DOKLE ĆE PLAĆE RADNIKA BITI TAKO JADNE?

DOKLE ĆE PLAĆE RADNIKA BITI TAKO JADNE?

21. listopada, 2015.

radnici-0416
Minimalna plaća mora biti 25 Kn iskazana kao SATNICA! Svako kašnjenje isplate plaće dulje od 3 dana povlači kaznenu odgovornost i intervenciju financijske policije. Samo na taj način uvest će se financijska disciplina

Napisao: dr. Tihomir Janiček/Kanada

Gotovo sve stranke se natječu koja će nešto „darovati“ puku, kako bi si priskrbila glasove. Zbog toga želim u ime HSP staviti temeljenih nekoliko točaka našeg gospodarskog programa i kratko objašnjenje.
Dokinuće valutne klauzule prema bilo kojoj inozemnoj valuti.
Sprovedba „bailout“ programa financijskog ozdravljenja gospodarstva.
Primat u kreditiranju dati izvoznim poslovima i poslovima sa niskom uvoznom komponentom.
Uspostava satnice kao sustava za plaće sa minimalnom plaćom od 25 Kn po satu, svako kašnjenje isplate plaće dulje od 3 dana bilo bi kazneno djelo.
Valutna klauzula ograničava Hrvatsku u njezinoj mogućnosti za kreditnom ekspanzijom u svrhu gospodarskog razvitka koji bi bio prvenstveno oslonjen na nacionalne resurse. U ovome trenutku Hrvatska to jednostavno NE može učiniti, jer za svaku kreditnu ekspanziju mora kupiti eure kao pokriće za odobreni kreditni iznos u kunama. Kako sam već više puta napominjao, kuna u svakom trenutku mora imati omjer 1kn = €0,13.

Ravnoteža između plaćanja i potraživanja

„Bailout“ program sa valutnom klauzulom NIJE moguć. Program se sastoji u tomu što bi se učinila dokapitalizacija poduzeća dioničkog tipa na određeno vrijeme, tri do pet godina i samo ona koja su većinski u vlasništvu hrvatskih državljana ili države Hrvatske. Taj program nam je potreban zato što bi smo sa tim programom uspostavili solvetnost poduzeća, odnosno omogućili bi poduzećima ravnotežu između plaćanja i potraživanja.
Sa takvom financijskom konsolidacijom poduzeća omogućio bi se njihov razvitak i rast zaposlenosti. Sve priče o razvitku malog i srednjeg poduzetništva padaju u vodu, ako su krupna dionička poduzeća u krizi. Zbog toga što je sitno i srednje poduzetništvo samo pratitelj krupnog dioničkog poduzetništva.
Sa dokinućem valutne klauzule omogućeno bi bilo kreditiranje gospodarstva koje bi bilo razlikovano u smislu olakšanog kreditiranja za izvozne poslove, poslove gdje je izvozna komponenta viša od uvozne komponente, te poslove koji bi imali vrlo nisku uvoznu komponentu od svega 10% ukupnog ulaganja.
Potrošačko kreditiranje bi također bilo razlikovano u smislu olakšanog kreditiranja robe iz domaće proizvodnje i otežanog kreditiranja roba iz uvoza. Samo na taj način hrvatsko gospodarstvo bi dobilo snagu za uključivanje u tržište EU, jer pri sadašnjoj situaciji uključivanje jednostavno nije moguće.

