ANTIFAŠISTI KOJI SU DRUGI SVJETSKI RAT GLEDALI NA FILMU I TV

ANTIFAŠISTI KOJI SU DRUGI SVJETSKI RAT GLEDALI NA FILMU I TV

8. prosinca, 2019.

Maruski je unekoliko pokušsao ublažiti nepomirljivost branitelja Republike Hrvatske s onima koji su se četiri godine borili za Jugoslaviju, lažnu boljševičku zajednicu ravnopravnih naroda i narodnosti druge avnojevske Jugoslavije. Rekao je da se potomci boraca II. svjetskoga rata, sudionici Domovinskoga rata, žele zvati antifašistima, ali nije precizirao protiv kojih su agresora uzeli oružje u ruke

Napisao; Josip Frković

Sve se više javljaju tendencije rasvjetljavanja prošlosti na području bivše zajedničke države Jugoslavije, a posebno u Hrvatskoj. Nacionalisti dižu glave i sve se više i glasnije čuju najave revizije antifašističke borbe u II. svjetskom ratu. Javljaju se razno-razne špekulacije, od niza sumnjivih povjesničara, političara, određenih grupacija, novinara, pa i crkve. Eto, najsvježije na našem području, tu prednjači sisački biskup Vlado Košić. Pokazao je to i svojim istupima na lokalitetu Zrina. Upravo ovih dana dogodio se još jedan udar. Dio populacije braniteljskih udruga iz Domovinskog rata pokušao je izbrisati iz dosadašnje hrvatske povijesti 22.lipnja, državni praznik Dana antifašističke borbe. Ne moram podsjećati da cijela civilizirana Europa zna da je toga dana udaren temelj oružanom otporu fašizmu na ovim našim prostorima osnutkom prvog partizanskog odreda 1941.godine“, kazao je dosadašnji predsjednik SAB-a, Antun Maruski, na izbornoj skupštini sisačko-moslavačke Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista u Petrinji. Dodao je kako sadašnja vladajuća struktura u Hrvatskoj olako prelazi preko nacionalističkih aktivnosti.

Betonirane komunističke neistine

Kao i njegov prethodnik, pok. Milovan Bojčetić, koji je biskupa Košića doživljavao liderom hrvatske desnice, Maruski je unekoliko pokušao ublažiti nepomirljivost branitelja Republike Hrvatske s onima koji su se četiri godine borili za Jugoslaviju, lažnu boljševičku zajednicu ravnopravnih naroda i narodnosti druge avnojevske Jugoslavije. Rekao je da se potomci boraca II. svjetskoga rata, sudionici Domovinskoga rata, žele zvati antifašistima, ali nije precizirao protiv kojih su agresora uzeli oružje u ruke. Prešutio je stoga paravojne velikosrpsko-četničke fašističke i jna horde, koje su uz lažne mitove Jasenovca i navodne hrvatske genocidnosti 1991.-1995. ubile 30-ak tisuća Hrvata, opustošile našu zemlju i učinile materijalne štete koje se uzalud mjere milijardama koje bi fašistička Srbija najradije prešutjela, zaboravila. Spominjući aktualnu snimku stanja u antifašističkom pokretu naše županije, kazao je Maruski da u deset udruga općina i gradova djeluje 446 članova. Najaktivnije među njima su udruge Petrinje, Siska i Novske. U najbrojnijoj, petrinjskoj, još je svega dvoje ili troje sudionika Drugoga svjetskoga rata.

Revizija povijesti

Prihvativši izvješće Antuna Maruskoga o brojnim sastancima i stotinjak točaka dnevnoga reda, za članove nadzora izborne skupštine na razini države izabrani su Antun Maruski (Novska) i Zvonko Rastovac (Sisak). Sudionicima skupštine Zrinka Čorić govorila je o velikom broju spomenika NOB-a na Banovini, a predsjednik SDP-a županije Nikola Domitrović o zajedničkom nastupu antifašista i socijaldemokrata. Poput Mesićeva papagaja, Franjo Habulin, koji je Drugi svjetski rat mlađahno gledao na filmu i televiziji, ponovio je poznata trabunjanja o reviziji povijesti. Vjerojatno o onoj komunistički zapisanoj, lažnoj i mitološkoj, betoniranoj povijesti propale komunističke države i u njoj današnje Republike Hrvatske. T  

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Jovan i Stevan Bandur, tamburasi
  #1 Jovan i Stevan Bandur, tamburasi 21 prosinca, 2019, 20:52

