BESPRAVNOM GRADNJOM SLOVENCI NASTAVLJAJU DEVASTIRATI RT KAMENJAK

BESPRAVNOM GRADNJOM SLOVENCI NASTAVLJAJU DEVASTIRATI RT KAMENJAK

31. prosinca, 2019.

 

Primjer neodgovornosti događa se ispod borova u zaštićenom obalnom pojasu medulinskog Kamenjaka. Taj najjužniji rt Istre izuzetne flore i faune našao se u deset najljepših destinacija u Europi kojeg ljeti posjećuju rijeke turista. Ulaz u Kamenjak naplaćuje se u vrijeme turističke sezone za motorna vozila (automobili 80 kuna) dok je ulaz za bicikliste i pješake besplatan. Kamenjak je za turizam Općine Medulin najznačajniji prirodni resurs.

Upravo na tom istarskom biseru caruje spomenuti virus – cvjeta bespravna gradnja i devastacija jednog od prirodno najvrjednijih predjela Hrvatske. Ispod borova na samoj obali godinama se gomilaju auto kućice (uglavnom Slovenaca) koje u posljednje vrijeme „službenog javašluka” prelaze u čvrste, zidane objekte. Interesantno je da neki bespravni objekti imaju kućne brojeve i struju, a vjerojatno i vodu. Za kanalizaciju nema problema – nekoliko metara plastične cijevi do mora

Napisao za Grupu građana Premanture: Saša Radović, dipl.ing.arh.

Po nizu naznaka Europu 2020. očekuje politički pakao i vrlo vjerojatno oštra recesija. Za Hrvatsku koja se vuče na repu Europske unije kao najzaostalija i najsiromašnija članica takva perspektiva je katarzična. S obzirom da je jedna trećina države u mirovini (1.250.000 umirovljenika), a radno sposobno stanovništvo panično bježi iz olovnog ozračja nepravde i siromaštva – ostaje nam samo prodaja „obiteljskog srebra”. Ne možemo se osloniti na brodogradnju, jer je izdahnula ove 2019. godine, a kolaps u industriji i u ostalom gospodarstvu bolje je ne spominjati.

Možda jedina, ali slaba i labava nada za spas leži u turizmu. Imamo sjajnu obalu, idealne prirodne resurse za visoki turizam, nad naše bistro more nadvijaju se gusti i visoki borovi, imamo svjetski poznate punktove; Zapadnu Istru, Medulin, Opatiju, Zadar, Šibenik, Dalmatinsku obalu s povijesnim kamenim skulpturama Splita i Dubrovnika. Ali, avaj! U resurse, od Boga dane, uvukao se razorni „podkornjak”, virus koji nam proždire ljepotu zakonom zaštićenih resursa djevičanske obale. To je aljkavost i neodgovornost državnih, gradskih i općinskih struktura uz more u čuvanju najvrjednijih dijelova hrvatskog corpusa.

Medulin

Dobar primjer neodgovornosti događa se ispod borova u zaštićenom obalnom pojasu medulinskog Kamenjaka. Taj najjužniji rt Istre izuzetne flore i faune našao se u deset najljepših destinacija u Europi kojeg ljeti posjećuju rijeke turista. Ulaz u Kamenjak naplaćuje se u vrijeme turističke sezone za motorna vozila (automobili 80 kuna) dok je ulaz za bicikliste i pješake besplatan. Kamenjak je za turizam Općine Medulin najznačajniji prirodni resurs.

Upravo na tom istarskom biseru caruje spomenuti virus – cvjeta bespravna gradnja i devastacija jednog od prirodno najvrjednijih predjela Hrvatske. Ispod borova na samoj obali godinama se gomilaju auto kućice (uglavnom Slovenaca) koje u posljednje vrijeme „službenog javašluka” prelaze u čvrste, zidane objekte. Interesantno je da neki bespravni objekti imaju kućne brojeve i struju, a vjerojatno i vodu. Za kanalizaciju nema problema – nekoliko metara plastične cijevi do mora!

