DRESDEN S NAJLJEPŠIM BAROKNIM GRAĐEVINAMA U EUROPI

DRESDEN S NAJLJEPŠIM BAROKNIM GRAĐEVINAMA U EUROPI

26. srpnja, 2017.

Bivše komunističke vlasti u DDR-u nisu marile za sakralne objekte, pa se tek 1993.g. potpuno srušen objekat počeo se zidati iz pepela od starih, ali i novih cigli, namjerno napravljen u šarenoj varijanti, da svijetu pošalje poruku, da svima bude jasno kako povijest nije izbrisana i njeni djelići su i dalje ugrađeni u ove zidove. U obnovi su pomogli i sami razarači – Velika Britanija i Amerika, ukupno je utrošeno 173 milijuna eura. Sasvim obnovljena, ova protestantska crkva otvorena je 2005. godine. Osobni izaslanik britanske kraljice Elizabete, vojvoda od Kenta, donio je novi križ koji je ona poslala za crkvu

Priredio: Franjo Dobrović

Dresden je grad koji ostavlja bez daha, jer je svaki kutak lijep i uređen: od pogleda na Labu, od kojeg zastaje dah, do šetnje po starom dijelu grada.

Dresden (lužičkosrpski: Drježdźany, češki, hrvatski i općeslavenski naziv: Drážďany/Dražđane, poljski: Dresno) glavni je grad njemačke savezne pokrajine Saske. Smješten je u dolini rijeke Labe. S više od pola milijuna stanovnika, odnosno gotovo 1,2 milijuna računajući cjelokupnu gradsku aglomeraciju, Dresden je jedno od glavnih gradskih središta na istoku Njemačke.

Od ponovnog njemačkog ujedinjenja Dresden je značajno kulturno, gospodarsko i političko središte istočnoga dijela Njemačke. Osim toga, on je i sastavni dio metropolitanskog područja Saski trokut (Dresden – LeipzigChemnitz), koje broji više od 3,2 milijuna stanovnika.

Okolinu Dresdena naselila su slavenska plemena, a i danas najveći broj turista dolazi na jednodnevni izlet autobusom iz Praga ili brodom krstareći po Elbi. Prvi pogled na glavni grad Saksonije uvijek je povezan sa rijekom, a sa šetališta nazvanog Balkon Europe pruža se jedinstven pogled na Elbu. Zanimljiv je i plavi most preko Labe, građen krajem 19. st. i nazvan “Plavo čudo” (Blaues Wunder).

U Dresdenu se može posjetiti 50 muzeja, ali i uživati u baroknim fasadama koje najbolje daju objašnjenje zašto se naziva i “Firenca na Elbi”. Tatar platz se nalazi u produžetku i to je još jedno mjesto gdje se posjetitelji iznenade kada čuju da su ovaj grad saveznici do temelja uništili 1945. godine. Naime, Churchill je uplašen prodorom Crvene armije odlučio da zaustavi komuniste i danima je bombardirao grad.

Najpoznatiji po glazbi

Zemper opera iz 19. stoljeća je tijekom bombardiranja saveznika do temelja bila srušena i poslije 40 godina kompletno obnovljena. Akustika je, kažu, bolja nego u milanskoj Scali, ali rijetki se u to uvjere, jer ulaznice koštaju najmanje 100 eura. Dnevna tura je 15 eura, a Opera ima i prelijepu fasadu i nalazi se uz Zwinger palaču. Dresden je već 700 godina najpoznatiji po glazbi, uz filharmoniju i zbor dječaka imaju i čuveni Diksilend festival.

U gradu su djelovali brojni poznati umjetnici kao: Richard Wagner, Ernst Ludwig Kirchner, Otto Dix, Oskar Kokoschka, Richard Strauss, Gottfried Semper, Gret Palucca

Graditelj Zwingera

Fridrich August Snažni, kralj Saksonije, Litve i Poljske, koji je vladao u 17.st. izgradio je čuvenu Zwinger pala

u. Njegova rezidencija je najljepša barokna građevina u sjevernoj Evropi koju krase lijepe fontane i vrt, a u paviljonima je nekoliko muzeja: oružja, porculana, slika (Ticijan, Rubens, Rembrant…) i matematički kabinet. August je bio krupan, volio je da putuje i važio je za velikog ljubavnika.

Bachova crkva Naša gospa

Protestanska crkva, ljepotica Frauenkirche (Naša gospa) nalazi se u samom srcu grada. Izgrađena je u 18.st. U njoj je često boravio Jochan Sebastian Bach. Skoro 50 godina stajale su tužne ruševine nasred trga, tek dva zida su ostala na svom mjestu, i to izgrađena od kamenih blokova s njemačkih planina. Bivše komunističke vlasti u DDR-u nisu marile za sakralne objekte, pa se tek 1993.g. potpuno srušen objekat počeo se zidati iz pepela od starih, ali i novih cigli, namjerno napravljen u šarenoj varijanti, da svijetu pošalje poruku, da svima bude jasno kako povijest nije izbrisana i njeni djelići su i dalje ugrađeni u ove zidove. U obnovi su pomogli i sami razarači – Velika Britanija i Amerika, ukupno je utrošeno 173 milijuna eura. Sasvim obnovljena, ova protestantska crkva otvorena je 2005. godine. Osobni izaslanik britanske kraljice Elizabete, vojvoda od Kenta, donio je novi križ koji je ona poslala za crkvu, a u njegovoj izradi je sudjelovao i sin pilota koji ju je rušio. Pred crkvom stoji, u crnom ruhu, ponosan Martin Luter

Muzej higijene

Dresden je Meka za šopingholičare, jer se u Praškoj ulici nalaze svi poznati brendovi. U kasnu jesen u ovom gradu se održava svjetski poznati Božićni sajam. Tko ne voli da trošiti novac može posjetiti Muzej higijene koji naročito vole djeca. Osnovan je 1922. godine i odlično pokazuje znanstvena i socijalna dostignuća Europe. Vrijedi vidjeti i Vojni muzej koji ima 10.000 eksponata.

Kolodvor pokriven teflon membranom

U Dresdenu jedu “bokwurst” kobasice koje se prodaju u maloj žemlji, a koštaju oko dva eura i mogu zasititi. U ovaj grad je lijepo stići i vlakom, jer je stari željeznički kolodvor slavni arhitekt Norman Foster pokrio teflon membranom, što je još jedna atrakcija. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code