GDJE JE NESTAO GENERAL MARKAČ?

GDJE JE NESTAO GENERAL MARKAČ?

6. kolovoza, 2020.
Print Friendly, PDF & Email

 

Zamislite vi taj apsurd: na jednoj strani odbija se mirovni plan, a na drugoj odbija se da se brani!? Tamo je palo naređenje da svi izađu iz Krajine onog istog dana, bez čak stvorenog kontakta sa hrvatskom vojskom na najvećem dijelu fronta. Da smo to tog dana napravili idiotsku glupost da im pomognemo, ko bi to stigao do Knina do večeri da im pomogne!? Pa, tamo ne bi moglo da se stigne od njihovih kolona kojima su zakrčili sve putove u bežaniji zajedno sa stanovništvom. Više su izginuli u bežaniji sa stanovništvom, nego što bi izginuli držeći linije

Napisao: Mladen Pavković

Nakon dužeg vremena bilo je lijepo vidjeti legendarnog hrvatskog generala Antu Gotovinu u Kninu, na 25-toj obljetnici Vojno-redarstvene operacije Oluja.

Međutim, tom prigodom ništa nismo čuli ni vidjeli – gdje je također još jedna hrvatska ratna legenda, general Mladen Markač?

Zašto on nije ni spomenut, iako nije ništa manje značajna ličnost nego Gotovina?

U Kninu su zajedno trebala i morala biti ova dva ratna zapovjednika.

Što se dogodilo, je li se zbog bolesti nije pojavio, ili…?

A general Mladen Markač nije bilo tko. Riječ je o čovjek bez ijedne životne i profesionalne mrlje. Bio je zapovjednik specijalnih redarstvenih postrojbi MUP-a RH, u vrijeme Domovinskoga rata, Junak, domoljub, te hrvatski mučenik, koji je s generalom Gotovinom godinama nevin „trunuo“ u Haaškom zatvoru. Svojim djelom i ponašanjem i nakon nezaslužene robije, iznimno je pridonio napretku i promidžbi hrvatske države.

Ostao je i bio idol borbe za slobodnu, samostalnu, demokratsku i neovisnu hrvatsku državu, bez obzira i na žrtvu sebe i svoje obitelji.

Stoga nas istinski čudi kako to da ga se nitko nije ni sjetio, a odigrao je veliku i neponovljivu ulogu u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Zaboravljeni Sloba

U dane obilježavanja Vojno-redarstvene operacije Oluja malo tko je spominuo ratnog zločinca, balkanskog krvnika – Slobodana Miloševića. (Kad ste čuli da ga je recimo spomenuo Milorad Pupovac?) A baš on i njegova politika glavni su krivci za tragediju srpskog naroda. O tome se nažalost ne govori ni u Hrvatskom saboru!? To je prešutjela i saborska zastupnica SDSS-a kad je u ovom visokom domu pričala priču kako je na traktoru iz Knina otišla put Beograda.

A taj Milošević, „junak nad junacima“, rekao je Srbima pravu istinu o onome što se događalo u Kninu u kolovozu 1995., kad ih je hrvatska vojska i policija naprosto pomela. Bilo je to 14. kolovoza 1995. na 41. sjednici Vrhovnog savjeta odbrane Savezne Republike Jugoslavije u Beogradu. Milošević je uz ostalo naglasio (o čemu postoji i službeni zapisnik):

(…) U Kninu se dogodila jedna poražavajuća situacija – da je sva pomoć koju je dobila Republika Srpska Krajina, praktično, završila kao naoružanje hrvatske vojske! Zamislite vi taj apsurd: na jednoj strani odbija se mirovni plan, a na drugoj odbija se da se brani!? Tamo je palo naređenje da svi izađu iz Krajine onog istog dana, bez čak stvorenog kontakta sa hrvatskom vojskom na najvećem dijelu fronta. Da smo to tog dana napravili idiotsku glupost da im pomognemo, ko bi to stigao do Knina do večeri da im pomogne!? Pa, tamo ne bi moglo da se stigne od njihovih kolona kojima su zakrčili sve putove u bežaniji zajedno sa stanovništvom. Više su izginuli u bežaniji sa stanovništvom, nego što bi izginuli držeći linije. To je apsurdna situacija! Pitanje je ko je zaista donio odluku da krajiško rukovodstvo napusti Krajinu? Takva odluka, u uslovima kada su imali sve uslove da se brane, bude donijeta koja izaziva egzodus. Sada to treba da bude razlog da jugoslavija jurne tamo da brani te teritorije sa kojih su oni utekli kao zečevi?! Molim vas, šest hiljada Hrvata je branilo Vukovar pola godine, napadala je cijela Prva armija, vazduhoplovstvo, čudo, sva sila koju je imala JNA, a oni nisu obranili Knin, kojem se može prići samo iz tri pravca, nisu ga mogli braniti ni 12 sati? Oni ga nisu branili, jer po svim izvještajima koje smo dobili od policajaca, građana i ostalih, čim je prestala artiljerijska priprema u sedam uveče oni su naredili – bežaniju!“ –rekao je Slobodan Milošević.

Te njegove riječi, teške optužbe, još do danas nitko nije demantirao, već se neprestano nastoje marginalizirati i – prešutjeti. Zašto?

Ratni zločinac Mile Mrkšić

Oni koji su tada pobjegli, ali i premijer Srbije Aleksandar Vučić, ne govore istinu, da su Srbi bili protjerani sa svojih ognjišta. Međutim, postoje i dva letka tzv. Ministarstva odbrane Republike Srpske Krajine koje su dijelili vojnici pobunjenih Srba. U prvom je pisalo: „Zbog napada ustaške vojske koji očekujemo, a zbog obezbeđenja uslova za izvođenje odsudne odbrane NAREĐUJEM: da se celokupno civilno stanovništvo povuče iz rejona borbenih dejstava smerom: Benkovac- Žegar – Srb“. A u drugom: „Zbog napada ustaške vojske koji očekujemo, a zbog obezbeđenja uslova za izvođenje odsudne obrane NAREĐUJEM: da se celokupno civilno stanovništvo povuče iz rejona borbenih dejstava smerom: Knin-Plavno-Lička Kaldrma.“

I u jednom i drugom letku, u potpisu je komandant GŠ CBK general pukovnik Mile Mrkšić, inače ratni zločinac. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. FRANO-MARXISTA
    #1 FRANO-MARXISTA 7 kolovoza, 2020, 02:57

    TOMO MEDVED ,INTERESANTNO,KADA SE USPOREDI ZAGORAC IZ NARODNO-OSLOBODILAČKOG RATA ,KOJI JE U BOSNI ,U TRAVNIKU, 1942 GODINE ,SA VOJNOM POSTROJBOM, KONJIČKIM SKLOPOM ,OTIŠAO U PARIZANE ,U PLANINSKE OGRANKE VLAŠIĆA ,A OVAJ STEPINČEV,MEDVED ,JE ZASLUŽIO DA GA SE NAZOVE GRIZLI,JER JE NEPRIMJERENO ZAGORSKOM DUHU ČINIO ONO ŠTO ODUDARA OD OSLOBODILAČKOG DUHA ZAGORSKOG ČOVJEKA, ,PRIKLJUČIO SE TUĐMANOVOJ VOJSCI KOJA JE BILA KATOLIČKA I VJERSKI USTROJENA,I PRAVILA NACISTIČKO-ŠOVINSTIČKE ZLOČINE.

    Odgovorite na ovaj komentar

<