URUGVAJCI ODUŠEVLJAVAJU NA TIHI NAČIN

URUGVAJCI ODUŠEVLJAVAJU NA TIHI NAČIN

26. lipnja, 2018.

Opasni. U svakom trenu. Rusa – nigdje. Ako se  itko  lopta, to su –  Urugvajci. Kolosalni. Oduševljavaju na jedan – tihi način. Nose vjeru. Garra charrua. Devet bodova, bez primljenog gola! S golmanom koji nije loš, al ne čudesan. Sa sredinom, koja gradi, ali i razgrađuje, nepotrebno. Cavani hoće gol, pod svaku cijenu. Nije li u gužvi, naletio na taj – treći, Urugvaja. A Luis  Suarez! Sve zna. Kako je odmjerio slobodnjak s – dvadeset. Maestralno. Kroz zid, ne, preko zida, donji lijevi kut. Neobranjivo. To se zna ili ne zna. On – zna. Nije li njih šef, Tabarez, nikaj zato, na štapu! Punih pluća, pjeva himnu Urugvaja, vodi Urugvaj. I, dobiva utakmice. U Rusiji, od tri – tri! Rusima koji su odzviždani kao favorit, nije dao daha

Samo za portal Tjedno SP u Rusiji prati: Zvonimir Magdić

Ima onih ‘od vječnosti’. Takav je i Urugvaj. Silne tradicije sjajnog nogometa da nije zašljivio ni moćnog ‘medu’, Rusiju. Njih, tri milijuna, Rusa –  150 milijuna. Pobjedo je – Urugvaj. Bravo!

El glorioso Uruguay!I – 2018!

Ipak, nisu oni samo – tak. Od nikud. Jer, to njihovo trajanje je vjekovno. Bili su. I, ostali su  – pojam. Uruguay. Nisu li Urusi – odigrali i osvojili prvi Mundial svijeta, u Montevideu, tridesete –  s dvije lopte: prvi dio, s urugvajskom, vodili su Argentinci; drugo, s argentinskom,  pobijedio je Urugvaj. Andrade ( koji je u Parizu,  1924., za Olimpijade,  plesao s Josephinom Beker!)  i kompanija. Senzacija. Ne, i posljednja. Nije li Urugvaj, ušutkao 200 tisuća  Brazilaca na  Maracani, u Riju, pedesete. 2:1 tukao je, kažu, najbolji Brazil ikada. Schiaffino i mali, grbavac Ghiggia! Nije li Urugvaj, na Mundialu, pedeset četvrte, odigrao ljepoticu broj jedan, u Švicarskoj, s Mađarima. U porazu, bio sjajan. 0:2, pa njihovih, do kraja, 2.2. U produžetku, 4:2 Kocsis. Rekel mi je, gospon Bruno Knežević, trener, čak i predsjednik onog, hrvatskog nogometnog saveza: ‘Nije bio najbolji Julinho. Najbolji je bio Urugvajac Abbadie… Ne smatraju li, mnogi, da je najbolji stranac, ikada u Italiji, bio Urugvajac, Juan Alberto Schiaffino. I danas, Urugvaj šarmira nekim, čudesnim splinom. Tu nema dosta toga, a ima – puno toga. Stasiti, organizirani, odlučni. Kad treba i nabijaju, odostraga. A, kad ne treba, daju, neki put, ne i prečesto  i krivo. Imaju samo dva prava – Cavanija u Luis Suareza. Od tri gola, 3:0, Rusima, na njihovom igralištu u Samari, dva su ovog tandema. Opasni. U svakom trenu. Rusa – nigdje. Ako se  itko  lopta, to su – Urugvajci. Kolosalni. Oduševljavaju na jedan – tihi način. Nose vjeru. Garra charrua. Devet bodova, bez primljenog gola! S golmanom koji nije loš, al ne čudesan. Sa sredinom, koja gradi, ali i razgrađuje, nepotrebno. Cavani hoće gol, pod svaku cijenu. Nije li u gužvi, naletio na taj – treći, Urugvaja. A Luis  Suarez! Sve zna. Kako je odmjerio slobodnjak s – dvadeset. Maestralno. Kroz zid, ne, preko zida, donji lijevi kut. Neobranjivo. To se zna ili ne zna. On – zna. Nije li njih šef, Tabarez, nikaj zato, na štapu! Punih pluća, pjeva himnu Urugvaja, vodi Urugvaj. I, dobiva utakmice. U Rusiji, od tri – tri! Rusima koji su odzviždani kao favorit, nije dao daha. Čerčesovu je sve bilo jasno. Čak i onda, kad je mahao, bespomoćno, rukama,tražeći svoju ‘ kamandu’.Njih,  ni za lijeka. Niti jedna jedincata, akcija .Ni pucnja  ni poteza. Njihov je daljnji iskaz – upitan. Očito, nisu, baš, za prvaka,jasno, svijeta. Možda nije ni Urugvaj. Ali, jedan štih, koji opija, bio je njihov. Treći gol je zabio, zapravo onaj broj dva, Diego Laxalt, ali je, prije toga, lopta skrenuta nogom Čeriševa, pa je i upisan kao auto-gol! Južnoamerikanci su domaćinu očitali lekciju. Potpuno pokrivene igre. Ljepotice na tribinama, Ruskinje, bile su spremne za – ples. Ali su plesale u vlastitim suzama. ‘Adios muchachos….’ Hvala za ugodno poslijepodne. Ono drugo, sutra  – Portugal!

