ZA POBJEDU U RATU TREBA DALEKO VIŠE OD TERORA

ZA POBJEDU U RATU TREBA DALEKO VIŠE OD TERORA

17. svibnja, 2023.

 

 

 Briljantna taktička izvedba ukrajinskih reketaša ima daleko veći značaj od „četiri recke“ koje bilježe srušene ruske letjelice. Početkom godine rusko zrakoplovstvo počelo je koristiti planirajuće bombe. To je vrsta pametne zrakoplovne bombe koja se na cilj navodi pomoću satelitskog signala.

Povećani domet ostvaruje tako što su na tijelo montirana sklopiva krilca pomoću kojih bomba, kao jedrilica, planira prema cilju. Dolet ovisi od visine i brzine otpuštanja bombe. Američka bomba JDAM-ER ima maksimalni dolet od oko 70 kilometara, ako se otkači na visini od 12 kilometara

Napisao: Goran Redžepović

Subota, 13. svibnja 2023. ostat će zapisana crnim slovima u povijesti ratnog zrakoplovstva Vojske Ruske Federacije. U vješto postavljenoj zamci, protuzračna obrana Združenih snaga Ukrajine oborila je četiri ruske vojne letjelice. U zračnom prostoru Ruske Federacije, Brijanski okrug, eliminiran je cijeli borbeni paket jednom salvom raketa.

Srušen je jedan dvomotorni taktički bombarder Suhoj Su-34 s dva člana posade. Njegovi ostaci gorjeli su kod mjesta Satrodub, oko 30 kilometara sjeverno od granice sa Ukrajinom. Dvadeset kilometar sjevernije oboren je još jedna borbeni zrakoplov. Snimak pokazuje kako s neba, pljoštimice kao cigla, pada Suhoj Su-35, najsuvremeniji višenamjenski zrakoplov u operativnoj upotrebi.

Nije došlo do dezintegracije zmaja aviona u zraku. Na snimci se još čuje rad avionskih motora. Nije se vidio pilotski padobran. Vjerojatno je pilot poginuo jer je zrakoplov nekontrolirano padao prema zemlji.

Dio ruskog borbenog paketa bila su i dva helikoptera Mil Mi-8 MTPR-1, NATO kodne oznake Hip-H, opremljena sustavom Ručag-AV za elektroničko ratovanje. Jedan je oboren iznad naselja Klincki, a drugi iznad sela Volkustiči, 40 kilometara istočno. Obje lokacije udaljene su oko 50 kilometars sjeverno od granice Ukrajine i Ruske Federacije.

Svaki helikopter ima tri člana letačke posade, koji nisu preživjeli. Dijelovi helikoptera u plamenu pali su u gradić Klincki. Oštećeno je nekoliko stambenih objekata, a jedna stanovnica pretrpjela je ozljede od dijelova oborenog helikoptera.

Ukupno je poginulo najmanje devetero članova posade. Za očekivati je da su u helikoptere bili ukrcani i operatori za elektroničko djelovanje. Zbog toga je vjerojatan ukupan broj stradali ruskih avijatičara veći od devet

Još od rujna prošle godine potvrđena je upotreba posebnih helikoptera s protuelektronskim djelovanjem Mil Mi-8 MTPR-1.

Ovi helikopteri primarno su namijenjeni za ometanje neprijateljskih radarskih sustava protuzračne obrane, kako bi se osiguralo neometano djelovanje jurišnih zrakoplova. Također, mogu se koristiti za ometanje neprijateljskih avionskih radara i dronova. To su Rusi obilno i koristili. Zrakoplovna verzija ometače Ručag-AV reklamirana je kao oprema za elektroničko ratovanje bez premca u svijetu.

Navodno je sposobna ometati neprijateljske nišanske radara na udaljenostima do 300 kilometara. Sustav Ručag-AV ugrađen je u transportni helikopter Mi-8 MTV 2015. godine. I pored svega toga, Rusi se ne usuđuju, već od trećeg dana rata, letjeti borbenim zrakoplovima u dubinu zračnog prostora Ukrajine. Svoja djelovanja ograničavaju isključivo na liniju fronta ili s distance iz zračnog prostora Ruske Federacije.

Kako je izgledao scenarij napada? Očito je cijela akcija bila pomno pripremljena i izvedena kirurški precizno. Na udaljenosti od oko 50 kilometara sjeverno od ukrajinske granice, kružila su na međusobnoj udaljenosti od 40 kilometara, dva helikoptera Mi-8MTPR-1.

