KRVAVI USKRS 1991. I PRVI JUNAK JOSIP JOVIĆ

KRVAVI USKRS 1991. I PRVI JUNAK JOSIP JOVIĆ

2. travnja, 2018.

 

 

Piše: Mladen Pavković

Kako izraziti sućut kad bol nadilazi sve što možemo oćutjeti? I kako reći da s Vama tugujemo, kad se Domovina ponosno guši u suzama za junakom?! Vaš je sin postao prvomučenikom ozdravljene hrvatske slobode, te mu je ime već upisano među one koje narod ne zaboravlja. Ne može se reći da je kratko živio, kad mu je cio život pretučen u život ne umrle Hrvatske. Dok su nam oči, zajedno s Vama, pune suza koje ne pokušavamo sakriti – jer te suze za junakom zalijevaju snagu hrvatske mladosti, da sva bude junački spremna za žrtvu –poručujemo Vam, u duhu Uskrsa, koji je po Vašem Josipu za sve nas postao i Veliki Petak: „Ne plačite, jer Vaš sin živi!“ Živi ne samo u Bogu, koji – kako kršćani vjeruju – žrtvu svakoga pravednika pridružuje uskrsloj smrti Kristovoj, nego također u svima nama kojima Vaš Josip od sada svijetli da ga slijedimo, živi u hrvatskoj slobodi, na kojoj je sada i jamstvo njegove krvi. Budite zajedno s cijelom Hrvatskom u svojoj boli beskrajno ponosni.“ – rekao je uz ostalo dr. Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik, vojskovođa i pobjednik hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata nakon smrti Josipa Jovića njegovoj obitelji.

I ove godine, 31.ožujka, s ponosom ćemo se sjetiti Josipa Jovića, prvog poginulog hrvatskog redarstvenika, prve žrtve hrvatskog Domovinskoga rata. Poginuo je 1991. na sam Uskrs, u ranim jutarnjim satima, u Redarstvenoj akciji „Plitvice“. Izgubio je svoj mladi život braneći slobodu, demokraciju i teritorijalni integritet Republike Hrvatske. Taj tragičan događaj s početka agresije Republike Srbije na Hrvatsku ostao je zabilježen duboko u svijesti hrvatskog naroda kao „Krvavi Uskrs 1991.“

Uz sve vojne počasti

Ovaj Junak hrvatskog Domovinskoga rata, rođen je 21. studenoga 1969. u Aržanu kod Imotskoga, u obitelji pok. Marije i Filipa Jovića, koji su podizali osim Josipa i sina Tomislava te kćeri Franku, Mirnu i Anitu. Josip je školu završio u rodnom mjestu. Danas ta ustanova nosi njegovo ime! U kolovozu 1990. priključio se Jedinici za specijalne namjene MUP-a Rakitje. Prije akcije „Plitvice“ s njima je bio na terenu u Pakracu i Petrinji. Nakon nesretne pogibije sahranjen je uz sve vojne počasti na mjesnom groblju u Aržanu, gdje je pokopana i njegova majka umrla 2015. Na mjestu njegove smrti u Plitvicama podignuto je i njegovo spomen obilježje, gdje se tijekom čitave godine osim branitelja okupljaju i brojni turisti koji dolaze ili prolaze kroz ovo turističko mjesto. Odlikovan je visokim državnim odličjima, a po njegovu imenu nosi ime i zagrebačka Policijska škola.

Na inicijativu moje malenkosti na njegovoj rodnoj kući u Aržanu postavljena je i spomen ploča, a uz sve to proglasili smo ga i Junakom Domovinskoga rata. O njegovu životnom i ratnom putu 2012. objavio sam i knjigu „Josip Jović – Junak hrvatskog Domovinskoga rata“, koja je kao i većina knjiga na ovu temu namjerno marginalizirana i gotovo prešućena, za razliku od knjige bivšeg žalosnog ministra branitelja Predraga Matića Freda, (odlikovanog i za „teško ranjavanje u Domovinskome ratu!!!), za koju je Branko Borković- Mladi jastreb relativno često govorio da je u toj brošuri „sve lažno“, što je ipak malo pretjerano.

