DANI PRIJATELJA KNJIGE U RIJECI

DANI PRIJATELJA KNJIGE U RIJECI

5. studenoga, 2021.

 

Nagrada za životno djelo ‘’Književno pero’’ dodjeljuje se književnici Ljerki Car Matutinović za dugogodišnje aktivno i uspješno djelovanje, te izuzetan i trajan doprinos u promicanju hrvatske književnosti i kulture.

Nagradu „Književno pero“ za “Roman godine” izvan naklade Hrvatskog književnog društva za 2020./2021., dodjeljuje se makedonskom autoru Saši Ognenovskom za roman „Turneja, nakladnik Begemot – Skopje

Napisao: Nikola Šimić Tonin

Hrvatsko književno društvo i MKD Ilinden – Rijeka organiziraju 14. međunarodni festival književnosti “Dani prijatelja knjige” i otvaranje Dana Makedonske kulture 5. i 6. studenoga. 2021. Rijeka, petak 5.1studenoga u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke (Korzo 16).

Prvi dio programa:

18:00 – Otvaranje Festivala književnosti – “Dani prijatelja knjige” 2021.

– Dodjela nagrada društva, predstavljanje nagrađenih autora i knjiga.

Dobitnici godišnjih nagrada:

– Nagrada za životno djelo ‘’Književno pero’’ dodjeljuje se književnici Ljerki Car Matutinović za dugogodišnje aktivno i uspješno djelovanje, te izuzetan i trajan doprinos u promicanju hrvatske književnosti i kulture.

– Nagradu “Književno pero” za dugogodišnje književno stvaralaštvo, promicanje međunarodne kulture i suradnje između pojedinaca i društva za 2021., dodjeljuje se književnicima:

– Saši Ognenovskom iz Makedonije

– Vanji Angelov iz Bugarske

– Nedjeljku Terziću iz Srbije

– Mihajlu Sidorževskom iz Ukrajine

– Nagradu za prevodilaštvo „Fikret Cacan“ za 2021. godinu dodjeljuje se Zadraninu dr.sc. Šenolu Selimoviću.

– Nagradu „Josip Eugen Šeta“ za najbolji neobjavljeni rukopis za 2021. dodjeljuje se pjesniku Josipu Praniću iz Vele Luke za rukopis „Zbrka 2“.

– Nagradu „Književno pero“ za “Knjigu godine” u nakladi Hrvatskog književnog društva za 2021., dodjeljuje se makedonskom pjesniku Borčetu Panovu, za pjesničku zbirku „Krv koja žonglira s osam tisuća poetskih misli“.

– Nagradu „Književno pero“ za ‘’Knjigu godine’’ izvan naklade Hrvatskog književnog društva za 2020./2021., dodjeljuje se splitskoj pjesnikinji Anđelki Korčulanić za zbirku pjesama „Svjetlice, nakladnik, udruga Kvaka.

– Nagradu „Književno pero“ za “Roman godine” izvan naklade Hrvatskog književnog društva za 2020./2021., dodjeljuje se makedonskom autoru Saši Ognenovskom za roman „Turneja, nakladnik Begemot – Skopje.

– Nagradu „Književno pero“ za najbolju “Zbirku pjesama” u nakladi Hrvatskog književnog društva za 2021., dodjeljuje se pjesnikinjama Antoniji Martinčić za zbirku „Putevima nirvana“ i Marici Žanetić Malenica za zbirku „Zlatarica riječi“

– Nagradu „Književno pero“ za najbolju “Zbirku pjesama” izvan naklade Hrvatskog književnog društva za 2021., dodjeljuje se pjesniku Peji Šimiću za zbirku „Nebeske vibracije“, nakladnik Matica Hrvatske – Ogranak Osijek.