Aktiviran je sustav za ometanje ukrajinskih radara Ručag-AV. Očekivan učinak bio je neutralizacija ukrajinske protuzračne obrane u širokom pojasu u kojem su trebali djelovati ruski borbeni zrakoplovi.

Koristili su suvremene rakete

U zonu ometanja ukrajinskih sustava protuzračne obrane, između dva helikoptera ometače, samouvjereno je doletio prvo Su-34. Posada je namjeravala izvršiti borbeno djelovanje planirajućim bombama prema ciljevima sjeveroistočno od Kijeva u Cernjivskoj oblasti. Dvadesetak kilometara iza Su-34, letio je višenamjenski borbeni zrakoplov Su-35. Da li kao lovačka pratnja ili također s namjerom vatrenog djelovanja po ciljevima na zemlji, teško je prosuditi. Vjerojatno je Su-35 namjeravao igrati dvostruku ulogu.

Ukrajinski protuavionci strpljivo su čekali da se sva četiri ruska zrakoplova nađu u „no-escape zone“ njihovih protuavionskih raketa. To je taktički termin koji se koristi za zone uništenja raketnih sustava iz koje cilj ne može pobjeći. Prvo su likvidirani ometače smješteni u helikopterima, a netom iz njih eliminirani su i borbeni avioni.

U najmanje dva slučaja potvrđena je putanja jedne protuavionske rakete po jednom cilju. To znači da su Ukrajinci koristili suvremene rakete s vrlo velikom vjerojatnošću pogađanja. Naime, starija generacija protuzrakoplovnih raketa uvijek gađa jedan cilj s dva projektila.

To automatski isključuje mogućnost upotrebe S-300, Buk-M ili starijih zapadnih sustava protuzračne obrane kao što je HAWK. Dakle u obzir dolaze američki MIM-104 Patriot, njemački IRIS-T SLM i norveško-američki NASAMS. Svaki od tri sustava tehnološki je superiorniji od ruskih ometača Ručag-AV.

Sva tri sustava protuzračne obrane podatke o cilju mogu dobivati putem dana-linka s radara izvan zone ometanja Ručag-AV. Uz to, IRIS-T SLM i NASAMS koriste i pasivne optoelektroničke uređaje za akviziciju cilja. Mlazni motori ruskih letjelica ostavljaju intenzivan toplinski trag. Zbog toga se mogu detektirati pasivnim optoelektroničkim uređajima na udaljenostima od nekoliko desetaka kilometara.

Patriot ima mogućnost komandnog i aktivnog navođenja na cilj, IRIS-T SLM koristi infracrveno samonavođenje u završnoj fazi a NASAMS radarsko samonavođenje. Sustav Patriot jedni pruža zaštitu od taktičkih balkanističkih raketa i hipersoničnog oružja. Iz tih razloga vjerojatno je raspoređen za obranu glavnog grada.

Sumnjam da bi bio upotrebljiv za operacije blizu linije fronta gdje bi mogao biti uništen zemaljskom artiljerijom. Njemački IRIS-T SLM do sada se pokazao izvrstan. Nije imao niti jedan zabilježeni promašaj. Sustav je mobilan i lako prenosiv.

 Daleko veći značaj

Međutim, ograničeni domet od „svega“ 40 kilometra čini ga kao manje vjerojatno sredstvo kojim je likvidiran ruski zrakoplovni borbeni paket. Imajući sve u vidu NASAMS, naoružan novom generacijom raketa produženog dometa, AMRAAM-ER, čini se kao najvjerojatniji egzekutor koji je zavio rusko ratno zrakoplovstvo u crno.

Najnovija raketa AMRAAM-ER (Extended range) ima domet od preko 50 kilometara, što je sasvim dovoljno za obavljanja subotnjeg zadataka. Ukrajinci su dobili najmanje četiri baterije NASAMS sustava. Od toga, Amerikanci su donirali dvije mobilne baterije s po šest lansera. U prvim danima upotrebe, NASAMS je imao fantastičan skor. Od deset lansiranja ostvareno je deset pogodaka.

Ova briljantna taktička izvedba ukrajinskih reketaša ima daleko veći značaj od „četiri recke“ koje bilježe srušene ruske letjelice. Početkom godine rusko zrakoplovstvo počelo je koristiti planirajuće bombe. To je vrsta pametne zrakoplovne bombe koja se na cilj navodi pomoću satelitskog signala.

