I DVANAESTI IGRAČ U MAKSIMIRU ODIGRAO UTAKMICU ŽIVOTA – KOMENTAR AMIGA MAGDIĆA

I DVANAESTI IGRAČ U MAKSIMIRU ODIGRAO UTAKMICU ŽIVOTA – KOMENTAR AMIGA MAGDIĆA

10. studenoga, 2017.

 

 

Ovakva Hrvatska, ova s Grčkom, izaziva i apetite za nekaj više, na ruskom mundialu. Konačno: radost. Veselje. Raspucana srca. Čista duša. I sutra, najprije u pirejskoj luci slavne Atene, pa onda na  moskovski koncert bogova. Može? Da, može. I – hoće

Napisao: Zvonimir Magdić

U prvoj izlučnici za ruski mundial, u Zagrebu, pred krcatim Maksimirom, Hrvatska je  pobijedila Grčku. Čak, i vrlo visoko. ( 4 – 1)! Uzvrat je već u nedjelju, 12 studenog. U Ateni. U petnaest prije ‘ devet’, uvečer. Idemo Vatreni! Sretno!

Bit će u Ateni i  igre  s djecom Pireja

Ne okreći se sine! Maksimir je iza Vatrenih. Bombastičan. Uvjerljiv. Djelotvoran.Veličanstven! Volio sam Grke, njihovu kulturu, Arenu, Platona,  duhovitog Sokrta koji je danju lutao polisom, sa svijećom u ruci. Upiti do neba.? Da, treba mi svjetla, trebam čovjeka, u ovom mraku, koji me okružuje, njega nema’. Žalio sam tragični kraj Arhimeda koji se branio rukama i nogama. Rimljani su bili neumoljivi. ‘Ne dirajte moje krugove.’ Čak sam znao i Pitagorin poučak. Onaj, o katetama i hipotenuzi. Jasno, za školovanja. Sad pamtim samo njega – Pitagoru. Znao sam i Pitiju, koja je u Delfima, čudesnim  programom riječi, pisala  – sudbinu. I, sutrašnjicu. ‘Idis redibis iam numquam peribis…’ Tehnicirajuću poput Pelea, zarezima, jedne je istim zbrojidbom riječ,i jedne slala u smrt, druge spašavala. Još i danas volim slikarstvo, izduženih, u vatri odsjaja  okupanih likova, El Greca.

No, na utakmici, tete a tete, za Rusiju široku zemlju i njezin nogo – mundial, idućeg ljeta, Hrvata i Grka, naši su Vatreni bolje baratali mačevima, odlučnije se tukli izbliza i, jednostavno, nadigrali Elaas!4:1.Djeluje puno. I, visoko. A mogle je biti i bolje. I više. Istina, imali su, tek u nastavku, malo probuđeni Temistoklovi borci, pokoju priliku, ne baš fine izrade, ali one su bile – tu. Ipak, zanemarive. Maksimir, krcat kao rijetko kada, čak i s ljudima od vlade pa i samim njezinim šefom Plenkovićem, sjedili su u svečanoj loži. Očito, spremala se velika fešta. Prava  – alkarica. I bez, Sinja. Bože! Pa, scenarij nije pisan alfabetom. Ne. Luka Modrić pisao je hrvatskom glagoljicom, sudbinu jedne igre.  To bi, sigurno, priznala i ona slavna  delfska proročica, čiji se stihtvori i umo – meštrije, čuvaju sve do danas. Da. Gospa Pitija. Hvala!Nije slučajno grčki golman izgubio, neočekivani dvoboj s Kalinićem, i posegnuo za štartom kojeg je Talijan za fućkalkom, signor Rocchi, pretvorio u čisti jedanaesterac. Da, bio je. Čista klasika. A zavukao ga je loptom na jednu,a krivca, grčkog golmana, na drugu stranu, neobranjivo, i inače, izložen zaredalim prekršajima, Luka Modrić. Znimljivo. Bilo ih, toliko: dobrih. I, upornih Vatrenjaka. No, niti jedan nije bio baš u naglašenom odskočju. Očito je novi izbornik Dalić posložio, točno i na vrijeme, taj momčadski duh. Jednostavno, sve je klapalo. Nikom ne bih dao sedmicu, ali nikom ni  uzeo, manje od šest! Ipak, hrvatski Španjolci imali su glavnu riječ. Modrić je, ponovio sve te svoje svete priče, u jednom dahu, a Rakitić, radio bez pogreške. Odskakao je vidovitošću: Nije stvarao barcelonska čuda, ali je unio u plam ove igre  s ‘ Atenjanima’, samog sebe. Bio je nepogrešiv. Mali Kalinić, tanak, britak, lak, centarfor modernih vremena, izborio je najtežu kaznu za Hrvatsku, a onda i sam povisio, iskoristivši, krasnu loptu Strinića skretanjem, u prvi kut!Bio li to,  tih 2:0, kuća do samog neba. Za mir pri hiži  hrvatskih izabranika.

