NAJNOVIJE NA PORTALU

ČIK ČAJKOVSKI I NAJBOLJA DINAMOVA IGRA U POVIJESTI

ČIK ČAJKOVSKI I NAJBOLJA DINAMOVA IGRA U POVIJESTI

29. ožujka, 2015.

Piše: Zvonimir Magdić

Senzacija! Rapid u Zagrebu.Europa, tog trenutka, nema boljeg. Bečani drže prvu štangu. Imaju sjajnu momčad. Najboljeg kontinentalnog vratara Waltera Zemana i vrsnog pomagača Gerharda Hanappija, sutra inžinjera arhitekture.Na koncu, on će na Hutteldorfu projektirati, nekoliko godina kasnije, Rapidov stadion umjesto ‘drvenjaka’ u stilu Gradjanskog. I na tom starom igralištu je, taj isti Gradjanski, tukao 1938. državnu momčad Austrije, 2 – 1. Samo nekoliko dana prije Anschlussa. Onda Bimbo Binder je rušio sve pred sobom, teškim bombama, sada, ovaj novi Rapid iz pedesetprve, u Dienstu, visokom, robusnom centarforu, ima opasnost broj jedan. Do njega je prgavi Probst, a na krilima, lijevom i desnom, braća Korner. ‘Štoseri’. U sredini obrane ‘ strši’-  strašni – Happel.

Nezaboravna utakmica

Grad je na nogama. Uzbuđenje. Bečki Rapid…! Oho! Purgeraj strepi. I, u Maksimirskoj se ne spi. Zna se kaj im treba: Čik. Da, Zlatko Čajkovski, koji sada krade bogu dane, u beogradskom  Partizanu. On je rođeni brat plavom Željku Čajkovskom. Braća Čajkovski, to već ima i ton. Sjećam se te utakmice. Nezaboravna. I dan prije toga, na ‘trenungu’ sam –  kak’ bi rekli Zagrepčanci –  Rapida. Stojim na metar od malog Čika, koji je odradio svoju vježbu. Širom otvorenih očiju gleda sutrašnjeg suparnika.Veliki izazov. A on, on ne može bez njih. Motri i komentira, često, više za sebe.’ Pa se sećate da sam još u HAŠK-u volil te teške tekme protiv Purgera.’ I jedna rečenica koja mi je ostala. Čikova. ‘Znate, čist je nekaj drugo, za nas Zagrepčane, igrati u – Zagrebu.Ja velim za Štefa Bobeka, da igra u Zagrebu, igrali bi tri pu bolje. Tu bi ga nosili. U Beogradu mu fućkaju  kad igra slabo, još više mu fućkaju kad igra odlično.’To je grozna bilješka. Priča sudbine Hrvata u kom-jugovini. Kaj uopće Štef dela u Beogradu?I Čik. I Šoštarić. Mi smo, moja mala skupina študentarije, koja furt visi  na treninzima dinamovaca, opčinjenja Čajkovskim.Kak bi ga, dečki, rado videl s bratom, tu – doma. Su igrali skup, u HAŠK-u. Kaj bi to značilo pokazat će Čik, kojem su tak tepali ne zato kaj je bil mali,nego zato kaj ga je bilo svugdje. Na celom terenu, u obrani, u navali. Levo – desno. Gore-dole.Takav je. I – basta. Danas je, u srijedu, ta velika tekma. Dinamo – Rapid. Dinamo ima dobru momčad. Još je tu Mara Wolfl. Još ga služe-topovi – iz obje njegove noge, u čemu nadvisuje i slavnog Honvedovca Ferenca Puskasa. Tu je iz ‘stare purgerske’ garde i Zvonko Cimermančić, toliko sjajan i svestran. Košćat i drzak, apsolutno staložen da će igrati ‘ beka’, a on je rasno  krilo, bolje od Djalme Santosa! Ivica Horvat dominira obranom. On drži sve. On igra bez faula!Hej, centerhalfa. Ali, Benda Hugl, podučavatelj plavih traži-malog-Čika da pokrije-previsokog-Iveka, na zemlji. Jer bečka je škola puna kratkih dodavanja i duplih-pasova. Sve- nisko. Netko to treba rezati. Ne, nema boljeg od Čika. Tu je i Željko Čajkovaski, Čikov brat. Inteligentan, brz, lako upadajući, na Marine, ‘ dubine. Opasan. Senčar  ima ‘topuzinu’, kak’ god okreneš. Lakonogog Strnada je nemoguće zadržati. Ne mogu to ni svi bijesovi ovog svijeta. Cizarić koji, ako treba igra i u ‘ zimskom kaputu,’  sigurno bu zel ‘ opasnog  Probsta. On se ne boje drskosti Austrijanaca. Čita-kako ga zovu drži s posebnom guštom-‘marke’.On je popio svu krv Zvezdinom Mitiću.