  Srpski kompozitor i dirigent Jovan Bandur rođen je 1899. godine u Javnici, Dvor na Uni. Nјegov otac, mesni učitelј, veoma je rano primetio da od njegovo šestoro dece samo Jovan pokazuje izrazito interesovanje, talenat i lјubav za muziku. Prebirajući nevešto po dirkama školskog harmonijuma, instrumenta sasvim skromnih izražajnih mogućnosti, Jovan Bandur je još kao dečak sanjao o budućem kompozitorskom pozivu. U sremsko-karlovačkoj gimnaziji reči ohrabrenja uputio mu je profesor pevanja Dušan Kotur, od koga je stekao prva muzička znanja i zahvalјujući kome je, pevajući u gimnazijskom horu, već tada upoznao lepotu naše horske duhovne i svetovne muzike. Na repertoaru tog đačkog ansambla nalazile su se u tim godinama nezaobilazne „Rukoveti“ Stevana Stojanovića Mokranjca. Tako beleze oni iz “Banije”, Beograd, ali ne odgovaraju je li taj Jovan u nekom srodstvu sa Stevanom Bandurom, bivsim stanarom zgrade SUBNOR-a Sisak i Kuzmana Pavica, progonitelja Hrvata, koji je u kartone Hrvata olovkom-plajvazom upisivao pripomene kraticama “pripadnik BJV, prip.HD, MH…Velebni stan milicajca Stevana Bandura u gradskom sredistu osvojio je veliki sunjski ratnik iz Kratecka

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Jadni Sisak pod terorom Proleterke
  #2 Jadni Sisak pod terorom Proleterke 21 prosinca, 2019, 20:35

  Već tradicionalno na kraju godine, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sa suradnicima primila je sugrađane koji su se istaknuli svojim rezultatima i djelima. Ove godine na prijemu su bili profesor matematike Dragan Milojević, triatlonka i IronLady Marija Šoštarić, direktor Auto prometa Darko Majić, koordinatorica volontera Jelena Lučan, učenik Glazbene škole Frana Lhotke Marijan Židan, učiteljica-mentorica Refika Omerčehajić, vozač autobusa Matija Markuz, kuglačica Sara Pejak, volonter Ivan Bunjevac, umirovljenik i glumac amater Janko Mitar, vlasnik OPG-a Mario Ivaniš, darivatelj krvi Slavko Bulat, magistra metalurgije Barbara Tubić te plesačica i balerina Tea Turkalj. Tuga je velika, veca i ne moze biti. Ona, BiK odlucuje tko je zasluzan nu ratu, tko je vrijedan paznje, tko ovo ili ono, vazno je da Darkosrat i srpsko-muslimansko i esdepejsko drustvo tako suflira zutoj hokejasici. Hokej joj je naslijedje po majci Slovenki i djedu mariborskom i pohorskom. A ona je antifa prve klase.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Ugrozenost Gorana Gazdeka
  #3 Ugrozenost Gorana Gazdeka 11 prosinca, 2019, 12:33

  U programu Radija Virovitice svakog drugog utorka u 18.10 sati poslušajte emisiju ‘Nek se čuje i naš glas’ u kojoj vam donosimo zanimljivosti, priče i manifestacije vezane uz nacionalne manjine na našem području. Česi, Slovaci, Mađari, Židovi, Romi, Bošnjaci, Albanci i sve ostale nacionalne manjine u našem eteru progovaraju o svojim aktivnostima, ali i problemima. U današnjoj emisiji poslušajte životnu priču obitelji Osmani koja već dugi niz godina živi u Orahovici, a koja je u Hrvatsku doselila iz Sjeverne Makedonije.

  Tako glasi najava emisije za nacionalne manjine Informativnog centra Virovitica, tvrtke u vlasništvu Grada Virovitice i nekoliko okolnih općina te nakladnika tjednika Virovitički list, portala ICV i Radio Virovitice sa županijskom frekvencijom, od 23. srpnja ove godine.

  I površnim čitanjem može se uočiti da u najavi nema Srba, odnosno da su svrstani u ‘ostale nacionalne manjine’, iako ih po popisu iz 2011. godine na području Virovitičko-podravske županije živi 6,06 posto, dok je ostalih manjina ukupno 1,05 posto. Preciznije, to izgleda ovako: 5144 Srba, 234 Albanaca, 200 Mađara, 104 Čeha, 80 Bošnjaka, 50 Makedonaca, 48 Slovenaca, 42 Crnogorca, 41 Slovak, 31 Rusin, 27 Nijemca i 14 Roma. Pa još devet Talijana, sedam Rusa, šest Ukrajinaca, tri Bugara, po dva Židova, Rumunja i Poljaka te 77 ostalih. To pise za “srbobranske novosti” Goran Gazdek i place nad nepravdom nanesenom manjinskim, najbrojnijim srbima. Opet ugrozenost svetosavskih stakora. Da, prezime mu je hrvatsko, ali je majka svetosavka.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Pobeglice Radojcic i Polovina
  #4 Pobeglice Radojcic i Polovina 11 prosinca, 2019, 12:22

