LES VENTS FRANCAIS NA ZAGREBAČKIM LJETNIM VEČERIMA

LES VENTS FRANCAIS NA ZAGREBAČKIM LJETNIM VEČERIMA

3. srpnja, 2015.

Piše: Igor Koruga

Koncert organiziran u okviru petomjesečnog festivala Francuske u Hrvatskoj, Rendez-vous, poduprt (i) tvrtkom Aéroports de Paris, ujedno je otvorio i Zagrebačke ljetne večeri, ugledni međunarodni festival klasične glazbe, koji u svom 34. izdanju, od 30. lipnja do 15. srpnja, ambiciozno nudi šest ekskluzivnih koncertnih večeri, s najznačajnijim imenima hrvatske i svjetske reproduktivne elite. Značaj otvorenja, u utorak je, nakon nužnih (pred)govora francuske veleposlanice i gradske dopredsjednice, zasluženo pripao nastupu svjetskog puhačkog ansambla Les Vents Français, to jest, skupini vrhunskih solista koji su tijekom niza godina i nastupa nastojali uhvatiti duh francuske glazbe i predstaviti široj svjetskoj publici remek-djela za puhače, uključujući i i ona rijetko izvođena. Sa sigurnošću tvrdim da je za rijedak uspjeh, izmjeren pljeskom, bio vrlo zaslužan i prigodno ugošćeni pijanist, Francuz Éric Le Sage, poznat po svom, posve autonomnom izvođenju glasovirskog i komornog opusa Roberta Schumanna, čak uzornom i srećom zabilježenom na dvadeseterostrukom nosaču zvuka, nazvanom Schumann Project (Alpha 812 i 813).

Stvari za koje nitko ne mari

Zvučno su se bez sumnje mogli zabilježiti i izvedbe seksteta Ludwiga Thiullea (1861-1907) i Francisa Poulenca (1899-1963), četverostavačnog u B-duru, op- 6, i trostavačnog C-duru, FP 100, u kojima se La Sage, dakako u utorak navečer, s nenametljivim, opuštenim, ali i filigranski preciznim tonom decentno uklopio u elegantan suzvuk puhačkog kvinteta. Samostalno, pak, u odnosu na našeg hornista, Radovana Vlatkovića, jedinog ne-Francuza unutar stalne postave prestižnog ansambla, francuski je pijanist odgovarao intimnom komunicijom, dinamički i timbralno, sjedeći opušteno za klavirom te djelujući pomalo nemarno, tvrdoglavo, kao vječito zaokupljen stvarima za koje nitko ne mari, pa čak niti angažirana okretačica stranica nejednostavne glasovirske partiture. Očekivano visoka umjetnička razina dosegla se i u tumačenju dva kvinteta. Na žalost domaće publike, u onom se otmjenom, rafiniranom i suzdržanom u D-duru, za glasovir flautu, obou, klarinet i fagot, Andréa Capleta (1878-1925), dugogodišnjeg prijatelja Richarda Straussa, nije pojavio seriozni Radovan Vlatković. Opću krhkost četverostavačne skladbe ozbiljnije je narušio, te nakratko i prekinuo, višeminutni vatromet, preglasan za otvorenu, a samim time i preosjetljivu pozornicu Atrija Klovićevih dvora. Netom nakon ulične buke, bilo je zabavno zapaziti ranjiv zvuk kvinteta, srećom iznimno kratko, te razumljivo s obzirom na zaglušujući efekt vrlo osjetljivog, glazbeničkog uha.

Beethovenova posveta

Iznimna osjetljivost petorice umjetnika bila je nužna i na samome početku nastupa, pri tumačenju znamenitog trostavačnog Kvinteta u Es-duru, za glasovir, obou, klarinet, rog i fagot, op. 16, Ludwiga van Beethovena. Tonalitetno odgovarajuća parafraza Mozartovog izvornika (KV 452), u kojoj je privilegirana puhačka skupina, kao i kod Mozarta, po prvi puta dobila ozbiljniji, umjetnički tretman (ravan onom kojeg su dotad imali gudači i glazbala s tipkama), u ovome je slučaju imala glasovir suprostavljen pratećem kvartetu, što je zahtijevalo od La Sagea, kako se činilo, tek dio njegove tehničke i interpretativne vještine. U najljepšem, polaganom stavku (Andante cantabile), perfektno se iskazao kvintet umjetnika, u višeglasnoj igri diskretnih kanonskh elemenata, posvećenih skladateljima ranijih razdoblja. Dio njih, ranijih skladatelja, poglavito francuskih, bit će predstavljeno i na idućem koncertu vrijednog zagrebačkog festivala. Poluscensku izvedbu glazbe s francuskog dvora – ozbiljnih arija i napitnica – izvest će renomirani francuski barokni ansambl Les Arts Florissants, pod vodstvom američko-francuskog dirigenta Williama Christiea. Događaj će se odviti u subotu 4. srpnja u Atriju Klovićevih dvora, ili, u slučaju lošeg vremena, u koncertnoj dvorani HGZ-a.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code