imao priliku i dalje dijeliti svoje univerzalno, a istodobno jedinstveno znanje s brojnim studentima, što bi kao obostrano zadovoljstvo studenata i profesora trebalo i biti krajnji cilj čitavog obrazovnog sustava i neizmjerno bi Vam bili zahvalni da se ovime realno uzmu u obzir i mišljenja onih na koje se taj posao direktno odnosi – studenata.

U iščekivanju pozitivnog ishoda, unaprijed zahvaljujemo.

Studentice i studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i gore navedenih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code