LAZANSKI JE VODEĆI VELIKOSRPSKI GLASNOGOVORNIK MRŽNJE

LAZANSKI JE VODEĆI VELIKOSRPSKI GLASNOGOVORNIK MRŽNJE

15. siječnja, 2016.

lazanski-dnevne
Izjava br. 2 – o naoružavanju Hrvatske i Srbije

Napisao: Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a

Nedavni rat u bivšoj Jugoslaviji ostavio je trajne posljedice, nadasve među novonastalim državama – Hrvatskom i Srbijom. Složeni međunacionalni i međuvjerski odnosi iznova se hrane i intenziviraju incidentima – manjim ili većim – što bitno utječe i na stanje ljudskih prava u objema državama. Ne čudi da se svih ovih godina međusobno pomno prate politička i druga događanja, posebno potezi vlasti u objema državama, naročito oni koji su međusobno uvjetovani. Posljedice ove društvene i političke senzibiliranosti osjećaju se u međudržavnim relacijama Hrvatske i Srbije, ali i u položaju nacionalnih manjina, Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. Posljednjih tjedana već postojeće tenzije povećala je najava nabavke novog raketnog oružja od strane Hrvatske, a kao posljedica toga, i od strane Srbije. „Zveckanje oružjem“ zaoštrilo je političku retoriku na objema stranama, pa smo svakodnevno svjedoci izmjenjivanja sve ratobornijih poruka. Ne smijemo zaboraviti da su svim oružanim sukobima prethodili oni verbalni, a pogotovo na našim prostorima gdje riječ ubija jače od metka.
Najava da bi Hrvatska mogla od SAD-a nabaviti nove raketne sustave dometa do 300 km uzburkala je srbijansku političku javnost. Srbijanske vlasti vrlo su oštro i nervozno reagirale na spomenutu najavu, a nakon bure koju su podigli mediji. Nije trebalo dugo čekati da se u priču uključe i ruski diplomatsko-politički faktori koji su „sestrinskoj Srbiji“ najavili prodaju sličnih raketa, ali i drugog oružja u vrijednosti od 3 milijarde dolara. Sve ovo doprinijelo je novom, za sada samo verbalnom diplomatskom zaoštravanju odnosa između dviju susjednih država.

Stradale su činjenice

Tko je najviše profitirao plasiranjem ovakvih informacija i na njima zaoštrenim političkim porukama? Hrvatska i Srbija sigurno nisu. Imajući u vidu posljednje poteze Rusije prema Balkanu vidljivo je da su oni najveći mogući dobitnik u ovoj igri. Nervozno reagiranje Rusije na pristupanje Republike Crne Gore NATO savezu i podizanje „na noge“ dijela tamošnje javnosti, kao i hitno nuđenje vojnih i oružanih usluga Srbiji govori da je „vruća“ razmjena političkih poruka između RH i RS, objektivno gledano, išla na ruku jedino Rusiji i njezinoj namjeri da se snažnije vrati i učvrsti svoju poziciju na Balkanu.
U zaoštrenoj retorici stradale su, kao i obično, činjenice. Naime, informacije o nabavci dalekometnih raketa za hrvatske oružane snage za sada su samo puka medijska naklapanja bez čvrstog uporišta, plasirana iz hrvatskog državnog vrha. Tu informaciju kao čvrstu činjenicu nije do sada potvrdio ni opovrgnuo nitko iz službenih političkih krugova, pa se čini da je posrijedi tek najnoviji „spin“.
Postavlja se pitanje komu to u hrvatskom državnom vrhu odgovara plasiranje ovako paušalnih i nepreciznih informacija, pogotovo kad je riječ o mogućim sporazumima koji još nisu definirani. Zašto ni Ministarstvo obrane, ni Glavni stožer HV nisu do sada već demantirali ili potvrdili ova medijska naklapanja? Također, postavlja se pitanje kako to da na ove uznemirujuće informacije nije reagirala Predsjednica Republike kao vrhovna zapovjednica oružanih snaga?