Povećani domet ostvaruje tako što su na tijelo montirana sklopiva krilca pomoću kojih bomba, kao jedrilica, planira prema cilju. Dolet ovisi od visine i brzine otpuštanja bombe. Američka bomba JDAM-ER ima maksimalni dolet od oko 70 kilometara, ako se otkači na visini od 12 kilometara.

Imaju male količine na raspolaganju

Ruske inačica planirajuće bombe UPAB- 1500B, s visine od 15 kilometara može doletjeti do cilja udaljenog 50 kilometara s greškom do 10 metara na krajnjoj točci. Razarajući učinak bombe UPAB- 1500B izgleda zastrašujuće. Bomba ukupne mase od 1500 kilograma, punjena je s 1010 kilograma eksploziva. Rusi su osigurali napredak u središte Bahmuta, između ostalog, i upotrebom svih bombi. Nakon eksplozije ostajao bi krater širine 50 i dubine 30 metara.

Bombu UPAB-1500B, koja se pojavila tek 2019. godine, mogu koristiti samo najsuvremeniji ruski zrakoplovi Su-34 i Su-35. Uz to, njenu upotrebu ograničava relativno mala količina na raspolaganju ruskom ratnom zrakoplovstvu.

Iz tih razloga, Rusi su izvršili modifikaciju obične gravitacione razorne bombe FAB-500 M-62. Na tijelo bombe dodali su UMPK, “objedinjeni modul za planiranje i navođenje” koji se sastoji od sklopivih krilaca i vrlo jednostavnog satelitskog sustava za navigaciju. Prema ruskim izvorima, trošak proizvodnje UMPK kompleta je 2 milijuna rubalja, odnosno 24.000 američkih dolara.

Izostanak ruske sigurnosne kulture

Kao rezultat ove modifikacije, jednostavna bomba postaje jeftina zamjena za skupe navođene bombe i rakete. Bomba FAB-500M-62 sadrži 300 kilograma eksploziva. Prema procjenama ukrajinskih zračnih snaga, takvo streljivo, lansirano s velikih visina, može imati učinkovit domet do 50 kilometara. Kao takve, bombe mogu razorno pogoditi ukrajinske linije u zahvatu fronta, a da avion-nosač na bude izložen vatri ukrajinske protuzračne obrane.

Od početka ožujka ove godine ruska strana intenzivirala je napade planirajućim bombama sa sigurne distance. Ipak, slaba preciznost ovih, na brzinu sklepani pametnih bombi, ne donosi posebnu taktičku prednost. Međutim, razarajući učinak na civilno stanovništvo postao je zabrinjavajući. Do sada je najviše civila stradalo u Hersonu.

Tehničku nesavršenost ovog brzinskog rješenja potkrepljuje i podatak da su 21. travnja ove godine, s ruskog zrakoplova Su-34, dvije bombe slučajno ispuštene iznad ruskog grada Belgoroda. Troje ljudi je ranjeno a nekoliko zgrada oštećeno. Ujedno, to je potvrda izostanka sigurnosne kulture ruskih zrakoplovaca. Avioni, s potkačenim ubojnim sredstvima, nikad ne lete iznad naseljenih mjesta.

Nakon, subotnjeg masakra, ruski piloti ozbiljno će razmisliti o načinu upotrebe planirajućih bombi. U svakom slučaju neće, kao do sada, imati sigurnost i slobodu manevra. Nije zanemariv gubitak dva od ukupno 18 helikoptera Mi-8MTPR-1 specijaliziranih za elektroničko ratovanje. Ruska strana je izgubila ukupno 21 Su-34 i 3 Su-35.

To je sve suvremena tehnika koja je davala nadu ruskoj strani da bi njihovo zrakoplovstvo moglo igrati ozbiljniju ulogu u ovom ratu. Međutim, suvremena zapadna tehnologija, ukrajinska sposobnost usvajanja modernih borbenih sustava i kreativnost upotrebe istih ostavljaju male šanse Zračnim i svemirskim snagama Ruske Federacije za neku ozbiljniju ulogu.

No, ne treba zaboraviti da Rusija još uvijek ima na raspolaganje popriličan broj dalekodometnih ubojnih sredstava kojima mogu ostvariti razaranja infrastrukture uz povećanje razine terora. Ipak, za pobjedu u ratu potrebno je više od terora. Ukrajinci su im upravo očitali lekciju. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code