MILIJUNI ZBOG NEODVEŽENOG SMEĆA

MILIJUNI ZBOG NEODVEŽENOG SMEĆA

29. travnja, 2012.

cres1
Nezakonito poslovanje Vodovoda i čistoće Cres Mali Lošinj

Piše: Dražen Stjepandić

Prema izjavi koju je ovih dana javno dala ministrica Mirela Holy, kućni otpad obračunavat će se samo po količini, a ne po metru kvadratnom i osobama kućanstva.
Te odluke brojna komunalna poduzeća se ne pridržavaju posebno u gradovima na obali. Na to nas je upozorio predsjednik Hrvatske udruge stanova i kuća za odmor iz Zagreba, gospodin Ivica Palatinuš.
Naveo nam je primjer ponašanja Vodovoda i čistoće Cres Mali Lošinj d.o.o. za pružanje komunalnih usluga Cres, Peškera 2. Dotično poduzeće odvoz smeća i ostalih komunalnih usluga naplaćuje tijekom cijele godine i u vrijeme kad korisnici ne koriste njihove usluge što ne bi smjeli i što vlasnici kuća i apartmana smatraju prijevarom.

Gospodin Paltinuš nam je predočio opomenu koju je poslao Vodovod i čistoća Cres i Mali Lošinj d.o.o. za nepodmirene račune za vodu i odvoz smeća za mjesece kad u svojoj vikendici na Cresu uglavnom nije boravio. Opomena se odnosi na zaduženja i nepodmirene obveze za listopad 2010., siječanj, ožujak, travanj, svibanj i  lipanj 2011., te siječanj i veljaču 2012.  Za one mjesece kad je boravio račune je podmirio i zbog toga je na opomenu odgovorio prigovorom.
“ Zgrožen sadržajem OPOMENE br: 5-813885-1120308-26.03.2012. kojom me obavještavate o plaćanju “dospjelih računa” u razdoblju od 10. 10.2010.g.  do 10.02. 2012.g.   na ukupan iznos os 545,12 kn dajem sljedeće obrazloženje  i zahtjev za brisanje NEPOSTOJEĆEG DUGA (podcrtano):
1.TKZV. “DUG” su obračunati iznosi za NEIZVRŠENU USLUGU NEPOSTOJEĆEG ODVOZA….i ucjenjujete da ćete neplaćanjem tog nepostojećeg duga  OBUSTAVITI ISPORUKU VODE!…”

U nastavku svog prigovora gospodin Ivica Palatinuš se žali i na zastaru nekih računa, ali mnogo je važnije da se poziva na Naputak o izračunu naknade gospodarenjem komunalnim otpadom koji je donio ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva  i stupio je  na snagu 22.11. 2011. Tadašnji ministar je bio Branko Bačić, a sadašnja ministrica je ponovila da se treba pridržavati tih odluka. U citiranom Naputku jasno je određeno i dato na znanje (“ Narodne novine”, br.178/04,111/06, 60/08 i 87/09) što znači “onečiščivač plaća” (potrošač) što podrazumjeva da:” troškove gospodarenjem komunalnog otpada snosi obveznik naknade za komunalni otpad koji je predao” (Naputak-1.Opće odredbe-Članak2., pod (3)).
Prema tome, naplata neizvršene usluge  komunalaca s Ceresa i Malog Lošinja ne samo da je nemoralna nego je i nezakonita. Iste metode primjenjuju na  više od tisuću vlasnika stanova i kuća za odmor koliko ih ima na području Cresa i Malog Lošinja. Gospodin Palatinuš plaća najmanju naplatnu odrednicu, a kako se naplaćuje članovima domaćinstva određenim po kvadraturi znači da komunalci s Cresa i Malog Lošinja na ovaj način nemoralno i nezakonito godišnje uberu više od pola milijuna kuna. Putem ucjene za vodu naplate više od pola milijuna kuna za neizvršene usluge odvoza smeća.

Ovo je samo crna kap na našem moru, jedna crna točka uzeta kao primjer. Koliko je gradova na moru i koliko je kuća i stanova za odmor čiji članovi plaćaju razne neizvršene usluge? Milijuni na otoku ime je starog filma Branka Bauera iz 1955. godine. Parafrazirajući taj naziv možemo konstatirati-milijuni u priobalnim gradovima i  otocima od nepostojećeg  smeća i neizvršenih usluga.
Dodamo li porez na nekretnine koji se treba uvesti, vlasnici stanova i kuća za odmor zaista će biti u problemima. Vlada može očekivati ne samo socijalni nego i bunt bolje stojećeg stanovništva. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
  1. bodul
    #1 bodul 30 travnja, 2012, 18:15

    ista je to priča na cijelom području jadranske obale i otoka

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code