RIJEKA JE SADA PRVI HRVATSKI KLUB

RIJEKA JE SADA PRVI HRVATSKI KLUB

11. kolovoza, 2014.

kolumna-80-godina-s-nogometom

Piše: Zvonimir Magdić

Hoće nas računica. Čista, jasna. Prezimena natjecanja, nisu važna. Četiri hrvatska kluba krenula su u Europu: Četiri hrvatska kluba ulaze u četvrto kolo! U play-off! A da je, ipak, jedan – Dinamo – gubitnik! .Točno. Dinamo nije prošao. Izgubio je Ligu prvaka. Slabašni Aaalborg dva je puta dobro opalio i  – otišao elitno društvo.Bio je to,iskreno, šok.Ni prvi, pa vjerojatno, ni zadnji.Crna tradicija.Tako pišu i novine, generalizirajući,pucački neraspoloženu večer u Maksimiru. Zoranovih nogometaša.Koliko prilika, koliko udaraca!  Čak i bogati posjedi, na dugo i široko, lopte. Ipak, strijelci su zakazali. Dva puta je obrana ‘zahajkila’ na bijelom vanjkušeku, a Jacobson, poentirao! I, tu smo, gdje jesmo-Po narodu: čekaj magare da trava naraste. Dakle, iduću jesen…

POLJUD GORI

Tko živ, tko mrtav. Ja sam pristaša, jer drugih rješenja nemam, prokletstva. Ja ju zovem demonijada –  Dinama. Ima tu vragolije genijalnog Janka  Polića Kamova. Čitajte mu pjesme! Ipak, na kraju krajeva, plavi ostaju u – Europi. Igraju četvrto kolo. Nije puno.No, i to je nekaj. Ako ništa drugo nada. Za kada? Za sutra. Pogledali, pa vidjeli.Tako to tumače –  slijepci.

No, budimo optimisti.Ja čekam majstorije Fernandesa. S njim je, sve skup, ipak, nekaj drugo. Jasno,ak’ dojde, do kraja, k sebi. Malo se napuhava dobar posjet. Osam tisuća ljudi, to znači, frtalj tribina. A utakmica je bila,  bit ili ne bit. Smij se bajaco!

U Splitu je bila druga situacija. Poljud, krcat.Možda i – tri banke, ljudi. I, tko zna koliko, torcidaša. I –  kakao je najavio Tudor – juriš. Glavom, na kopačku. No, i bez toga, Bili su poletjeli ka’ tići Vukasove ere. Igralo se, punim jedrima,  od prve do zadnje minute. I, pobijedilo! Koliko je trebalo, 3:0 (Sušić, Maglica, Gotal) U zadnjoj minuti! Poljud gori, Splitu ne trebaju žarulje. Fešta, do jutra-I – sutra. Kako je samo odtrčao pola  igrališta mladi Gotal. I – zabio!. I probio, inače dobrog golmana Mokina. Tudor je sav u znoju. Njegov ‘ peh’ je –  očito –  zaustavljen. On je pobjednik. Uvjerljiv.Uz gromoglasje tribina.To se pamti. I – četvrto kolo izlučnice  Euro-Lige. I sveti Duje plače od sreće. U priključku je –  pisma – danas je naša fešta.

SPLIT IMA I SPLIT

Ali, Split nije samo Hajduk. U Odesi, u kojoj s osjeća miris baruta, Split je krenuo sa čistih  domaćih 2:0 do, do konačnice. I, uspio, Protiv Čornomereca, na Crnom moru, odigrao je povijesnih 0:0. Remis, koji život znači. U svom stilu – igrački. Već podosta, sviđa mi se igra crvenih Splita.Ima im lopta svoj tok.Postoji red.Radi se, svaka minuta,  marljivo. Isplatilo se.Split je ‘ Europljanin’. U četvrtom kolu! Bomba. I, konačno, četvrti hrvatski klub, koji je sada možda i – prvi, Rijeka, Kekova, priuštila si je komfor.I, zaigrala protiv Vinkingura – rezervirano. Pa, gore je pala – petica! Na.- na Kantridi se, po tiho, zabavljalo.4:0. Uz tricu Adisa Jahovića. I, još jedan, od četiri hrvatska kluba nastavlja euro-izlučnicu. Četvrtim kolom. Moj naklon! Evo, tu smo – Europljani.

Dokažimo da nam je tu i mjesto. Može, i bez Lige prvaka.Ima u Euro ligi dosta – lufta. Bit će i velikih zvijezda. Treba ih dočekati-Muški. Bravo! Ždrijeb, četvrtfinala, ima miris vruće  čokolade: Split protiv Torina, koji još ni ne igra A – diviziju, Hajduk protiv ukrajinskog Dnjepro- a, koji je obavijen strahom rata, Dinamo je gost Petrolulu, dakle Rumunji, a to ima zvelet…

I konačno, Rijeka, sa Shariffom, kojeg je Dinamo već prebijao. Sretno! T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code