Pljačka zaposlenika

Hrvatska država mora KONAČNO stati na kraj pljački zaposlenika, ali i sirotinjskom plaćanju zaposlenih. Prije svega plaće moraju biti isplaćivane kao SATNICA, a ne više kao mjesečna plaća. Tada neće više dolaziti do zloporabe poslodavaca i zahtjevanju od zaposlenika „dovršetak posla“ i onda odlazak doma.
Sustav mjesečne plaće omogućava poslodavcima zloporabu koja traje svih ovih godine, gdje zaposlenici odrade po trećinu ili četvrtinu radnog vremena više nego je propisano. Minimalna plaća mora pružiti makar za kakav takav život. NE moguće je živjeti sa 2,000 Kn ili 3,000 Kn mjesečno, plaća mora biti barem 4,000 Kn mjesečno! Stoga inzistiramo na plaći od 25 Kn na sat za najniže plaćeni posao.
Svi „iskazuju“ vrhunsku brigu za djecu čiji roditelji ne mogu platiti doručak svojoj djeci u školi. Te se svi sada utrkuju iskazati dušobrižljivim i donirati novce za doručak siromašne djece.
Međutim, NITKO ne postavlja pitanje, ako roditelji djece nemaju niti za doručak vlastitoj djeci, mogu li priskrbiti djeci uopće OBJED!? Nitko se ne pita imaju li roditelji za doručak ili objed!? Zar ne bi trebala čitava obitelj imati što pojesti za doručak, ručak i večeru!?
Dokle će hrvatski ljudi biti plaćeni tako JADNO, pa im  je čak i doručak za djecu LUKSUZ!  Zar onih 1% hrvatskih milijardera doista zavrjeđuju svoje milijarde na račun gladne djece! Stoga, minimalna plaća mora biti 25 Kn iskazana kao SATNICA! Svako kašnjenje isplate plaće dulje od 3 dana povlači kaznenu odgovornost i intervenciju financijske policije. Samo na taj način uvest će se financijska disciplina.
A sada  neka hrvatski uk bude siguran, HSP u svom programu podržava izlazak iz gospodarske krize, ali životni standard dostojan čovjeku.T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO
  #1 FRANO 26 listopada, 2015, 05:00

  DRUŠTVO HRVATSKIH PROSJAKA!!!

