GALERIJA HLEBINE NAZVANA PO IVANU GENERALIĆU

GALERIJA HLEBINE NAZVANA PO IVANU GENERALIĆU

30. listopada, 2015.

IG1953-03 Self portrait, oil on glass, Ivan Generalic

IG1953-03 Self portrait, oil on glass, Ivan Generalic


Općinsko vijeće Općine Hlebine, na čelu s načelnicom Božicom Trnski, podržalo je prijedlog Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) da se promjeni naziv Galerije naivne umjetnosti Hlebine u Galeriju Ivan Generalić!
Na taj način odala bi se dužna zahvalnosti najpoznatijem hrvatskom slikaru u svijetu, a sam naziv zasigurno bi privukao i mnogo više domaćih i stranih posjetitelja u ovaj već pomalo zapušteni, odnosno oronuli izložbeni prostor. Galerija je inače osnovana 1968., a u sklopu nje se nalazi i muzejska zbirka Ivana Generalića (1914.-1992.), odnosno aneks Ivan Generalić, koji je slikar uglavnom i sam financirao. Riječ je o donaciji dvadeset i dvije Generalićevih slika iznimne vrijednosti, koje na žalost nisu prezentirane na način koji zaslužuju, prije svega zbog neadekvatnog prostora.
Još za vrijeme života, Generalić je imao želju da ova galerija nosi njegovo ime, ali taj prijedlog sve do današnjih dana nije naišao na razumijevanje, stoga se koprivnička Udruga branitelja zahvaljuje Općini Hlebine na podršci. No, branitelji ne zaboravljaju ni Generalićev doprinos u vrijeme početka Domovinskoga rata, kada se uključivao i u mnoge humanitarne akcije, svestrano pomažući hrvatsku vojsku.
Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code