MRSIĆ UKIDA BRANITELJSKE MIROVINE, PITANJE JE HOĆE LI OPSTATI I MINISTARSTVO ZA BRANITELJE

MRSIĆ UKIDA BRANITELJSKE MIROVINE, PITANJE JE HOĆE LI OPSTATI I MINISTARSTVO ZA BRANITELJE

10. rujna, 2015.

index
HSP ne čudi što je ova Vlada pitanja iz braniteljskog spektra prebacila u u Opći mirovinski zakon, od ove Vlade nas ništa ne čudi kada su branitelji u pitanju. Jer oni će sve učiniti da unište i obesprave braniteljsku populaciju, za razliku od partizanske i oficirske koji nisu obuhvaćeni ovim „Zakonom o razdvajanju.“ Ovaj sramotni Zakon i njegovo donošenje je upravo odgovor svima koji se pitaju zašto stoji šator u Savskoj 66 i zašto branitelji prosvjeduju

Napisao: Mirko Čondić/ Povjerenstvo za branitelje HSP-a

Hrvatska stranka prava je još prošle godine (29. travnja 2014 – Ministre Matiću probudite se, ministar Mrsić ukida braniteljske mirovine!!!) reagirala i izrazila svoje protivljenje odredbama Mirovinskog zakona o razdvajanju braniteljskih mirovina po kojem je to učinjeno, a koji donešen na mala vrata i u potpunoj tišini.
U svim objašnjenjima oko podjele mirovina a koja dolaze od Miranda Mrsića iz Ministarstva rada nalaze se nemušta objašnjenja da se to radi o transparentnosti s željom  da se zna koliko novaca se isplaćuje s pozicije Mirovinskog fonda a koliko iz državnog proračuna, kao da je to i sada nepoznanica.
Temeljni problem je taj što se opći dio izračunava temeljem radnog staža i uplata doprinosa, a posebni dio (tkz. braniteljski dodatak) temeljem stradavanja u Domovinskom ratu i on se isplaćuje iz državnog proračuna ovisno koliko novaca ima na raspolaganju za tu namjenu .

Pitanja bez odgovora

Ako uzmemo u obzir da je najveći dio hrvatskih stradalnika iz Domovinskog rata u isti otišla u dobi kada su imali jako malo radnog staža ili prije toga uopće nisu radili, dolazimo do zaključka da će ova braniteljsko-stradalnička populacija ovisiti o milosti aktualnih Vlada RH.
U posebnim problemima mogle bi se naći obitelji poginulih branitelja čije će se mirovine isplaćivati u kompletnom iznosu iz državnog proračuna i biti će tretirane kao javna potrošnja i moći će se praktički mijenjati donošenjem proračuna.
Kao upitne se postavljaju i odredbe koje reguliraju primanja udovica nakon smrti nositelja mirovina. Što s njima? Hoće li im se mirovine obračunavati samo temeljem općeg dijela ili ukupnog iznosa primanja?
Hoće li nakon stupanja na snagu ovih odredbi Zakona branitelji uopće moći podići kunu kredita ukoliko banke znaju da im je dio mirovine promjenjiv? Puno je tu još pitanja na koje nema odgovora što će se događati u budućnosti.
Ako sumiramo učinke ovog zakonskog rješenja jedinstvena ocjena je da ovo protubraniteljski Zakon,  Zakon koji u braniteljskoj populaciji izaziva sveopću nesigurnost i u perpektivi od branitelja i njihovih obitelji pravi sirotinju i socijalne slučajeve.
HSP ne čudi što je ova Vlada pitanja iz braniteljskog spektra prebacila u u Opći mirovinski zakon, od ove Vlade nas ništa ne čudi kada su branitelji u pitanju. Jer oni će sve učiniti da unište i obesprave braniteljsku populaciju, za razliku od partizanske i oficirske koji nisu obuhvaćeni ovim „Zakonom o razdvajanju.“
Ovaj sramotni Zakon i njegovo donošenje je upravo odgovor svima koji se pitaju zašto stoji šator u Savskoj 66 i zašto branitelji prosvjeduju.

Ukida li se i Ministarstvo branitelja?

Čudi nas što su reakcije „velikih“ navodno braniteljskih stranaka po ovom pitanju izostale. Stranke koje se vole kititi prefiksom „braniteljski“ su šutjele i šute, a mogli su dići svoj glas i u medijima i Hrvatskom Saboru i prosvjedovati. Ili su one braniteljske samo kad im trebaju za IZBORE? A nakon izbora branitelje doživljavaju kao “teret i baslat” koji stalno nešto traži i zahtijeva.
Cijeli Hrvatski Sabor bez obzira na političku orjentaciju, donošenjem ovog Zakona je pao na ispitu i pokazao kako je briga za branitelje deklarativna, dnevnopolitička i predizborna retorika.
Pozivamo sve one koji misle će činiti buduću Vladu da nam odgovore hoće li ukinuti odredbe SRAMOTNOG Mrsićevog Zakona? Hoće li u sklopu Vlade kao samostalni resor opstati MINISTARSTVO BRANITELJA ili će biti pripojeno nekom drugom ministarstvu po dosadašnjoj praksi, odnosno po javno dostupnim aneksima koalicijskih sporazuma koji predviđaju pripojenje Ministarstva branitelja nekom drugom ministarstvu sa statusom Uprave za branitelje?
Hrvatska stranka prava obećava hrvatskim braniteljima da će kao što se od 1991. godine do danas znala skrbiti za hrvatske branitelje i njihova prava, preko svojih zastupnika u Hrvatskom saboru činiti i u buduće, i učiniti sve potrebno za ukidanje ovog sramotnog Zakona, bez obzira ko bio na vlasti.T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code