  OVI NAŠI ODUZETNICI ZAISTA PRKOSE VLADI I RADNIČKOJ KLASI ,ODNOSNO CIJELOM NARODU I MI TO SVE TRPIMO.
  STALNO SU NA GRBAČI DRŽAVE I RADNIKA KOJI IM ROBOVSKI RADE A DOBIVAJU MINIMUM.
  ZAŠTO VALADA NE ZAVIRI ,ALI OZBILJNO, U NJIHOVO POSLOVANJE I UTVRDI, TKO NIJE SPOSOBAN TRTEBA MU ODUZETI IMOVINU ,ODNOSNO PROIZVODNA SREDSTAV I DATI IH NA UPRAVLJANJE RADNICIMA, JER RADNICI IONAKO RADE ZA NAJAMNINU KOJA IM NE POKRIVA TROŠKOVE NI PROSTE REPRODUKCIJE RADNE SNAGE ,A ZA OBITELJ DRŽAVA IZDAJE SOCIJALNE KARTE. PA GDJE SMO.? PA NEKA RADNICI SNOSE ODGOVORNOST JER BEZ SVOG UČEŠĆA U UPRAVLJANJU ILI BILOKOJEM SEGMENTU ODLUČIVANJA NEMAJU PRISTUPA ,A SNOSE SAV RIZIKO POSLOVANJA: ILI PRODUŽENIM A NEPLAĆENIM RADOM, ILI OTPUŠTANJEM DRŽAVI NA TERET ILI KASNIJIM ODLASKOM U MIROVINU. DAKLE SAV RIZIKO TIH NAŠIH ODUZETNIKA ,A TO JE ZAKON U KAPITALISTIČKIM DRUŠTVENIM ODNOSIMA ,DA SVE RIZIKE POSLODAVAC TEMELJI NA VRIJEDNOSTI RADA ,ODNOSNO VIŠKU RADA RADNIKA, PA I OSNOVNE NAJAMNINE, ONE ZAGARANTIRANE ,MINIMALNE, KOJU RADNICI NE PRIMAJU JER JE GAZDA U GABULI. A ŠTA BRIGA RADNIKA ,JER ONI NE UPRAVLJAJU ,ONI SAMO RADE PO NALOGU I PROGRAMU VLASNIKA.
  ZAŠTO VLADA NE PITA TE ODUZETNIKE GDIJE JE NJIHOV DOHODAK IZ KOJEG SE ULAŽE U PROŠIRENU PROIZVODNJU???
  STALNO SE SPOMINJE KRIZA ,I JESTE KRIZA ,ALI ONA DRUŠTVENO-POLITIČKA A NE NEKA DRUGA .TEHNIKA I TEHNOLOGIJA JE TOLIKO NADMOĆNA DA JEDNOSTAVNO NADMAŠUJE ILI BOLJE REĆI PREVLADAVA PRIVATNU UPOTREBU TE TEHNOLOGIJE KOJU ONI SAMO ŠPEKULATIVNO UPOTREBLJAVAJU, RADI PROFITA A NE RADI OPĆEG NAPRETKA. PROFIT VIŠE NIJE ONAJ ELEMANAT ILI FAKTOR KOJI OSIGURAVA BILOKAKAV NAPREDAK. PROFIT DANAS SLUŽI ZA ŠPEKULATIVNE SVRHE ,IAKO JE ON I PRIJE TO ČINIO ,ALI DANAS ON NIJE ONAJ FAKTOR KOJI MOŽE ZAROBITI PLANETARNU TEHNOLOGIJU KOJOM CIVILIZACIJA RASPOLAŽE I SELEKTIVNO JU UPREZATI ,SAMO TAMO GDJE SE MOŽE OSTVARITI VELIKI PROFIT. TAJ MODUS KAPITALISTIČKOG UPRAVLJANJA TRAJE OD FRANCUSKE BURŽOASKE REVOLUCIJE ,KADA SE I RODIO KAPITALIZAM, ALI NJEGOV ROK TRAJANJA JE ISTEKAO KAO I NJEGOVOM PRETHODNIKU FEUDALIZMU. DANAS GA TEHNIKA I TEHNOLOGIJA ,JEDNOSTAVNO ZAORAVA DA SE VIŠE NE POJAVLJUJE KAO DRUŠTVENI ODNOS.
  NEMA NIKAVOG IZGLEDA IZLASKU IZ OVE KRIZE SA OVAKVIM DRUŠTVNIM ODNOSIMA.
  DANAŠNJA TEHNIKA I TEHNOLOGIJA PROIZVODE ZA JEDAN DAN KAO ONA U POČETKU DRUGE POLOVINE 2O-TOG STOLJEĆA ,ZA JEDAN MJESEC. PLANETARNA TEHNOLOGIJA NA JEDNOJ STRANI A NA DRUGIJ VIŠAK ŽIVE SILE RADNIKA. SLEDSTVENO TOME PLANETARNA TEHNOLOGIJA PROIZVODI HIPER PRODUKCIJU ,A NEMA POTROPŠAČA JER RADNICI NE RADE ,DRŽAVA IM DAJE HRANARINU I ZADUŽUJE SE . PA GDJE SMO.??? DRŽAVA NIJE PRIMILA POREZ OD GRAĐANA JER NE RADE ,DRŽAVA IM MORA PLAĆATI HRANARINU A NEMA NOVCA JER RADNICI NE RADE . I REZULAT: DRŽAVA ZADUŽENA ,PODUZEĆA SMANJILA PROIZVODNJU JER NEMAJU POTROŠAČA . PRAVI DOKAZ JE NA DJELU: HIPER PRODUKCIJA NA JEDNOJ STRANI A GLADNI NAROD NA DRUGOJ STRANI, A PLANETARNA TEHNOLOGIJA PLANDUJE.
  ZATO POSLUŠAJMO MARXA ŠTO REČE PRIJE 13O GODINA: POVIJESNO JE PRAVILO,KOJE JOŠ NIJE PROMIJENJENO, DA SE SUPROTNOSTI ZAJEDNICE NEJEDNAKIH MOGU RAZRIJEŠITI SAMO NJIHOVIM ZAOŠTRAVANJEM I DOVOĐENJEM DO TRAGIČNOG RASPLETA U KOJEM NESTAJE I SAMA SUPROTNOST. TO SE MOŽE POSTIĆI SAMO REVOLUCIONARNOM PRAKSOM PROLETARIJTA
  KOJI JE MATERIJALNO ORUŽJE I SRCE EMANCIPACIJE ČOVJEKA. SLEDSTVENO TOME ODMAH SE TREBA PRIĆI UKIDANJU PRIVATNOG VLASNIŠTVA KAO PRVOG I OSNOVNOG ČINA NADVLADAVANJA OTUĐENJA , JER SE TIME ČOVJEK OSLOBAĐA POSJEDNIČKOG DRŽANJA SPRAM ZBILJE=

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code