SLOVENSKA POLICIJA SE POKAZALA POLITIČKOM POLICIJOM

SLOVENSKA POLICIJA SE POKAZALA POLITIČKOM POLICIJOM

20. svibnja, 2017.

 

 

 

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) kao nevladina udruga, za razliku od državnih institucija, ima pravo reagirati na povrede ljudskih prava u svim državama članicama Konferencije o europskoj sigurnosti. To nije samo naše pravo nego je i naša obveza, pogotovo kad je riječ o povredi ljudskih prava jednog državljanina Republike Hrvatske u inozemstvu

Potpisao: Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a

Praksa zabranjivanja rock-koncerata u europskim državama, ali i u Americi, stara je koliko i sama rock glazba. Najnoviji je primjer te prakse zabrana koncerta hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona u susjednoj Sloveniji. Povodeći se za primjerom Njemačke, Austrije, Švicarske i Nizozemske, Hrvatske (Pula, Umag), BiH (Sarajevo grad, ali ne i u predgrađu Sarajeva – Kiseljaku), koje su zabranile Thompsonove koncerte i Slovenija je posegnula za mjerom zabrane. Ona opravdava taj čin sigurnosnom procjenom svojih službi, prvenstveno policije koja je prijedlog za zabranu uputila mariborskim gradskim vlastima. Potonje su taj prijedlog prihvatile prije nekoliko dana iako su sam koncert odobrile ima tome već dugo vremena.

Postavlja se pitanje što se to u međuvremenu dogodilo u Sloveniji, da su mariborske gradske vlasti zabranile Thompsonov koncert. Dio odgovora na to pitanje svakako treba tražiti u aktualnoj slovenskoj visokoj politici. Naime, prema pisanju mariborske „Večeri“ od srijede protiv koncerta bile su neke udruge i manje stranke. No protiv su bili i premijer Cerar i predsjednik parlamenta Brglez. Prema pisanju slovenskog „Reportera“ policija je vršila pritisak na organizatora da ishodi suglasnost za koncert od politike. Policija je na koncu dopustila da na koncertu bude samo 1000 osoba. Tezu da se koncert zabranjuje zbog toga što bi na njega mogli doći Hrvati iz obližnje Austrije i Hrvatske, ne „drži vodu“ budući je izvan granica Slovenije prodano samo 30 karata.

Janšina izjava

Uz to vjerojatno je do promjene stava politike došlo i zbog nepromišljene i neprofesionalne najave voditelja emisije Bujica, Velimira Bujanca od 15.05.2017., o tome da će koncertu nazočiti i Janez Janša, jedan od lidera slovenske oporbe. Time bi koncert hrvatskog rock glazbenika prestao biti samo glazbeni događaj i postao prigoda za možebitno javno okupljanje slovenske političke oporbe.

Međutim, policija ne može svoje procjene temeljiti na politici. Zabranom koncerta zbog političkih procjena slovenska policija postaje politička policija.

O slučaju Thompson u srijedu je raspravljao i Odbor za kontrolu tajnih i represivnih službi Slovenskog parlamenta koji nije našao razlog za zabranu koncerta.

Na drugoj strani, hrvatska visoka politika oprezno je reagirala na zabranu Thompsonovog koncerta. Premijer Andrej Plenković rekao je za hrvatske medije da “zabrana nije dobra“ te „da mu nisu poznati razlozi za nju“. Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izdala je posebnu izjavu naglasivši da su zabrane “kontraproduktivne“. Iz njihovih izjava vidljivo je da se ne žele miješati u unutarnje stvari Slovenije, zbog povrede ljudskih prava državljanina RH.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) kao nevladina udruga, za razliku od državnih institucija, ima pravo reagirati na povrede ljudskih prava u svim državama članicama Konferencije o europskoj sigurnosti. To nije samo naše pravo nego je i naša obveza, pogotovo kad je riječ o povredi ljudskih prava jednog državljanina Republike Hrvatske u inozemstvu.

Razlog za zabranu

HHO podsjeća da svaka država članica Europske unije (EU) pa tako i Slovenija ima pravo primarno odlučivati o mjerama vladavine prava, pa tako i o pitanjima vezanima uz ljudska prava, no ona pri tome mora poštivati europske standarde. Jedan od tih standarda je i pozitivna dužnost države da osigura svakome pravo na slobodu mirnog okupljanja temeljem članka 11. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Navodna mogućnost sukoba između Thompsonovih simpatizera i njegovih protivnika, koju prema medijima slovenska policija navodi kao razlog za zabranu Thompsonovog koncerta, nije sama po sebi dostatan razlog za zabranu. Prije nego donesu zabranu okupljanja, državne vlasti obvezne su donijeti konkretnu procjenu o mogućoj veličini sukoba, nužnim sredstvima za neutraliziranje sukoba, ako do njega dođe, te preventivnim mjerama koje treba poduzeti da do sukoba uopće ne dođe. Iz medija ne možemo saznati je li išta od toga slovenska policija poduzela prije nego je donijela zabranu. Sve dok to ne budemo znali smijemo s razlogom vjerovati da je zabrana Thompsonovog koncerta isključivo politički motivirana.

Konačno, HHO je u više navrata iskazao svoje neslaganje s ikonografijom i tekstualnim sadržajem Marka Perkovića Thompsona, ali smo u Izjavi od 29. svibnja 2008. naglasili “kako je štetno, posebno u društvenom kontekstu suvremene Hrvatske zabranjivati nastupe Thompsona i drugih izvođača koji izazivaju mučne prijepore u javnosti. HHO je osobito zabrinut zbog izražene nespremnosti toga pjevača, ali i organizatora (njegovih koncerata) da na koncertima ne dođe do uzvikivanja političke parole ‘za dom spremni’ (u sklopu pjesme Čavoglave). Tu parolu, slično nekim drugim porukama koje opetovano ističe Thompson, nije moguće lišiti njenoga dominantnoga profašističkoga i zločinačkoga značenja”. Međutim, u međuvremenu je Marko Perković Thompson smekšao svoj stav vezan uz pjesmu Čavoglave pa je njegov organizator dogovorio s austrijskim predstavnicima da ta pjesma neće biti izvođena na koncertu u Austriji.

HHO-a tako poziva Marka Perkovića Thompsona da i na budućim koncertima odustane od svojega tvrdoglavog insistiranja na ikonografiji koja izaziva podjele i sukobe u društvu.

Protivimo se svakoj zabrani, jer svaka zabrana predstavlja restrikciju slobode izražavanja, dakle temeljnoga ljudskog prava. Pri tome načelnome stajalištu Izvršni odbor Hrvatskoga helsinškoga odbora ostaje i danas, a slovensku politiku i mariborske vlasti poziva da preispitaju svoju odluku o zabrani Thompsonovog koncerta. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code