Nikad osuđeni Stanimirović

Nu, ne smije se zaboraviti ni da je akcijom u Plitvicama zapovijedao Marko Lukić te da je uhićeno 29 ekstremista, srpskih terorista. Protiv njih 18 podnesene su kaznene prijave zbog oružane pobune. Među njima su bili: Goran Hadžić, član Glavnog odbora SDS-a i Borivoje Savić, tajnik Izvršnog odbora SDS-a Vukovara. Ta stranka pod vodstvom Hadžića i Stanimirovića bila je aktivna do 1992., kada je zabranjena, ali vrlo brzo uz Stanimirovića, inače nikad osuđenog ratnog zločinca, njezin rad, samo pod nešto drugim imenom (SDSS), nastavlja i Milorad Pupovac, sve do današnjih dana. On je čitavo vrijeme i saborski zastupnik i uvijek u koaliciji s onima na vlasti, što će u povijesti hrvatske države ostati trajno zabilježeno kao – sramota.

Drugim riječima, u oružanoj pobuni protiv Republike Hrvatske, među prvima su se borili i Pupovčevi kompanjoni (braća su mu, po izjavi ratnog zapovjednika Škabrnje Marka Miljanića, navodno također u Domovinskome ratu bili na drugoj strani).

I taj i takav čovjek nam i sa saborske govornice drži moralne i ine lekcije i prodike! Fuj!

Inače, o Josipu Joviću dosad je puno rečeno, ali vrijedi zabilježiti i riječi generalnog vikara Vojnog ordinarijata o. Jakova Marnića izrečene 2012. u Aržanu:

Smrt mladića Josipa Jovića neće biti uzaludna ako na pragovima naših kuća i na krsnim studencima čujemo plač djeteta; ako nam starci odlaze puni nade i smireni, jer za njima ostaje život; ako nam se s poštovanjem odnose prema začetom čedu svoje utrobe, ako nam svećenici i redovnici budu posrednici svetoga; ako nam političari budu ljudi od čije će mudrosti i poštenja narod živjeti; ako nam škole budu mjesta izrastanja suvremenog čovjeka punog odgovornosti za sebe i ljude oko sebe.“

Spomenimo još i divnu rečenicu francuskog biskupa msgr. Du Boisa koji je rekao divnu rečenicu koja nam i danas može služiti na čast i slavu, a to je: „Vi Hrvati, imate nešto što je potrebno Europi, a to je vjera i ponos, i zato budite ponosni na vrijednosti koje vi u svome srcu nosite, jer upravo to su vrijednosti koje želimo ugraditi i u veliku zajednicu Europske Unije, jer vaše vrijednosti vi donosite kao dragocjeni dar Europi.“ T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO.MARXIST
  #1 FRANO.MARXIST 28 listopada, 2021, 16:14