Saudijci, jednim golom više, bolji od Salahova Egipta

Bilo kako bilo, u Volgogradu,ipak iznenđenje.Poraženim Egipćanima nije pomagao ni, uvijek čekani i očekivani, Salah. Unatoč njegova pogodka.

Saudijska je Arabija potvrdila da se zna loptati. Istina, Salah je napravio svoje, golom, u ono malo posla. Nije, općenito, baš bio u velikom zamahu. Pod ‘črnom’  bradom, pomalo tužan. Na njega se čekalo Zvjezdano. Po medijima. Stranica mu je ’18’, zatvorena. Dugo se povlačilo, 1:1, dugo. A, onda, u zadnjoj minuti, iskosa je… pogodio drugi kut.2:1. I Pizzi, Argentinac, na klupi Saudijaca, konačno je ispustio iz ruku naočale i zatomio krik. Ipak, on je dobio. Golovi: Mohamed Salah je bio, prvi i  najtočniji. Rano. Na izmaku poluvremena za Arabljane Al Faraj. 1:1.I, onda, na izmaku čitave igre, koja je bila laka, dopadljiva, nisko, drugi kut: Al Dawsari.

VAR je doveo Luzitance i Irance do remisa

Tko će u  glavnu ulogu, prvo mjesto u skupini ‘B’: Španjolci ili Portugalci. Na  terenu, ima i smijeha. U igru Portugalaca i Irana, bogmeč se ušaltao, odlučno, VAR. Nikad tako. Kako – treba to vidjeti. I – čuti. Monstrum. Suci su ‘oboreni’. Izvedeni u preokret vlastitih, ako ne odluka, razmišljanja. Dobili su, elektronične naočale, koje ih obvezuju.

Pa, da ne pukneš od smijeha. Ja ga zovem ‘železom’. Jer nam ni krvi ni mesa. Ali, sve vidi. Elektro-pogledom. I, odlučuje. Dva je puta fućkal elf-metar. Jedanaesterac. Jednom, za Portugal, drugi put i posljednji, za Iran. Ronaldo, taj topnik čudesne probojnosti, svoj je, zapucao. Poluvisoko. (Poput Messija, protiv Islanda!) u lijevo, ne jako, mlitavo, golman Beiravand brani! A, zaradio ga je sam. Rušen, na samom rubu,iza crte kaznenog prostora. Ja, ga ne bi fućkal. Ja, ne (kao onaj purgerski Krajačev kvartet, 4 M). A, za Irance, koji su se žestoko – hrvatili ( kažu neki da su i Hrvati, porijeklom iz Irana!) s Portugalcima  u Saransku i ostavili vrlo dobar dojam , do svog elfera,  došli su zbog jedne, ‘zgužvane’ ruke, koju –  opet ja – ne bi pretvorio, u najtežu kaznu. VAR jest. Ansarifard je pucao snažno, muški,  visoko, spustio je na koljena, Patricija. Pod prečku.1:1. Prošla je, zamalo, devedeseta!Na kraju ove priče ostaje vele-prilika, ne za Euoropejce, za Iran. Tarem. Mreža, ali s vanjske strane. Pa, kaj će mu onda, ‘teška voda’! Šalu na stranu. Na kraju – remis, šahovski rečeno. Pravedan. Nešto bolji Portugeži, duboko hrabar i, znalački, na odgovarajućoj razini, Iranci. Nije čudo da su njihove crnooke krasotice premazane zeleno-crvenim bojama, ispružile duge, lijepe prste, i brisali suze. I da utakmica dobije svoju – odliku, nije Ronaldo bio strijelac! Iako je, u silnoj trci. za gol više. Za zlatnu kopačku. Ima cajta. Zapisan je ‘goleador’ Luzitanaca: krasan- vanjski felš, iskosa, Quaresme!1:0. Kapa (koju sam zadnji put nosio prije pola stoljeća!) dole! Dalo se gledati. I, pogledati. Neodlučnim, Portugal je zaostao za Španjolcima. I, ide, kao drugi, u idućoj rundi, na Urugvaj.

Furija – u zadnjoj minuti – do boda

Kalinjingrad je ugostio Španjolce i Maroko. Pobjednik je bio očit. A,ipak, nije baš ispalo tako. Šapćem: 2:2. Noedlučno.

Paralelna utakmica s Portugalom i Iranom. Očekivalo se, gotovo sve, od Furije. Značilo bi i golova. A, nje, nigdje. Bez strasti, bez flamenca, u krvi.Tromo. Nije čudo: pogreška Inieste i Ramosa: tko će na loptu? Dvojbu Španjolaca iskoristio je brzi Boutaib i – poentirao. Dunque: 0:1! A, onda popravni veterana. Iniesta je sve posložil’ Iscu, koji je nepogrešiv. 1:1! Utakmica se razvlači, u neki nepoznati nedogled. Nema izlaza! Španjolci dobri, nisu daleko, od te dobrote, ni Marokanci. Ali, nema gola. Ili, on, jednostavno, neće. I, kad hoće, on je na drugoj strani. Za Maroko: Šok! Pucan je korner, visoko, visoko je odletio u zrak i čelom tukao, u rašlje, En Nesyri.0:2. Gol, koji potresa. Ide se u sam kraj. Tekma je na izlazu. Autobus već trubi. No, ne bu, baš tak. Aspas, u posljedni tren, pišu, u trećoj minuti nadoknade – petom, poravnava.2:2.Ovo je kraj. Maroko ide, dostojno doma, Španjolska – na Rusiju. Ti, bogca! T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code