MISA ZA ĐURU BRODARCA

MISA ZA ĐURU BRODARCA

15. srpnja, 2014.

 

 

Misa za Đuru B.-2 Custom

Na misi nazočili general Mladen Markač, Zorislav Srbrić, Hrvoje Hitrec…

 

Napisao: Stjepan Vego

Misu zadušnicu za pokojnog generala Đuru Brodarca, povodom treće godišnjice njegove smrti, predvodio je u nedjelju 13. srpnja u sisačkoj katedrali, kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić u zajedništvu s domaćim župnikom preč. Markom Karačom. Uz Siščane i obitelj pokojnog Brodarca misi su nazočili i brojni hrvatski branitelji predvođeni generalnom Mladenom Markačom i admiralom Davorom Domazetom-Lošom. 

GENERAL BRODARAC SE BORIO ZA MIR I PRAVDU

U homiliji  mons. Cvitkušić se kratko osvrnuo na naviješteno nedjeljno evanđelje o sijaču, njivi i sjemenu. Po njegovim riječima sijač je Isus, njiva su ljudska srca i savijesti, a sjeme je Riječ Božja. „Na njivi našega srca raste različito raslinje. Nije samo Isus sijač, nego ima i drugih sijača koji siju različito sjeme naročito kroz medije, često puta po načelu ‘Što luđe to bolje!’ Zadaća je onih koji u Krista vjeruju i njega ispovijedaju, da posvuda siju Božje sjeme, odlučno i obilato, kao i sijač iz Evanđelja, a Bog jedini zna kada će ono donijeti rod“, rekao je kancelar Cvitkušić.

Dobri Bog je, po propovjednikovim riječima, posijao sjeme domoljublja u duše naših branitelja i oni su odlučno ustali braniti hrvatski narod i dragu nam grudu od srpske agresije u nedavnom ratu. „Jedan od njih, Đuro Brodarac, general Hrvatske vojske, bivši načelnik Sisačko-moslavačke policije i Sisačko-moslavački župan ustao je u obranu Domovine, nošen vjerom u pobjedu, praćen mnogim molitvama hrvatskog naroda. Zahvaljujući njemu i tisućama drugih Hrvatskih branitelja, Hrvati su ostvarili svoj tisućljetni san: svoju samostalnost. General Brodarac, koji se borio za mir i pravdu, doživio je nažalost, kao i mnogi hrvatski branitelji nepravdu i progon. S lisicama na rukama, ponižen i prezren, sproveden je u zatvor odakle se poslije nekoliko tjedana preselio u vječnost. Ali Gospodin Isus, koji je blagoslivljao sve progonjene radi pravednosti, neće zaboraviti njegovo trpljenje i borbu za mir“, zaključio je na kraju propovjednik.

Nakon mise, u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u Velikom Kaptolu predavanje na temu „Ratnik i čovjek gospodin Đuro Brodarac“ održao je  Hrvoje Hitrec.

Župa sv. Marije Magdalene u Selima svečano će u utorak 22. srpnja proslaviti blagdan svoje nebeske zaštitnice. Središnje misno slavlje u 11 sati predvodit će župnik i dekan iz Petrinje preč. Josip Samaržija, a misno slavlje u 18 sati domaći župnik preč. Mato Sukalić.

NAJAVE PREDSTOJEĆIH DOGAĐAJA 

Mjesto Mošćenica, u petrinjskoj župi Preobraženja Gospodnjeg, svečano će u petak 25. srpnja proslaviti blagdan svog zaštitnika sv. Jakova apostola. Središnje misno slavlje u kapeli Sv. Jakova u 17 sati predvodit će sisački biskup Vlado Košić.

Međunarodni susret mladih „Tragom jednog evanđeoskog sna“ povodom 150. obljetnice rođenja brata Ivana Bonifacija Pavletića održat će se od 26. do 31. srpnja u Kutini i Ilovi. Susret na kojem će sudjelovati mladi iz Hrvatske, Poljske, Italije, Albanije i Austrije organizira Družba Sinove Bezgrješne, a temelj ovog okupljanja je razmišljanje o bratu Bonifaciju i njegovom redovništvu u evanđeoskoj ljubavi. Svečano misno slavlje za sve sudionike susreta predvodit će u utorak 29. srpnja u 12.30 sati u kapeli Sv. Duha na Gojlu sisački biskup Vlado Košić.

Sisački biskup Vlado Košić predvodit će u nedjelju 27. srpnja u 11 sati, svečano misno slavlje na mjestu budućeg pastoralnog centra i crkve župe Preobraženja Gospodnjeg u petrinjskom naselju Slatina i tom prilikom blagosloviti gradilište i početak radova.

Blagdan Preobraženja Gospodnjeg svečano će u srijedu 6. kolovoza proslaviti istoimena petrinjska župa. Svečano misno slavlje, u petrinjskom naselju Slatina, na mjestu buduće crkve u 17 sati, predvodit će župnik sisačke župe Pohoda BDM vlč. Branko Koretić. Blagdanu prethodi duhovna priprava od 3. do 5. kolovoza u 19 sati  koju će predvoditi rektor Svetišta u Gori preč. Paško Glasnović.

Petrinjska župa sv. Lovre svečano će u nedjelju 10. kolovoza proslaviti blagdan svoga nebeskoga zaštitnika i zaštitnika grada Petrinje. Svečano misno slavlje, u crkvi Sv. Lovre u 11 sati, predvodit će biskup u miru Ivan Milovan.

Sisački biskup Vlado Košić predvodit će na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, u petak 15. kolovoza u 11 sati, svečano misno slavlje u marijanskom svetištu u Gori kraj Petrinje. Istog dana u 18 sati biskup Košić predvodit će misno slavlje i u svetištu Uznesenja BDM u Kloštar Ivaniću.

Hodočašće Sisačke biskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke održat će se u subotu 23. kolovoza. Hodočašće kao i svečano misno slavlje u 11 sati, za okupljene hodočasnike, predvodit će sisački biskup Vlado Košić. U petak, 22. kolovoza biskup Košić sudjelovat će s mladima Sisačke biskupije na prigodnom programu prilikom 4. hodočašća mladih u Svetište i predvodit večernju Službu svjetla na bistričkoj Kalvariji.

Sisački biskup Vlado Košić predvodit će povodom Dana hrvatskih mučenika, u subotu 30. kolovoza u 10 sati, svečano misno slavlje u crkvi Hrvatskih mučenika u Udbini. T

 

5 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code