  KADA NETKO SPOMENE USKRS IZ VREMENA 1991 GODINE,ODMAH MORA SPOMENUTI I UZBUNU U HRAVTSKOJ KOJU JE ONAJ ZLOČINAC TUĐMAN SA SVOJOM ZLOČINAČKOM KAPTOL OLIGARHIJOM NAJAVIO ,POZVAVŠI POTOMKE STEPINČEVIH DRAKULA I VAMPIRA DA SE DIGNU NA OSVETU ,JER OVAJPUT IZA NJIHOVE ZLOČINAČKE NAMJERE STOJI CIJELA ZAPADNA SVETA ALIJANSA, I U HRVATSKOJ IZNAJMLJUJE ZLOČINCA TUĐMANA ZA QUISLINGA ,A NA ISTOKU ONOG POTOMKA BRADATIH SVETOSAVSKIH KRVOLOČNIH ČETNIČKIH KOLJAĆA,TE SE OVDJE U HRVATSKOJ OPREMIŠE NA USTAŠKO STEPINČEVSKI NAČIN SA IDENTIĆNIM INSIGNUIJAMA KAO 1941 GODINE ,NOŽEVIMA PATRICAMA OKO VRATA ,HRVATSKOM ZASTAVAOM I URILOCAM ZA NJIHOV NEKI KRVOLOČNI DOM SPREMNI .I BI TAKO ,I VIDJESMO ,I DOŽIVISMO KRVOLOČNI VJERSKI RAT, U KOJEM JE PO SLUŽBENIM PODACIMA GLAVU IZGUBILO CC-A 1OO TISUĆA LJUDSKIH DVONOŽNIH BIĆA. A TA SVETA ALIJANSA ,POD PASKOM I NTERESNIM PRORAČNUNIMA ,PIŠE AMERIČKI PROFESOR DR,NOAMA CHOMSKI,U SVOJJ KNJIZI =HEGEMONIJA ILI OPSTANAK = SAMO U JUGOISTOČNOJ AZIJI I AZIJI ,BLISKOM ,SREDNJEMI BLISKOM ISTOKU,SJEVERNOJ AFRICI,OD 1945 GODINE PA DO DANAŠNJE AVGANISTANSKE ODISEJA ,UBILA C-A 6O MILIJUNA NJIMA NEPODOBNIH GRAĐANA . A UJUŽNOJ AMERICI I ZAPADNOJ EVROPI ,OD 6O-DESTIH GODINA PROŠLOG STOLJEČA PA DO RUŠENAJ BERLINSKOG ZIDA UBILI SU VIŠE LJUDSKIH DVONOŽNIH BIĆA NEGO ŠTO SU ZA CIJELO VRIJEME HLADNOG RATA ,U SVOJIM PROPAGANDNIM ODISEJAMA PRIPISIVALI ISTOČNOM KOMUNISTIČKOM BLOKU OD SAMOG NJEGIVOG POSTOJANAJA.. PA SE TREBA ZAISTA SJETITI TOG TUĐMAN-KAPTOSKOG USKRSA I KRVOLNIH DOGAĐANAJ DO DANAŠNJIH DANA.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. hipp
  #2 hipp 9 travnja, 2020, 22:56

  Zajam Jose Luis, pružamo gotovinske zajmove od 5000 do 50000 eura, 50000 do 300 000 eura po godišnjoj stopi od 2% za bilo koju osobu.
  Ako vam je potrebna pomoć, molimo vas da nam kažete beskrajni stres plaćanja.
    pošaljite nam e-poštu na ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Linda Mark
  #3 Linda Mark 9 travnja, 2020, 11:18

  KAKO DOBIM MOJI KREDIT OD OVE VELIKE TVRTKE

  Pozdrav dragi moji ljudi, ja sam Linda McDonald, trenutno živim u Austinu Texasu u SAD-u. Trenutno sam udovica s troje djece i zaglavila sam u financijskoj situaciji u travnju 2018. godine i trebalo mi je refinanciranje i plaćanje računa. Pokušao sam tražiti kredite raznih privatnih i korporativnih tvrtki, ali nikad s uspjehom, a većina banaka mi je odbila kredit, ne puni plijen onim tamošnjim šalterima koji ih nazivaju zajmodavcem samo-novca, svi su prijevara, sve što žele je vaše novac i dobro ih ne čujete više od mene, učinili su mi ga dvaput prije nego što sam upoznao gospodina Davida Wilsona, najzanimljiviji dio toga je da mi je zajam prebačen unutar 74 sata, pa ću vam savjetovati da kontaktirate gospodina Davida ako zanima vas zajam i sigurni ste da ga možete vratiti na vrijeme, možete mu se obratiti e-poštom ……… ([email protected]) Nema kreditne provjere, nema cosignera sa samo 2% kamatne stope i boljim planovima otplate i Ako želite kontaktirati bilo koju firmu vezano za osiguranje zajma bez osiguranja, tada se danas obratite g. Davidu Wilsonu za vaš zajam

  Nude sve vrste zajma koje nude

  Kratkoročni zajam (5_10 godina)
  Dugoročni zajam (20_40)
  Zajam za medijski termin (10_20)
  Oni nude zajam poput
  Zajam za dom …………., Poslovni zajam …….. Dug kredita …….
  Studentski zajam ………., Zajam za pokretanje posla
  Poslovni zajam ……., kredit tvrtke ………….. itd
  E-pošta ………. ([email protected])
  Kada je riječ o financijskoj krizi i zajmu, onda je financijski zajam David Wilson pravo mjesto za molim vas, recite mu samo ja gospođa Linda McDonald da vas usmjerim za sreću ………………. ….

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code