SJEĆANJE NA TINA U GOSTIONICI TIP-TOP

SJEĆANJE NA TINA U GOSTIONICI TIP-TOP

12. studenoga, 2013.

Matović i Maroević u Blatu

U utorak , 12. studenoga 2013., u gostionici Tip-Top, Gundulićeva 18, u 18 sati, na dan smrti kultnog književnika Tina Ujevića, Teatar poezije i  umjetnici – Goran Matović,  Tonko Maroević, Katarina Bistrović-Darvaš, Csilla Barath Bastaić, Vedran Mlikota , Željka Čorak, Goran Grgić i Edin Karamazov rekapituliraju potresnu dramu velikog pjesnika, boema i lutalice.

Gostionica Tip-Top ušla je u memoriju grada najviše kao prostor u koji je zalazio (od 1940. do 1955. godine) Tin Ujević, najveći pjesnik hrvatskoga jezika. Dok je u gostionici boravio Tin, to je bilo stanište njegova veličanstvenog duha. KRISTALNA KOCKA VEDRINE. Bila je osobita povlastica približiti se Tinu. Veliki mag riječi Zagrebu je dao sjaj duhovne prijestolnice. Tinovi monolozi i šutnje  Za vratima gostionice ušli su u legendu.

Zahvaljujući Tinu, gostionica Tip-Top postala je mjesto susreta ljudi od duha. Godine 1961. književnik Marino Zurl pokreće program “Sjećanje na Tina”.

 Program “Sjećanje na Tina” obnavlja se, uz sudjelovanje brojnih umjetnika, svake godine na dan smrti velikog pjesnika, pa će to i ove godine biti događaj bez kojega je Zagreb nezamisliv.

Goran Matović je  autor “Sjećanja na Tina” od 1980. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Akademik
    #1 Akademik 20 studenoga, 2013, 06:28

    Nije Tip-top nego Blato.Koliko ja znam Tin je zalazio u Blato. A ovi koji su o njemu i njegovu djelu trabunjali, kao da su izišli iz živog pjeska ili blata. Blato svomu bili su skloni.
    Tinu i njegovu djelu trebap osvetit pažnju na drugom mjestu i na drugačiji, svečaniji i ozbiljniji način. Treba uprililčiti okrugli stol ili simpozij oTinu za godišnjicu njegove smeri ili za godišnjicu njegova rođenja, a ne da se par glumaca i nadri akademik i nadri pjesnik Marojević proseravaju u britiji gdje se čak ne smije ni pušiti.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code