BRAČ PROGONI DIVLJU GRADNJU, A ISTRA JOŠ SPAVA

BRAČ PROGONI DIVLJU GRADNJU, A ISTRA JOŠ SPAVA

7. lipnja, 2022.

 

Dobar primjer je podatak Državnog inspektorata da je u Općini Medulin sredinom 2021. bilo oko 300 divljih vikendica, a danas ih je najmanje još 100 (nova naselja Ševe1 i Ševe2). Dakle, 400 puta 100 eura dnevno, puta 100 dana u sezoni – je lijepa svota od 30.000.000 kuna, bez ikakvih doprinosa. To je krađa legalnim iznajmljivačima, hotelima, kampovima i svima nama. Tu treba pribrojiti lokalne i državne doprinose koje mi svi plaćamo. Ovakav izračun lako je učiniti u svakom Gradu i Općini Istre

TEKST: za Građansku inicijativu Premanture Saša Radović, dipl. ing. arh.

 USKOK je 24. svibnja 2022. podigao optužnice za bespravnu gradnju na otoku Braču po Kaznenom zakonu te u svezi s tim i za zloporabu službenog položaja.

Činjenica je da se Istra i cijela Hrvatska guše pod pritiskom bespravne gradnje. Učestale su objave o izgradnji vikendica u zaštićenim područjima obale, šuma i parkova te čitavih naselja izgrađenih bez ikakvih dozvola. Gradovi, Općine i građani objavljuju svoje prijave, pritužbe i apele nadležnim službama, ali do danas su u Hrvatskoj akcije protiv bespravne gradnje rijetke i pojedinačne. To nije dovoljno.

Gradonačelnik Umaga, Vili Bassanese je vrlo dobro detektirao bespravnu gradnju kao: „Ruganje je to prema svim nadležnim institucijama i pravnoj državi, prema nefunkcioniranju institucija koje su nadležne u planiranju i preventivnoj zaštiti prostora, u zaustavljanju i sankcioniranju bespravne gradnje, u uzurpaciji poljoprivrednog i šumskog zemljišta te onečišćenja okoliša“.

Ruganje i krađa

No, to nije samo ruganje nego i direktna krađa od lokalne samouprave, državne uprave i turizma kao kapitalnog segmenta našeg gospodarstva. Treba znati da su bespravni objekti na atraktivnim mjestima i da se svi iznajmljuju (rodbini ili turistima). Dobar primjer je podatak Državnog inspektorata da je u Općini Medulin sredinom 2021. bilo oko 300 divljih vikendica, a danas ih je najmanje još 100 (nova naselja Ševe1 i Ševe2). Dakle, 400 puta 100 eura dnevno, puta 100 dana u sezoni – je lijepa svota od 30.000.000 kuna, bez ikakvih doprinosa. To je krađa legalnim iznajmljivačima, hotelima, kampovima i svima nama. Tu treba pribrojiti lokalne i državne doprinose koje mi svi plaćamo. Ovakav izračun lako je učiniti u svakom Gradu i Općini Istre.

Još veća i nenadoknadiva šteta je devastacija prostora obale, bespravna sječa šuma i razaranje eko sustava. Bespravna naselja nemaju potrebnu infrastrukturu, posebice je kanalizacija problem. Fekalije idu ili u teren ili direktno u more.

2021. upornim pritužbama i javnim objavama o bio, eko i prostornom razaranju bespravnom gradnjom parka Kamenjaka u Istri – Građanska inicijativa Premanture otvorila je Pandorinu kutiju. Izletjeli su duhovi korupcije, kaznenih djela bespravne gradnje, devastacija prirode, zaštićenog bilja, šuma i obale. Izletjela su u javnost i kaznena djela nečinjenja od strane služba lokalne samouprave i svih nadležnih državnih tijela.

Ured pučke pravobraniteljice 2021. prihvatio je apel naše Inicijative i pokrenuo nadležne službe. Krenuli su izvidi Državnog inspektorata i činilo se da kreću konkretne akcije. No, tu je sve stalo, izgubljena je godina dana u nečinjenju akcija suzbijanja kaznenih djela bespravne gradnje. Ali, divlja gradnja nije stala, gradilo se i dalje punom parom.

Već krajem 2021. osjetio se otpor našoj akciji. Treba otvoreno reći da bez korupcije nema bespravne gradnje Građevinsko-urbanistička mafija u spletu s dijelom korumpirane politike svim silama pokušava slomiti našu akciju. Režimski mediji, tisak i TV šute.

Građanska inicijativa Premanture u medijima i portalima je nekoliko puta objavila da je bespravna gradnja u Hrvatskoj prešla granicu koju novčanim kaznama mogu riješiti; Državni inspektorat, građevinske inspekcije i ostala stručna tijela. Predloženo je da se koristi važeći Kazneni zakon Hrvatske.

                                                               članak 212, (KZH)

Republika Hrvatska dužna je i svakoga tko gradi građevinu u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.”

Kazneno djelo

Nakon prvog uhićenja jednog ili više bespravnih graditelja, divlja gradnja bi naglo stala. Bespravna gradnja je kazneno djelo, a ne samo prekršajno. Mnogi bi sami rušili svoje vikendice i vile.

Sve ostalo što sada predlažu Gradovi i Općine u Istri; Odluke kojima se regulira bespravna gradnja ili zapošljavanje komunalnih redara (bez ikakvih ovlasti) – je samo zavaravanje. Još gore, to je pomoć i poticaj graditeljima bespravne gradnje. Oni znaju kako se provode odluke, te da će godinama mirno koristiti svoje vikendice ili vile.

Otok Brač se probudio, kada ćemo mi? Potrebna je samo tužba sudu po članku 212. KZH za bilo kojeg bespravnog graditelja. Dokazi su fiksni i konkretni – na obali u šumama, parkovima…

Poznata istina; “da bez korupcije nema bespravne gradnje” smije nam se svima u lice. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code