– Nagradu „Književno pero“ za najbolji “Prvijenac” izvan naklade Hrvatskog književnog društva za 2021., dodjeljuje se autorici Ljubici Rogulj za zbirku priča „Bonaca sna “, nakladnik Kerigma-Pia, Zagreb

– Nagradu „Književno pero“ za najbolji “Prvijenac” u nakladi Hrvatskog književnog društva za 2021., dodjeljuje se autorici Hermini Trošelj za zbirku priča „Moj čudesni svijet“.

– Nagradu „Književno pero“ za najbolje “Ilustracije u knjizi” u nakladi Hrvatskog književnog društva za 2021., dodjeljuje se Tihomiru Ivančanu za ilustracije u knjizi „Moj čudesni svijet“ (Hermine Trošelj).

– Nagradu „Književno pero“ za najbolju “Knjigu eseja” u nakladi Hrvatskog književnog društva za 2021., dodjeljuje se autorima: Ferrucciu Burburanu i Zlatku Moranjaku za knjigu „D’Annunzijev potpis “

– Nagradu „Borivoj Bukva“ za najbolju haiku zbirku izvan Hrvatske za 2021., dodjeljuje se autoru Dejanu Bogojeviću iz Valjeva, Srbija za knjigu „Brode nove priče / New stories sailing”

– Nagradu „Borivoj Bukva“ za najbolju haiku zbirku u Hrvatskoj za 2021., dodjeljuje se autorima dvojezične haiku zbirke „Nexus” (hrvatsko/engleski), Michaelu Dudleyju iz Kanade, Tomislavu Maretiću iz Zagreba i Dejanu Pavlinović iz Pule)

– Pohvaljeni su haiku zbirke i autori/ce:

– „Latice / Petals” – Nada Jačmenica, nakladnik Hrvatsko-zagorsko književno društvo, Sveti Križ Začretje

-„Vrabac s orlovima klikće” – Milan Rupčić, Vlastita naklada, Zagreb,

– „Šareni haiku” Ivan Grahovec, Udruga umjetnika Vjekoslav Majer

Pohvaljeni su autori i knjige koje su stigle na natječaj za “Knjigu godine” izvan naklade Hrvatskog književnog društva objavljene 2020./2021:

– Goran Vrhunc, “Ranjeni golub iznad sarajevskih bara”, UU Planet poezija, Sarajevo

– Marija Bartolović, “Riznica mog srca”, Udruga povjesničara i baštinika zavičajne starine Slavonije, Baranje i Srijema, 2020., Slavonski Brod

– Boris Jovanović Kastel, “Ako dojedrim”, JU Narodna biblioteka Stevan Samardžić, Pljeva.

– Zvonimir Grozdić, “Skupljači soli”, Sisačka udruga za promicanje alternativne i urbane kulture -Stupno

– Milena Zlateska, “ Na obali & На брегот”, Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj, Zagreb

____________________________________________

– Poetsko-glazbeni maraton, (prvi dio )

Drugi dio programa:

19:00 – Nastup MKD Ilinden povodom otvaranja “Dana makedonske kulture” i 30-te obljetnice osnutka društva

– Mr.sc. Biljana Stojanovska: 100 godina od rođenja Blaža Koneskog (1921.-1993.) makedonskog književnika i jezikoslovca…

– Dodjela međunarodne nagrade “Književno pero” za književni doprinos

– Poetski maraton, (drugi dio)

_______________________________________________________________________

Subota, 6.11.2021.

Dvorana MKD Ilinden, (Matačićeva 5)

11:00 -13:00 – Riječka književna jutra. Predstavljanje nagrađenih knjiga i autora. Poetski maraton članova Hrvatskog književnog društva i prijatelja 19:00 – dvorana MKD Ilinden (Matačićeva 5).

– Samostalna izložba slika Nađe Cenov (posmrtno)

– Nastup MKD Ilinden

– Predstavljanje dobitnika nagrade “Književno pero” makedonskog književnika Saše Ognenovskog, Vanje Angelove iz Bugarske, Nedjeljka Terzića iz Srbije i Mihajla Sidorževskog iz Ukrajine. Poetski maraton. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code