U BJELOVARU ŽIVOT NIJE STAO

U BJELOVARU ŽIVOT NIJE STAO

25. veljače, 2019.

 

 

Poštanski broj Bjelovara je 43000 i jedan je od rijetkih gradova koji približno ima stanovnika koliki mu je poštanski i pozivni broj. Poznat po brojnim poznatim osobama rođenim u Bjelovaru. Među njima su: Zdravko Mamić, Momčilo Bajagić-Bajaga, Bogdan Diklić, nekada najbolji svjetski rukometaš Hrvoje Horvat, prof. Josip Samaržija – Bepo, poznati rukometni trener, osnivač i utemeljitelj RK Podravke, selektor ženske rukometne reprezentacije Jugoslavije i osvajač zlatne olimpijske medalje u Los Angelesu 1984, rukometni vratar Mirko Bašić, nogometaš Ognjen Vukojević, Vojo Šiljak, pa braća goran i Navojec, književni akademik Goran Tribuson…

Napisao: Dražen Stjepandić

Veliki Danilo Kiš je savjetovao kako ne treba pisati o mjestima i gradovima u koje se putuje turistički. No, nije lako barem za novine pisati o gradovima u koje ne putuješ poslovno na kratko, posebice ako nemaju mnogo turističkih sadržaja. U Bjelovar sam se dovezao u subotnje predvečerje, u pustom centru grada čekale su nas stare austro-ugarske zgrade, bilo je dva i pol stupnja ispod nule, a vjetar koji je dodatno šiljio hladnoću. No ni jednog trenutka nisam pomislio kako ću u Bjelovaru  ostati bez zanimljivog putopisa bez obzira što nema razvikanih turističkih sadržaja. Od prije sam znao da je Bjelovar grad pun raznih drugih društvenih posebnosti, te ako se malo Zagrebe ispod na prvi pogled nezanimljive površine o tome gradu se ima što pisati.

U Bjelovaru sam gostovao s monokomedijom „Žikina dinastija u Lijevoj našoj“, dakle stigao sam iz umjetničkih razloga. Svaki put kada sam bio u Bjelovaru i okolici bio je neki poslovni razlog. Nastup je zakazan u subotu od 20 sati u Domu kulture, smještenom u nekadašnjoj sinagogi. U secesijskom stilu sinagoga je izgrađena 1913. kada je u Bjelovaru živjelo 500 Židova, mahom pobijenih za vrijeme Drugog svjetskog rata. Po zadnjem popisu stanovništva iz 2011. samo dvije osobe su se od stalno prijavljenih u Bjelovaru izjasnili kao Židovi.

Dvorana u nekadašnjoj sinagogi ima dvjestotinjak mjesta. U samom centru Bjelovara sve podsjeća na Austro-Ugarsku i stare crno-bijele razglednice. Inače grad je  osnovan po dekretu Marije Terezije 1756. godine. Središte je Bjelovarsko-bilogorske županije i Bjelovarsko-križevačke biskupije. Jedan je od mlađih gradova u Hrvatskoj. Planski je građen kao poligon i upravno sjedište Križevačke i Đurđevačke graničarske pješačke pukovnije. Danas je središte Bjelovarsko-bilogorske županije i Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Poznati i mlijeko

Poštanski broj Bjelovara je 43000 i ne znam koji grad u Hrvatskoj približno ima stanovnika koliki mu je poštanski i pozivni broj. Poznat je po brojnim poznatim osobama rođenim u Bjelovaru. Među njima su: Zdravko Mamić, Momčilo Bajagić-Bajaga, Bogdan Diklić, nekada najbolji svjetski rukometaš Hrvoje Horvat, prof. Josip Samaržija – Bepo, poznati rukometni trener, osnivač i utemeljitelj RK Podravke, selektor ženske rukometne reprezentacije Jugoslavije i osvajač zlatne olimpijske medalje u Los Angelesu 1984, rukometni vratar Mirko Bašić, nogometaš Ognjen Vukojević, Vojo Šiljak, pa braća Goran i bojan Navojec, književni akademik Goran Tribuson…

Osim po vojarnama Bjelovar je poznat i kao centar mljekarske industrije, priča se da je po broju goveda u okolici taj dio središnje Hrvatske bio vodeći u bivšoj Jugoslaviji. Danas nema toliko goveda koliko ih je nekada bilo, ali Sirela i Zdenka iz obližnjih Velikih Zdenaca su preživjele. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije još uvijek je prijavljen najveći broj kooperanata u proizvodnji mlijeka, a po samoj količini proizvedenog mlijeka odmah su iza Osječko-baranjske županije. Bjelovar i okolica nekada su bili poznati i po velikim stočnim sajmovima. Sajam u Gudovcu je prerastao u najveći poljoprivredni sajam u Hrvatskoj. Službeno se zove jesenski međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu i objektivno je najveća državna stočna smotra.

