KRSNIK: OTVORENO PROSRPSKI “VEČERNJAK”

KRSNIK: OTVORENO PROSRPSKI “VEČERNJAK”

17. svibnja, 2024.

Piše: Vjekoslav Krsnik

Ako je jedan ljevičarski predsjednik Republike nazvao saborskog zastupnika i čelnika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca “etnobiznismenom”, a drugi također ljevičarski predsjednik  “sitnim lopovom”, onda je i te kako važno  analizirati njegove istupe nakon što je po zahtjevu Domovinskog pokreta kao novog koalicijskog partnera HDZ-a Pupovčev SDSS isključen iz sastava nove Vlade. Iako po izbornim rezultatima zastupa tek manje od 10 posto Srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac ima široko otvoren pristup svim elektroničkim i tiskovnim medijima, uključujući i HRT, pa je tako prosrpskom “Večenjem listu” dao opsežan intervju u kojemu je u novim nakon izbora političkim  okolnostima  iznio svoja već poznata stajališta njegove stranke.
Privilegiran status
Naravno u tom intervjuu Milorad Pupovac se prije svega okomio na Domovinski pokret koji je učešće u koaliciji s HDZ-om uvjetovao isključenjem SDSS iz vladajuće koalicije. On optužuje Domovinski pokret za “diskriminatornu i segregacijsku kampanju protiv SDSS-a  u pregovorima za sastavljanje vladajućće većine”. Dakle legitimno i legalno pravo Domovinskog pokreta da u pregovorima sa HDZ-om za sastavljanje vladajuće većine traži isključenje SDSS-a iz koalicije, on naziva “diskriminacijom i segregacijom”, osporavajući na taj način pravo Domovinskom pokretu da na temelju uspjeha na izborima bira partnere u skladu s vlastitom političkom platformom. Kad je već riječ o “diskriminaciji i segregaciji” njegova stranka SDSS sustavno provodi upravo “diskriminaciju i segregaciju” većinskog dijela  Srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, tražeći za njegovih 9 posto Srba u Republici Hrvatskoj poseban i privilegiran status kakav su dosad uživali. A budući da je to sad odlučnim zahtjevom Domovinskog pokreta dovedeno u pitanje Milorad Pupovac koristi stari prokušani model ukazivanja na tobožnju “ugroženost” Srba u Republici Hrvatskoj. Po već ustaljenom vokabularu u tom intarvjuu ne govori o pripadnicima Srpske nacionalne manjine, nego govori o “Srpskoj zajednici”, što je termin velikosrpskog “srpskog sveta”,  ili jednostavno o Srbima u Hrvatskoj koji gledano politički kao takvi jednostavno ne postoje, jer je Hrvatska država hrvatskoga naroda i nacionalnih manjina. One po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina  imaju privilegiran položaj u Republici Hrvatskoj koji Milorad Pupovac koristi za segregacijsku politiku unutar Srpske nacionalne manjine.
U cijeloj priči postavlja se pitanje zašto vodeći mediji, uključujući i javnu HRT koja je poraktički novi Yutel, daju toliko prostora predstavniku malog dijela Srpske nacionalne manjine, a provode cenzuru prema 90 posto te manjine. Tako u ovom intervjuu Milorad Pupovac napada Predraga Mišića Peđu jednog od 10.000 pripadnika hrvatskih Srba u Domovinskom ratu. Milorada Pupovca brine što je Predrag Mišić uključen u kampanju protiv Srpske pravoslavne crkve s ciljem “ostvarenja zloglasne Paveličeve ideje iz vemena NDH o formiranju Hrvatske pravoslavne crkve”. Novinar “Večrnjeg lista” Hassan Haidar Diab, inače specijalist za bliskoistočne teme nije ga podsjetio da SPC u Hrvatskoj djeluje ilegalno i da ta crkva ne priznaje Republiku Hrvatssku, te hrvatski pravoslavci imaju pravo na svoju Pravoslavnu crkvu koja je postojala i prije NDH.
            U intervjuu Milorad Pupoac posebno se osvrnuo na zahtjev Domovnskog pokreta da se ukine financiranje njegovih “Novosti” iz Državnog proračuna, pa se u već poznatoj maniri služi lažima da bi taj opravdani i legitimni zahtjev Domovinskog pokreta ocijenio kao one koji bi “progonili ili zabranjivali Novosti”, iako to iz te oporbene stranke nikad nisu tražili, nego jednostavno zahtijevali da se “Novosti” prestanu financirati novcem poreznih obveznika. Njemu smetaju vlasnici ili sponzori onih medija čija je uloga u javnom prostoru izrazito opasna i štetna jer promoviraju “antidemokratske vrijednosti etničku i političku mržnju”. Naravno budući da je “Večernjak” otvoreno prosrpski dnevnik novinar ga nije priuitao ne promoviraju li takvu orijentaciju upravo njegove “Novosti” koje iz broja u broj kad su u pitanju hrvatski nacionalni interesi promoviraju “antidemokratske vrijednosti etničku i političku mržnju” prema hrvatskoj državi i hrvatskome narodu.
 Etnobiznismen i sitni lopov
Po jednom predsjedniku Republike “Etnobiznismen”, a po drugom “sitni lopov” koji je Pupovčevo Srpsko narodno vijeće nazvao “prijevarom” čelnik 9 posto pripadnika Srpska nacionalne manjine ocijenjuje rezultate proteklih izbora “neustavnom dekonsolidacijom i kranje štetnom populističkom kontaminacijom”. On je doveo u pitanje demokratski karakter vlasti, pa poziva na “konsolidaciju demokratske političke scene”. Da nije smiješno bilo bi tragično da jedan u najmanju ruku  opskurni političar velikosrpske orijentacije kojemu je glavni grad Beograd koji Republiku Hrvatsku u kojoj je saborski zastupnik uspoređuje s NDH  i koji ne priznaje vrijednosti Domovinskog rata, pa čak ni Hrvatsku ne zove njezinim političkim imenom nego je to za njega “ova zemlja”. U svakom slučaju u postojećim okolnostima prerano je govoriti da je Milorad Pupovac sa svojim SDSS-om doživio konačni poraz, jer nikad ne treba smetnuti s uma da je Andrej Plenković Pupovčevo “suvo zlato” i da o konačnoj budućoj sudbini Milorada Pupovca ne če odlučivati Domovinski pokret, nego sam Andrej Plenković. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code