Žal’ mi uje samo jedno. Iz te  –  struke –  koja se primila posla, ispao je, zašto, Joe Šimunić koji je nedoličnom odlukom Fife izgubio čitav jedan mundial i završio, kao stara cipela, na smeću, hrvatske nogometne povijesti. Vjerujem, metak, koji još ima naboja. Kramarić je opet bio lukav. Na mjestu. Tamo gdje mora biti. Devetka na leđima je – devetka. Vrsaljkova  lopta, oteta jednom Grku, vraćena u sredinu, na njoj je samo Krama. Ili – von Kramm! No, pogodak prije toga, nakon dugog ubacivanja Vrsaljka, slikovita je bila panorama energičnog Ivana Perišića. Glavom!

Grci su došli do svog ‘sitnog perja’, trzajem glave snažnog i garavog Papadoupolosa. Naša je obrana, malo ostala, na niskom tlaku. Kriva reakcija. I njihova nada. Neki su ovu igru Hrvatske proglasili – čudom. Ne, mojem oku, ona to nije bila. Solidno. Dobro dirigirna.  I ne, loše igre. Za Grke – čisto dosta!

Dvanaesti igrač

Vjerujem da se u susretu s’ Pirejskom djecom’, ‘v nedelu’, ne bu niš’ pogoršalo. Hrvatska ima kapital. I ma na dlanu  grumena zlata. Mirnoća je garantirana. Treba ući mirno u  uzvrat. Zabiti, još pokoji gol. I, čuvati mrežu Subašića, koja se, ipak, na trenutke trese i podrhtava na vjetru. Maksimir je bio kolosolan. Taj, toliko traženi hrvatski ‘dvanaesti igrač ‘ odigrao je svoju partiju života. Kao što je komentirao jedan, iz vremena davnih dana: ‘Nije među njima, njih skoro trideset tisuća, bilo  jugo-provokatora.’ Ni bakljade, ni vatre ni dima. Pjesma. Domoljublje. Thompsonove koračnice. I ona, koja je snaga ovih tribina :’U boj, u boj, za narod svoj.’ Možda je, samo zvižduk himni grčkih nam takmaca, bio nepotreban. Pa, ovo je himna, čije  sve stihove, ne znaju ni sami Grci. Sutra, nadam se da će se i suparniku, stati mirno, na njihovu himnu. bez obzira kakao se bude zvala. Ovakva Hrvatska, ova s Grčkom, izaziva i apetite za nekaj više, na ruskom mundialu. Konačno: radost. Veselje. Raspucana srca. Čista duša. I sutra, najprije u pirejskoj luci slavne Atene, pa onda na  moskovski koncert bogova. Može? Da, može. I – hoće. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 10 studenoga, 2017, 22:21

  Sad samo u lidlu treba pokupovat čim više grčkih proizvoda da ih financijski potpomognemo.
  Šteta što hrvatski navijači ne mogu na stadion u Pirej pa da ponesu za gablec malo tih proizvoda.
  No mislim da će Amigo imat šta pisat.
  No sačekajmo ishod i zadnji sučev zvižduk iz pireja.
  Znate da se ČUDA uvijek događaju….Ili NIŠTA NAS NE MOŽE IZNENADITI.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code