Turistički Bjelovar može ponuditi seoski turizam i nekoliko izletišta u svojoj okolici. Blagodati kontinentalnog turizma mogu se dobiti u susjednom Daruvaru, Đurđevcu, Virovitici… dugogodišnji župan Bjelovarske županije Damir Bajs je svojedobno bio ministar turizma i to je najveći turistički biser Bjelovara.

Svaki put kada sam dolazio u Bjelovar uglavnom sam nešto prezalogajio u pristojnim lokalima. Ne sjećam se njihovih naziva, ali zapamtio sam da je bilo sve uredu i glede ambijenta, usluge i cijene. Ovaj put i prije predstave i poslije predstave bili smo u Palmi, pizzeriji nadomak Doma kulture. Uz talijanska jela s tjesteninom nude i roštilj. Palma je bila stalno puna. Navečer poslije predstave jedva smo našli stol u podrumu. Cijene kao u sličnim lokalima Zagrebu, sudeći po gužvi subotom u Palmi u Bjelovaru se ne živi loše. Cijena ulaznice za moju predstavu bila je 50 kuna, a prije svakog gostovanja gledamo da se cijenom ulaznice prilagodimo lokalnim prilikama i neprilikama, u mnogim gradovima teško je imati cijenu veću od 40 kuna. Za Bjelovar su rekli da ima tradiciju posjećivanja kazališnih predstava i da tamo život nije stao, zato smo stavili cijenu kao u gradovima na moru. Preprodaja ulaznica bila je u kavani Zagorje, nažalost nisam je posjetio, ali glede utrška bilo je sve korektno novac za prodate ulaznice su uredno isporučili.

Službeno Bjelovarsko-bilogorska županija treća je županija u Hrvatskoj po rastu BDP-a,  po podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku za 2015./2016. godinu po kojima je županijski bruto domaći proizvod rastao za 6,16 %. Time je rast pozitivnih gospodarskih brojki postao trend u županijskom gospodarstvu, pa prema svim dostupnim podacima u najvažnijim gospodarskim parametrima raste što se očituje i kroz rast BDP-a od 2013. godine do 2016. godine. Četiri godine za redom županijski BDP ukupno je rastao za 12,52 % i po rastu na četverogodišnjoj razini Bjelovarsko-bilogorska županija smjestila se na drugo mjesto od svih hrvatskih županija i Grada Zagreba. Županija je treća u Hrvatskoj po smanjenju nezaposlenosti, a bilježi se i rast zaposlenosti. Na to se veže i povećanje neto plaća za devet posto. Broj novih obrta stalno raste, a glavni uzrok rasta je srednje i malo poduzetništvo. U obližnjoj Čazmi je najveći cestovni hrvatski prijevoznik „Čazmatrans“.

Sat vremena

Povezanost sa Zagrebom i svijetom je odlična, u Bjelovar sam vozio preko Dugog Sela i Vrbovca, a na povratku sam u Vrbovcu krenuo prema auto cesti. Za tek nešto više od sata može se iz Bjelovara stići do Zagreba i premda se do ili nakon Vrbovca može i auto-cestom nakon ne treba plaćati cestarinu. Sa štedljivijim vozilom od Zagreba do Bjelovara i natrag treba vam stotinjak kuna goriva.

A uskoro bi se od Zagreba do Bjelovara i obratno trebalo još prije stići vlakom. Na glavni državni željeznički pravac Koprivnica-Zagreb spojit će se lokalna pruga Sveti Ivan Žabno – Gradec, prva pruga koja se u Hrvatskoj gradi nakon 40 godina stanke, što će skratiti vrijeme putovanja vlakom od Bjelovara do Zagreba na manje od sat vremena.

Vlakom, autobusom i autom na svoj način uvijek naš Bjelovar ide dalje u susret nadolazećim vremenima. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code