Prije više od godine dana Grupa građana iz Premanture, ulaznog naselja u Kamenjak, inzistirala je u Općini Medulin na uklanjanju bespravnih gradnja u zaštićenom obalnom pojasu. Objavljeni su tekstovi i fotografije čvrstih objekata, ali odgovori su bili klasično činovnički (uhljebnički): „…radi se na tome, rješenja su izdana i tako dalje”. Uglavnom, ništa! Odgovornost je prebačena na građevinsku inspekciju u dalekom Pazinu i ružna priča o devastiranom Kamenjaku je zamrla.

Još jedna godina “u ništa”

Prošla je još jedna godina dana „u ništa” kao kad alkar promaši alku. Grupa građana volontera – umjesto plaćenih službenika Općine nastavila je tamo gdje su strukture stale, jer su „podkornjaci” nastavili svoj nezakoniti razorni posao. Niču nove čvrste konstrukcije na samoj obali, ali i u dubokoj šumi skriveno od pogleda. Snimili smo dronom video i ukazalo se „i ono što se ne vidi”; nove bespravne konstrukcije. Posebice u drugom dijelu ovog horror videa jasno se ocrtava rezultat nerada državne i lokalne uprave, ali i ozračje općeg hrvatskog sindroma „KKK” (Korupcija/Kriminal/Kaos) na što nas javno upozorava i Europska komisija u ovogodišnjem Pregledu.

Općina Medulin koja slovi za jednu od najbogatijih općina u Hrvatskoj zahvaljujući turizmu, siječe sama sebi granu na kojoj sjedi. Umjesto čestih obilazaka komunalnih redara lokacija ugroženih bespravnom gradnjom i stalnih požurnica svakih mjesec dana građevinskoj inspekciji – odgovorni spavaju. Ne shvaćaju da nije u pitanju samo devastacija Kamenjaka, područja Općine Medulin i cijele Istre – nego i napad na hrvatski razvoj turizma kao najjače karike u lancu hrvatskog ustroja gospodarstva.

Radi li netko to namjerno, planirano? Da se zatim legalizacijama bespravne gradnje probiju barikade i da se otvori put betonizacije istarske netaknute obale i sječe borova na Kamenjaku zbog gradnja apartmana, mega hotela i pratećih trgovačkih lanaca. Uz velike provizije, dakako!

To je sramota i za nas stanovnike ovog kraja, jer se pred očima tisuća turista sa svih kontinenata odvija godinama stara sapunica u nastavcima o bezakonju u Republici Hrvatskoj.

Ukoliko zaista dođe do gore spomenute recesije i imperativa prodaje „obiteljskog srebra”- teško ćemo prodati našu devastiranu obalu. Bespravno naselje slovenskih vikendica spustit će cijenu i Kamenjaku koji se ljepotom može mjeriti sa Sejšelima, brazilskom Baia do Sancho ili španjolskom Playa de Ses Illetes.

U nadi odgovora i akcije „u dogledno vrijeme” pozdravljamo.

Premantura, 30. prosinca 2019.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=jdGPgwLY2oQ

T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Marie Alice
    #1 Marie Alice 6 siječnja, 2020, 13:26

    SRETNA NOVA GODINA SVIMA PROCITAJTE OVE KORISNE INFORMACIJE ZA GODINU 2020. KAKO DOSTAVITI ZAJAM PO JEDNOSTAVNOM PORUKU.
    Zovem se Marie Alice, samohrana sam majka 3 djece i takoder sam medicinska sestra u Zagrebu. Ovo je moja prica u 2019. godini, prevarili su me neki zajmodavci, svejer sam tražio kredit dok konacno nisam upoznao ovu lijepu ženu koja mi je pomogla da dobijem internetsku zajam. Ovo je opipljivo svjedocanstvo kako sam primio kredit od 60,000 eura uz kamatnu stopu od 2%. Receno mi je da je zajmodavac i žena kojoj vjerujem, pa sam odlucio kontaktirati s njom i ona mi je pružila priliku da podnesem zahtjev za kredit od njene tvrtke koji sam lako dobio, ali objašnjenje je da sam dobro zaradio kredit zdravlje i s manje stresa. Ako vas zanima zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: ([email protected]) (WhatsApp: +16014560144)

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code