KRAVAT PUKOVNIJA ZAPOČINJE SEZONU

KRAVAT PUKOVNIJA ZAPOČINJE SEZONU

20. travnja, 2019.

 

Na Uskrsni ponedjeljak, 22. travnja, na Trgu sv. Marka, Počasna satnija Kravat pukovnije započinje s redovnim održavanjem vojno-povijesne ceremonije Smjene straže. Već tradicionalno, točno u podne, ispred crkve sv. Marka, konjanici, pješadija i bubnjari Kravat pukovnije,  pod vodstvom zapovjednika Željka Matejčića, u svojim će raskošnim uniformama, uz atraktivnu  koreografiju i ceremoniju pripreme straže i pregleda naoružanja ponovno oživjeti povijesne početke kravate!Na Uskrsni ponedjeljak, dolazak pješačkog postroja na Markov trg  odvijat će se preko Tkalčićeve ulice, Krvavog mosta i Radićeve ulice. Konjički dio pukovnije će se uspinjati na Gornji grad s Dubravkinog puta te doći do sjeverne strane Kamenitih vrata. U 11.50, na Kamenitim vratima, već tradicionalno, održat će se molitva Gospi od Kamenitih vrata i zaštitnici Grada Zagreba, čiji lik ujedno krasi i stijeg Kravat pukovnije. Nakon molitve na Kamenitim vratima, spojit će se konjički i pješački dio Kravat pukovnije i zajednički se  uspeti na Markov trg, gdje će se održati atraktivna Smjena straže koju već željno iščekuju mnogobrojni turisti, Zagrepčanke i Zagrepčani.

Odlazak s Markovog trga za pješački dio postroja je preko Ćirilometodske ulice, Zakmardijevih stuba (spuštanjem uz Uspinjaču) te Tomićeve ulice, nakon čega slijedi spajanje s konjičkim dijelom postroja, koji se spušta preko Mesničke ulice, do Ilice. Kravat pukovnija potom prolazi Ilicom do Trga bana Jelačića, gdje se postavlja straža na Trgu, kod spomenika bana Jelačića i potom se uspinje do Katedrale, gdje se također, ispred Kip Blažene Djevice Marije postavlja straža.

Projekt Kravat pukovnije autorska je zamisao Marijana Bušića,  ravnatelja ustanove Academia Cravatica, a od 2010. godine, u partnerstvu s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, pješaci, konjanici i bubnjari Kravat pukovnije, odjeveni u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, svojim atraktivnim vojno-povijesnim programom Smjene straže aktualiziraju povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code