LIBURNIA FILM FESTIVAL U OPATIJI

LIBURNIA FILM FESTIVAL U OPATIJI

19. kolovoza, 2016.

Ovog se ljeta dokumentarci na Liburnia Film Festivalu, od 22. do 26. kolovoza na Ljetnoj pozornici u Opatiji, neće gledati samo na otvorenom, već u popodnevnim satima uzmiču pred vrućinom i ulaze u kino dvoranu opatijske Vile Antonio! Festival uvodi popratni filmski program za koji su odabrana dva filma lokalnih autora, zatim nagrađivano dokumentarno ostvarenje koje će biti dodatno elaborirano kroz case study, te pretpremijerno, epizoda novog dokumentarnog putopisnog serijala. Popodnevnom šušuru u Vili Antonio pridonijet će i polaznici LFF-ovih edukacija, u svojim prvim filmskim koracima.

Popratni filmski program u utorak 23. kolovoza u 17 sati otvara festivalska premijera dokumentarca Ona, teatar riječke redateljice Marine Banićević. Centralna je figura filma prva intendantica u povijesti hrvatskoga teatra, Mani Gotovac. Privatno i profesionalno ju upoznajemo kroz mozaik razgovora s osobama iz domaćeg kulturnog i javnog života, arhivsku građu iz teatara u kojima je radila te prizore iz predstava “Pričaj mi o Gorkome” i “Nekoliko zamišljenih prizora”. Što ostane skriveno u filmu, razotkrit će kroz razgovor s publikom redateljica, i producent filma Saša Stanić.

Zaboravljenom arheološkom baštinom iz kasne antike bavi se Claustra Ane Golja, Helene Traub i Aleša Suka. Stručna znanja zaposlenica opatijske Udruge Žmergo poznate po brojim projektima zaštite kulturne i prirodne baštine udružila su se s filmskim znanjima LFF-ovoj publici dobro poznatog redatelja, snimatelja i montažera Aleša Suka (Marijine, Zimsko čudo). Rezultat je zanimljiv uvid u dijelove najvećeg rimskog građevinskog i vojničko-obrambenog sustava ovih prostora. Film je na rasporedu 24. kolovoza u 17 sati, najavit će ga redateljica Ana Golja a nakon projekcije, Petra Predoević Zadković s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci održat će predavanje „Antička i kasnoantička baština Rijeke i okolice“.

Četvrtak je rezerviran za case study lanjskog pobjednika Liburnia Film Festivala, filma Goli Tihe K. Gudac. Osobno svjedočanstvo jedne obitelji o povijesnoj i političkoj traumi, političkom logoru Goli otok, publika će moći pogledati u 16.30 a nakon filma, od 18 sati, redateljica Tiha K. Gudac i montažer filma Dragan von Petrović, kroz case study će dodatno produbiti priču. Govorit će, između ostalog, o razlozima za rastakanje političko povijesne teme kroz osobni pristup, o stvaranju dokumentarnog filma čiji glavni protagonist nije živ niti je ikad svjedočio o iskustvu s Golog otoka, te o etičkim dilemama u radu s osobnim traumama protagonista i povijesnim zločinima.

Ista će se redateljica publici u petak 26. kolovoza predstaviti s pretpremijerom jedne od ukupno šest epizoda novog dokumentarnog serijala Kultura na radničkoj traci. Serijal vodi na putovanje u male sredine u kojima se na specifičan način susreću rad i kultura, a na LFF-u s prvom epizodom putujemo u Sali na Dugom Otoku. Saznajemo što je za mjesto odigralo ribarstvo, kako je ono inspiriralo rock bendove te kako se utkalo u Tovareću Mužiku, dio zaštićene nematerijalne kulturne baštine RH. Nakon filma, druženje će se nastaviti uz razgovor s akterima liburnijskog kulturnog života.

Ulaz na sve navedene edukacije i projekcije u Vili Antonio je besplatan!

Traileri:

Claustra https://www.youtube.com/watch?v=SjK5o9H1leg

Goli https://www.youtube.com/watch?v=K-qZGgK6Y1Y

Ona, teatar https://www.youtube.com/watch?v=cOzwWu0aB0I T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code