VAPAJ PACIJENTA IZ OPĆE BOLNICE U VARAŽDINU

VAPAJ PACIJENTA IZ OPĆE BOLNICE U VARAŽDINU

26. prosinca, 2018.

Ima u ovome sustavu mnogo za raditi, ima mjesta za napredak, nemojmo se zavaravati da se može jednim člankom, opisati žalosno i ozbiljno stanje hrvatskog zdravstva. Ovim člankom želim samo osvijetliti jedan mali dio zdravstvene površine, bez velikih pretenzija analize i davanje recepata rješenja, kojih ima, ali na žalost to bi moralo biti stručno, planski i hrabro sveobuhvatno reformom riješiti, u suradnji s više resornih ministarstava, što ova sadašnja Vlada ne zna, nema kapaciteta, ne želi rješavati kvalitetno za dobrobit građana,nego od slučaja do slučaja

Napisao: Šefik Orlić

Već duže vremena smo svjedoci velikih strukturnih problema hrvatskog zdravstvenog sustava, koji ispušta vrisak vapijućeg među gluhima.

Vladi RH nije dovoljan demografski vrisak, školsko – obrazovni vrisak, gospodarsko – financijski vrisak, pravosudni vrisak i mnogi drugi koji imaju veoma ozbiljnih strukturnih problema, dok se ista Vlada sama sebi dopada i sama sebe hvali postignutim. Cijeli sustav se urušava, a Vlada i ne samo ona, nego cjelokupno političko – biračko tijelo se ponaša po onoj; „Dok selo gori, baba se češlja“, što je doista šokantno, tako da se ne čuje niti vrisak koji ispušta zdravstvo.

Da, postignuto je mnogo, loših rezultata, koje Vlada ne želi priznati kao loše. Odbijajući bilo koji amandman koji im se uputi,“silujući“ demokraciju i ugrožavajući nacionalni bitak Republike Hrvatske, nego nastoje prikazati sebi u korist, a stvarnost je jasno brutalno bolna, ali je nažalost osjećaju samo „mali ljudi – građani“ Republike Hrvatske. Osjećaju je svi oni koji su u neposrednoj interakciji s institucijama vlasti i javnih službi, bilo da rješavaju administrativne zavrzlame bilo da traže pomoć zdravstvenog sustava.

Kažu da slika zamjenjuje tisuću riječi, tako i ove dvije mogu probuditi svijest i možda uznemiriti svakoga tko je imao priliku koristiti usluge ili samo imati nekoga svoga na nekom od odjela Opće bolnice Varaždin,koja je ujedno i županijska bolnica regionalnog značaja.

Odljev kadrova

Kasna jesen ove godine donijela je na zgradama Opće bolnice Varaždin, novu fasadnu stolariju i termo fasadne sustave u okviru programa energetske učinkovitosti, što je za pohvaliti. Međutim to nije dovoljno za poboljšanje uvjeta rada liječnika i sveg drugog medicinskog osoblja, koje doprinosi vrijednosti same ustanove, čija je Služba za eksplantaciju najuspješnija među županijskim bolnicama u Hrvatskoj, a Kirurgija relativno velika i jaka bez odljeva kadrova.

Općenito, cijeli zdravstveni sustav funkcionira na izuzetnom zalaganju i entuzijazmu liječnika sestara i sveg medicinskog i ne medicinskog osoblja. Samo mogućnost kvalitetnog rada stvarajući izvrsnost i mogućnost razvoja izuzetan je motiv ostanka, a ne plaća kako se misli. Kako se na slikama da vidjeti, uvjeti boravka bolesnika nisu bajni. Također je složeno i samo održavanje ovakvih bolesničkih soba, u kojima ne borave oni kojima se daju apartmanski smještaji i koje obilaze Premijer i sam Ministar zdravstva. Tako se još samo iznova potvrđuje da nismo svi jednaki, te da je čak i nečija bolest nacionalni interes.

Nema iskazivanja zabrinutosti za zdravstveno stanje i tijek post-operativog oporavka hrvatskih dragovoljaca, branitelja i „malih“ljudi. Sramota je to za hrvatski narod, jer ima takvu strukturu koalicijske vlasti koja samo o sebi brine i mogućim trgovinskim ustupcima u političkim kratkovidnim potezima. Dokaz je to da zdravstveni sustav ne cijeni svaki kutak Hrvatske nam domovine, nego pomaže, promovira samo one gradove i općine gdje su na vlasti. Zato zdravstveni sustav pušta vrisak, pomozite popraviti bolnički standard Općih bolnica pa i ove u Varaždinu, da bolesnici ne bi morali svojim donacijama i prilozima za pojedine odjele stvarati normalne uvjete boravka u bolničkim posteljama koje vape za novim krevetima, novom opremom, društvenim sadržajima poput običnog TV aparata, WiFi mrežom, novom kupaonicom sa sanitarnim uvjetima 21. stoljeća. Neki imaju smještaj u apartmanu s velikim standardom, a većina se čudi uvjetima rada liječnika i medicinskog osoblja kao i vlastitog smještaja.

Stanje zdravstva

Ima u ovome sustavu mnogo za raditi, ima mjesta za napredak, nemojmo se zavaravati da se može jednim člankom, opisati žalosno i ozbiljno stanje hrvatskog zdravstva. Ovim člankom želim samo osvijetliti jedan mali dio zdravstvene površine, bez velikih pretenzija analize i davanje recepata rješenja, kojih ima, ali na žalost to bi moralo biti stručno, planski i hrabro sveobuhvatno reformom riješiti, u suradnji s više resornih ministarstava, što ova sadašnja Vlada ne zna, nema kapaciteta, ne želi rješavati kvalitetno za dobrobit građana,nego od slučaja do slučaja.

Upućen je vrisak zdravstva za pomoć, Općoj bolnici Varaždin, odjelu neurokirurgije, koja svojim izuzetnim kadrovima se rijetkima čini sami vrh kvalitete, kako u stručnom – profesionalnom radu, iskazuje izuzetnu brigu, tražeći najbolja rješenja za svoje pacijente.

Na stranu akcija o prijavljivanju davanja mita, nema toga čovjeka koji ne bi učinio najbolje za sebe svog najbližnjeg, pa na neki način iskazao svu zahvalnost požrtvovnim liječnicima i medicinskom osoblju, koji svakodnevno nesebično obavljaju posao često i u neodgovarajućim uvjetima, a da pri tome moraju još i skrbiti o poboljšanju sadržaja svojih odjela.

ISTINA&DOMOVINA upućujem i iskazujem svako poštovanje i zahvalu od srca liječnicima i medicinskom osoblju, a posebno svima na neurokirurškom odjelu Opće bolnice Varaždin !!

ISTINA&DOMOVINA T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code