  Banijsko veče 11. po redu, tradicionalno je održano prve subote u decembru, odnosno ove godine to je bio 7. decembar. Ovom prilikom se u Restoranu Ribarac u Novom Sadu okupilo oko 400 zemljaka porijeklom sa Banije koji su veče posvetili druženju, sjećanjima na zavičaj, igri i pjesmi. Na samom ulazu u restoran goste su dočekivala djeca u narodnim nošnjama sa hlebom, solju i rakijom, kako to običaji nalažu. Na ovo značajno veče došli su zemljaci porijeklom sa Banije koji sada žive u Novom Sad, Beogradu, Rumi i niza drugih mjesta u Srbiji, ali i zemljaci iz Gline i Petrinje. Tako javlja portal banovinskih pobeglica iy Beograda. Nego, nekakav je predsednik Milan Radojcic – nije li to onaj iz Vesnika Zelezare, a Milan Polovina, sef novosadskih petokolonasa, bio je najprije gimnazijalac i krim-milicijski snimac, kao Gojko Galijas, i neki sotona u Mesnoj zajednici Zeleni Breg u Sisku. Nazalost, odmaglio je sa Crnobrnjom, udbasem Matijasevicem, svima tzv. srbima iz toga dela grada. Steta, velika steta

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Huda jama u dezeli i kordunu
  #5 Huda jama u dezeli i kordunu 8 prosinca, 2019, 14:02

  A mozda su sisacko-moslavacki antife svi odreda gluhonijemi, pa nikad culi ni doznali nisu o krvavim tragovima crvenih bandita iz suma. Huda jama, Kocevski rog, Tezno, odnosno 250 slovenskih i 750 hrvatskih jama u kojima su neduzni ljudi, Hrvati. Nije valjda da nisu culi za krdzansku Hudu jamu u Slavskom Polju rodnoj selendri primitivnoga admirala Mamule, gdje su petokraki zlocinci u lipnju 1945, obostrano zatvorili u tunel sumske zeljeznice dvije tisuce domobrana i njemackih pripadnika Wehrmachta i aktivirali eksploziv. Tamosni Vlasi, vele, pojma nemaju da se to desilo. Mozda bi im njemacke rente mogle pomoci.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Ka Adolf Cvanciger?
  #6 Ka Adolf Cvanciger? 8 prosinca, 2019, 13:18

  Ovaj sto na Zrinskoj gori govori jako slici Adolfu Cvancigeru, bogatasu capraskom koji je zauzeo pola Moslavacke gore i ne zna sto ce sa sobom. Bit ce red imenovati ga zupanom. meso i vino ima, samo jos malo pameti i naucene aktualne parole. Neka ide na edukaciju.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Antife pojma o istini nemaju
  #7 Antife pojma o istini nemaju 8 prosinca, 2019, 13:00

  Doticni drug/gospodin mozda i nije bio s kompartizanima njegova laznoga Staljinova marsala tzv. Tita s puskom u ruci, nego se u ideju KPSS zaljubio u mirno doba. Bilo mu je, kao i ostalima sljedbenicima srpske lazi, isplativo i profitabilno u vrijeme sugoslavije. Zar bas nista cuo nije o strahotama Zrina 8.9.1943., o 210 zaklanih i ubijenih od cetnika vasilja Gacese i Nikole Demonje, pa i mnogih Hrvata pod sotonskim znakom petokrake zvijezde? Mi smo valjda jedini narod koji su vlaski podstanari, klatezi i poturice, htjeli istrijebiti s nasih svetih prostora. I ako do 568.000 ubijenih Hrvata. Rusin Maruski iz mnogonarodnih Lipovljana s nama ne moze i ne zeli suosjecati. Zna li ista o 119 stratista i grobista zrtava jugokomunizma (samo) u nasoj SMZ s 45.000 umorenih bez ikakve krivnje? Bila je to cijena da se “izdovolje tzv. srbi” koji su Hrvate prozvali genocidnima. Uostalom, zna se da su srbi tek 1944. kokarde spremili u dzepove, dok su 300.000 Hrvata dotad ginuli diljem usrane sugoslavije u pet korpusa (od 11), u 56 brigada NOV etc. Ne znaju ni Maruski, ni Rastovac ni baba Coric nista o istinitoj povijesti. Zato samo klepecu ono sto su im pripadnici zlocinackog srpskoga copora napisali…ZDS! BiH!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code