NAJNOVIJE NA PORTALU

KONCERT ZA LOVRU VON MATAČIĆA

KONCERT ZA LOVRU VON MATAČIĆA

11. veljače, 2015.

Vizual 13.2.
Svojedobno je o slavnom Lovri von Matačiću govorio još slavniji HerbertvonKarajan „Ako nije toliko dobar kao ja, onda je samo bolji od mene“.  Zapravo se o svjetski uglednom hrvatskom dirigentu  Lovri von Matačiću i njegovoj značaju ne samo u hrvatskoj već i u europskoj i svjetskoj glazbi zaista zna naveliko.

Stoga se Zagrebačka filharmonija baš kao što i priliči takvim veličajnim dirigentima svake godine Inmemoriam koncertom prisjeti svog dugogodišnjeg šefa dirigenta Lovre von Matačića, koji je1927. g. stao prvi put za pult Zagrebačke filharmonije. Nakon Londona, Berlina, Beča, Rima, Tokija… vratio se u Zagreb i od 1960.-1970. godine obavljao funkciju šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije više nego uspješno, koja se uz njega ozbiljeno razvijala ali i sebi priskrbila svjetski glas kojeg i dan danas nastoji održavati.

Zaista je Lovro von Matačićbio jedan od ponajboljih interpretatora genijalnih Wagnerovih djela, iako je tvrdio da je „samo skromni interpretator genijalnih djela“.  Stoga će koncert Zagrebačke filharmonije u petak, 13. veljače 2015. u dvorani Lisinski u cjelosti programski biti posvećen Richardu Wagneru i pojedinim najljepšim dijelovima iz njegovih redom najpoznatijih opera: Tristan i Izolda, Tannhäuser, Lohengrin, Rienzi

Najboljimhrvatskimorkestromtećevečeriprigodnoravnatiuglednihrvatskidirigent, akademikPavleDešpalj, a glasovimauzveličatisoprani: GoranaBiondić, Veronika Hardy, TanjaRuždjak, mezzosoprani Martina Đurđević, Iva Krušić, Martina MenegoniialtiTenaLebarići Sonja Runje.

Zato s ponosomprisjetimo se velikogumjetnikaglazbekoji je svojimugledompokazljivopronosioglas o Hrvatskoj, baškaozvukiimeZagrebačkefilharmonije s kojom je uspješnonastupaouglavnom u najvećimkoncertnimdvoranamadiljemsvijeta a poglavitouvelike u Europi!

Ivan Raos T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code