DANI SLOVENSKE KULTURE U ZAGREBU

DANI SLOVENSKE KULTURE U ZAGREBU

1. veljače, 2013.

620kekec

Povodom Prešernova dana – slovenskog kulturnog praznika, u KIC-u i Slovenskom domu,  od 4. do 8. veljače održavaju se Dani slovenske kulture. Na konferenciji za novinare danas su Vojko Volko, veleposlanik Republike Slovenije, Metka Dariš, voditeljica muzejskog odjela u Slovenskoj kinoteci i Darko Šonc, član Savjeta za nacionalne manjine RH i predsjednik Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj predstavili program ovog projekta.

Kako bi nam dočarao važnost ovog praznika, veleposlanik Volko objasnio je kako Prešernov dan za Slovence znači isto što i banke Švicarskoj ili nama more. Teško su se izborili za svoj jezik i kulturu, a ovaj veliki pjesnik postavio je temelje jezika slovenske književnosti te uključio slovensku književnost u europsku.

U tjednu obilježavanja slovenske kulture bit će prikazan ciklus dokumentarnog filma, izložba filmskih plakata i kratki tečaj slovenskoga jezika. Iz cjelokupnog programa, izdvojen je nagrađeni dokumentarni film Aleksandrinke koji govori o slovenskim dojiljama u Egiptu. To je prikaz života siromašnih primorki koje su odlazile u tu daleku zemlju kako bi se obogatile i zadobile poštovanje u društvu. Uz Aleksandrinke, ponosni su što zagrebačkoj publici mogu predstaviti bogatu zbirku filmskih plakata među kojima je i onaj za kineskog Kekeca koji nazivaju pravim hitom i poslasticom izložbe. Naime, Kekec je 50-ih godina sinkroniziran na 10-ak kineskih narječja te je doživio neočekivanu popularnost. Imao je 10 milijuna gledatelja, od čega je 5% Slovenaca, dok ostatak čine Kinezi. Također, svi su pozvani na kratak i zanimljiv tečaj slovenskoga jezika koji će se održati u utorak u KIC kinu u 19 sati.

Ulaz na sva događanja besplatan, a iz bogatog programa odaberite nešto za sebe.

Ovom projektu i suradnji, naglasio je Veleposlanik, cilj je odašiljanje pozitivne poruke za buduće odnose Slovenije i Hrvatske, kako bismo pronašli kulturno rješenje naših sporova, te prevazišli brojne predrasude.

Andreja Smolé T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code