CRNA MAČKA ZA RAKETINU SREĆU U BARSI

CRNA MAČKA ZA RAKETINU SREĆU U BARSI

27. kolovoza, 2014.

kolumna-80-godina-s-nogometom

Piše: Zvonimir Magdić

Jučer- Mandžo, prekjučer – Luka. Danas – Raketa. Ivan Rakitić. Gospodo, u Barceloni! S Messijem i Neymarom. To je ‘bomba’ i krik, hrvatskog nogometa. U jednom od najboljih- kako se u jednom vremenu govorilo- ‘ krugova’ svijeta! Na Camp Nou. Ne mogu iz te kože. Ježim se. U ‘ Barsi’. Granitno crvenima. Nisu li te – kolore – navlačili i Kubala i Samitier i Cruyff, da zbrajam tolike genijalce. Hej! I, Luisito Suarez. U tom društvu, za tim bogatim stolom pjeva, plješe i- drži igru Hrvat! Rakitić. Na otvorenju sezone, s tim, pomalo dosadnim, na koncu, malim Elcheom, nije Raketa bio mjesec, punog neba. Ali, jedna lopturina, na njegov način, oduga, u prebačaju obrane, za drugo gol, našla je Munira el Haddadija, marokanske krvi, koji postiže svoj prvi pogodak- de la primera.

SENZEN I MAČAK

Ja volim mačke. A jedna, crna maca, prekrasna, oteška, živa, pokretna, nasmijavala je izlaskom na teren čitav stadion. Lovila se. I, jedva – čopila. Za mene, bila je – naša. Sreća, Ivanu. Ja sam bio, davne sedamdesetčetvrte, u Madridu. Dinamo, naš, maksimirski, ne moskovski, protiv Real Madrida. Prijateljska. 110 tisuća ljudi. I, u jednom trenu, ista scena: crni mačor na terenu. Utakmica teče. Igra se. I, lov, tolikih, bez kraja. Ti su hispanski mačci, očito vražiji. Ne daju se. Igrači zaustavljeni u igri, pokušaju zgrabiti malu beštiju. Ne ide. Minute lete. A, onda se upetljava u lov plavi dečec, Dinamovac, Ivica Senzen. Onako, vižljast, sitan, jednostavno se, suočio s mačkom, oči u oči. I, mali je popustil? Završio mu je, u zagrljaju. Uz gromki pljesak. I, Dinamo je, jer oni su mačkovi- naša sreća, tukao je 4:3 slavni Real! Ludnica. I taj je bil – črni. I ovaj, ja ga zovem Raketa-mačor. Nije baš mala stvar zaigrati kraj tih fenomena, jednog Brazilca i jednog Argentinca. Pulga ili buha, kako ga zovu od milja, Leo Messi, čini se, da je još uvijek najbolji u svijetu.

VISOKO DRUŠTVO

Neymar je imao toplo ljeto, puno kupaćih kostima, jasno ne svojih, zlatnih plaža i ‘ jutarnjica’. Jasno, još nije na potezu. Treba to visoko društvo povezati s ostatkom momčadi, koji ima – i golih i bosih. I da priča dobije ipak svoj ton za ‘ odrasle’, jer Elche je, za koji je nekada igrao Dinamov Bračun a danas Hajdukovac Pašalić, ipak je – za prvoškolce. Naša vatrena ‘ Raketa’, može bolje. On zna, bolje. Ipak, objektivnost je i snošljivost Španjolaca, gospodska. Citiran je ‘Mundo deportivo’, kojeg, usput, redovito čitam: ‘Rakitić je Barceloni donio ravnotežu i red’. Visoka ocjena. Ni novi podučavatelj Katalonaca Luis Enrique još nije usmjerio cijeli brod, na vesla, u željenom pravcu. Čak, pola utakmice s desetoricom, po isključbi Mascherana. Dosta je zaveslaja, koji nemaju isti ritam. I, Rakitiću, od kojeg se puno očekuje, neće biti jednpstavno, pronaći taj ritam. A on je, na položaju, kojeg je pokrivao sjajni Xavi, zadužen za voditelja. Ipak, po duši, nije čisti voditelj.U njega je, podjednako, i srca i stvaralaštva. I njemu će trebati mira. I, prilalagodbe jednom nogometu, kojeg on – do sada – nije igrao. Ovo je čisti vrh. S Messijem! Ovo je, dragi Ivek, FC Barcelona. A sami Katalonci vele. ‘Barsa es mais que un club! Barsa je više, od običnog kluba. ‘Ona je svjetlo dana stoljetne želje Katalonije za nezavisnošću. Zato su ti, žuto-crveni barjaci tako dugački i toliko razmahani. Na ulicama, na Novom stadionu. I to je dimenzija koju mora pratiti naš plavokosi Hrvat. Bio sam sretan, vidjevši ga u čitavom tom kolosu. Svjetine, čudesnih španera i strasti. On tek počinje.Kako vele na Iberiji, njegovo dolazi – manana. Sutra.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code