Vraški vlaškovuličanski dečec Čik

Pet je, idemo! Dinamo – Rapid. Pa, kaj je ovo? Jedva je počelo. Dinamo-drei! Tri! Rapid-0. Wolfl koji može zabiti s centra, samo plasira. Tri put, zaredom. Sad je jasno, da Zeman ipak nije najbolji na svijetu. I, jedna lakrdija Stine. Stina je u kratici, Dinamov golman Branko Stinčić. On je bil toliki vic-maher da jednu takvu tekmu brani sa-štrumfom na glavi! I, lovi jednu visoku loptu-jednom rukom. Ona mu ispada 3:1. Nije se za šaliti. A, onda Zvonko Strnad, lak ko perce, a brz ko munja ne zaobilazi, on preskače ispružene noge Austrijanaca. Zel je loptu na centru i ravno s njom-u gol. 4 – 1. Sad je lakše. Do kraja utakmice bit će još dva gola Dinama. Željko Čajkovski i Dvornić. Oni-još samo jedan. 6:2. Pobjeda. Silna. Zvučna. Velika. Kontinentalna. Jer je Rapid, baš tada, te pedesetprve, bio po mnogima, čak svjetska sila. No, ipak je junak čitave priče bio Zlatko Čajkovski. On se ubacio među plave takvom lakoćom kao da igra s njima, a ne protiv njih. On je sjajan. Sve su lopte njegove. Do jedne. Ispred Iceka, iza Icekovih leđa. On spašava ‘bečke rupe’. On vlada sredinom igrališta. Nadigrava se, uz smiješak s Winerima, jasno, ne šnicilima, iako su i oni, iza crnog leša, rumeno pečeni. Jetini. Ne, on nije slučajno-Čik. Tuga je, ne vidjeti ga svake nedjelje u – modrom.

Pamtim, posebice, jednu scenu. Scena je točno pred menom, na istočnom stajanju. Još nema tribina. Još je zemlja od tribina. I drvlje. Kaj se spelava? Čik, dribla, može on i to, jednog Austrijanca. Čovjek od očaja i izgubljene ravnoteže-pada. Čik je nad njim Pobjednički. Imperatorski. On je vitez. Plemenitaš. Zagrebački Vlaškovuličanec. Na koncu – Čajkovski. Glazba. On iskorištava nemoć protivnika. To može sam on: Čik. Ostavlja osvojenu loptu i pruža ruku palom Bečanu. Diže ga, uz gromki pljesak. I ja urlam. Ponovno ga dribla i onda, ležerno, ide u novu akciju. Čik! Scena koju piju i olimpijski bogovi.Nije bilo minute, ma kakvi, sekunde, koja nije bila njegova. Kad netko zasjeni golove Franceka Wolfla, i to tri, onda je to vraški dečec.

Čik. Dominantan u svakom trenutku. Neprelezan i – prolazan. Bilo je to Faunovo poslijepodne s Čikom. Zauvijek. Oko njega uvijek veselo. Puni stolovi. Za njega svinjska glava. Kraj njega nije se moglo biti gladan. Ni kruha ni nogometa. Dinamo, u povijesti, nije nikada igrao bolje kao ovu protiv Rapida.

Dinamo – Rapid 6:2 ( 4:1)

Zagreb, 3. listopad 1951. Stadion Maksimir. Gledatelja: 25 000

Strijelci: Wolfl 3, Strnad, Željko Čajkovski, Dvornić za Dinamo. Za Rapid: Stinčić (autogol) i Dienst

Dinamo: Stinčić, Cimermančić (Delić), Crnković, Zlatko Čajkovski, Horvat, Cizarić, Dvornić, Senčar

(Benko), Wolfl, Željko Čajkovski, Strnad

Rapid: Zeman, Merckel, Happel, Hanappi, Golobic, Korner I, Riegler, Dienst, Probost, Korner IIT

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code