Baratanje poluinformacijama

Hrvatski helsinški odbor (HHO) kao nevladina organizacija u osnovi se ne bavi, niti se ikad bavio temom naoružavanja, pa tako ni raspravama o vrstama oružja, osim u kontekstu ugrožavanja ljudskih prava pojedinaca, etničkih zajednica i cijelih naroda. Naglašavamo da je HHO, kao i drugi Helsinški odbori u Europi, nastao kao rezultat Europske konferencije o sigurnosti i suradnji iz 1975. godine. Upravo stoga HHO je također dužan baviti se ljudskim pravima sa stajališta sigurnosti, jer smo vidjeli kakve je posljedice govor oružja ostavio u zemljama bivše Jugoslavije 90-ih godina. Masovna kršenja ljudskih prava koja pravnici podvode pod termin „ratni zločini“ bila su, između ostaloga, predmetom rada i HHO-a.
Stoga Izvršni odbor HHO-a smatra svojom obvezom unaprijed upozoriti javnost na moguće posljedice površnog baratanja poluinformacijama kako se jednog dana ne bismo morali baviti istraživanjem novih ratnih zločina na ovim prostorima koji bi mogli nastati kao posljedica novih naoružavanja. O toj bismo činjenici morali voditi računa svi mi, pogotovo mediji koji svojim nekritičkim ili neprovjerenim, ali zapaljivim porukama, mogu itekako uznemiriti javnost u objema državama. Posljednji primjer takvog neprofesionalnog ispada svakako je i emisija „Otvoreno“ HRT-a u kojoj je, između ostaloga, sudjelovao notorni Miroslav Lazanski, jedan od vodećih velikosrpskih glasnogovornika govora mržnje tijekom rata i nakon njega. Prema vlastitim riječima on je militarist, a bio je i zagovornik vojnog puča burnih devedesetih protiv vlastitih građana. Poziv Lazanskom, koji je i ovim svojim nastupom samo iritirao najveći dio hrvatskog gledateljstva nije samo provokacija nego i uvreda hrvatskim građanima. Tim je još jednom razobličena protudemokratska uređivačka politika HRT-a kroz koju se provlaći naopaki način govora o proteklom ratu. HRT ne može ne voditi računa o žrtvama koje su svojim djelovanjem prouzročili između ostaloga i takvi kao što je M. Lazanski.T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Jusuf
  #1 Jusuf 22 siječnja, 2016, 16:18

  Vrhunska drskost kada Čičak opajdava svojeg političkog istomišljenika i kolegu. Gadljiv je (jesu li mu pale mudante?).

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Zlatko1
  #2 Zlatko1 16 siječnja, 2016, 17:41

  Za svaku je osudu pozivanje M. Lazanskog u studio javne televizije koju plaćaju stanovnici RH. Onima koji su to “skuhali” nije mjesto na HTV-u…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #3 Anonimno 16 siječnja, 2016, 07:49

  NE MUTI VODU NA IZVORU
  CRNI MARKO!

  Bilo bi dobro i za Karamarka da prestane sa svojim mafijaskim intrigama i
  samozadovoljavanjem svoje izvorne tastine. Kako god Projekt Sovjetske
  Hrvatske nije bio izbor medjunarodne zajednice, tako ni Karamarko nije
  zasluzan za ove sjajne rezultate izbora za Hrvatski Drzavni Sabor!

  Ovi izbori su eliminirali iz vladavine prava ideoloske ludorije i krivotvorenje
  nase zivje povijesti. Clanovima nove vlade ne ce biti gledano kroz prste
  ukoliko budu nastavili s mitomanijom i zakopavanjem istine pod zivi pijesak
  terena s kojeg smo jedva izvukli Hrvatsku.

  Ne cete, dakle, dugo skrivati istinu i siriti svoje bezobrazne lazi! Dolazi vrijeme
  proljetne svjezine i vedrine u dusama Hrvata izmucenih ovim UDBaskim
  lagatorima koji imaju narav otrovnog poskoka.

  Istinu na srijedu – svidjelo se to mitomanima ili ne!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code