AMERIKA PROCJENJUJE DA RUSIJA OVAJ RAT VIŠE NE MOŽE DOBITI

AMERIKA PROCJENJUJE DA RUSIJA OVAJ RAT VIŠE NE MOŽE DOBITI

26. prosinca, 2022.

 

Ukrajinu se smatra pouzdanim saveznikom na čijem teritoriju mogu nesmetano operirati i legitimni predstavnici Sjedinjenih Država. Također, Združene snage Ukrajine procijenjene su kao kvalificiran partner sposoban za učinkovitu operativnu uporabu i osnovno tehničko održavanje visoke tehnologije koja je primijenjena u američkom protuzrakoplovnom sustavu MIM-104 Patriot. Sigurnosna procjena je ne manje značajna u donošenju odluke o isporuci.

Analitika CIA-e vjerojatno je zaključila da je ukrajinska sigurnosna služba SBU limitirala rizik od penetracije i krađe tehnologije od strane ruskih agenata

Napisao: Goran Redžepović

Amerika je prelomila. Administracija predsjednika Sjedinjenih Država Joea Bidena došla je do točke kad više nema dileme po pitanju podrške Ukrajini u borbi protiv ruske invazije. Politički, vojno, a i gospodarski, Washington će podupirati Ukrajinu do potpunog sloma “specijalne vojne operacije”.

Posjet ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Bijeloj kući, obraćanje i njegov prijem u američkom Kongresu podebljali su političko opredjeljenje sadašnje administracije, a i buduće republikanske većine na Capitol Hillu. Sadašnji vođa republikanaca u predstavničkom domu Kevin McCarthy nedvosmisleno se izjasnio za daljnju podršku Ukrajini.

Amerika ima stroga pravila

Ipak, odluka o isporuci sustava protuzračne obrane MIM-104 Patriot konkretan je dokaz nastavka intenzivne vojne pomoći Združenim snagama Ukrajine. Prema vrsti i obujmu vojne pomoći vrlo precizno se mogu odrediti trendovi kao i odnos američke administracije prema partnerima odnosno saveznicima, prijateljima i pomoći.

Postoje neke zakonitosti koje primjenjuje američka administracija kod snabdijevanja visokotehnološkim oružjem trećih zemalja. Sjedinjene Države do sada su isporučivale sustav Patriot samo pouzdanim saveznicima. Mogućnost pristupa američke vojske, odnosno proizvođača Raytheona, na teritorije neke države jedno je od nepisanih preduvjeta za isporuku sustava Patriot.

Drugi, ne manje važan uvjet koji postavlja vojska, odnosno Pentagon, jest garancija zaštite vrhunske vojne tehnologije. Sprečavanje neprijatelja da dođe u posjede suvremenih tehnologija američka je politika još od vremena Drugog svjetskog rata.

Prije ulaska Sjedinjenih Država u rat, proizvođač aviona Lockheed mogao je isporučivati Britancima lovce P-38 Lightning, ali bez najnovijeg tipa turbo-kompresora i kontra rotirajućeg sustava propelera. Uz ta ograničenja, ovaj inače izvrstan lovac-presretač, bio je neupotrebljiv za Kraljevsko ratno zrakoplovstvo.

I treći uvjet su operativno-tehnološki kapaciteti budućeg korisnika. Pentagon, ali i proizvođač, žele izbjeći stvaranje predodžbe o neučinkovitosti sustava uslijed nepravilne upotrebe i lošeg održavanja.

Ukrajina je sada pouzdan saveznik

Dakle, Ukrajinu se smatra pouzdanim saveznikom na čijem teritoriju mogu nesmetano operirati i legitimni predstavnici Sjedinjenih Država. Također, Združene snage Ukrajine procijenjene su kao kvalificiran partner sposoban za učinkovitu operativnu uporabu i osnovno tehničko održavanje visoke tehnologije koja je primijenjena u američkom protuzrakoplovnom sustavu MIM-104 Patriot. Sigurnosna procjena je ne manje značajna u donošenju odluke o isporuci.

Analitika CIA-e vjerojatno je zaključila da je ukrajinska sigurnosna služba SBU limitirala rizik od penetracije i krađe tehnologije od strane ruskih agenata savezne sigurnosne službe FSB i vojne obavještajne službe GRU. Nije naodmet podsjetiti da su ruske tajne službe na samom početku agresije bile infiltrirane u sve dijelove ukrajinskog društva. Obimna sabotaža ukrajinske obrane u prva dva tjedna ruskog napada omogućila je Vojsci Ruske Federacije manje-više nesmetan prodor na jugu. Ruske snage s Krima, gotovo bez borbe, dolaze do Hersona, Melitopolja te pregrađa Mariupolja.

I na kraju, možda i najvažnija procjena Pentagona je kako nije izgledno da će Patriot sustav doći u fizički posjed Vojske Ruske Federacije. Dakle, američka vojna obavještajna služba DIA smatra kako Rusija ne može dobiti ovaj rat. Međutim, praksa pokazuje da stvarnost vrlo često demantira obavještajne prognoze. Ista ta služba, na čelu s general-pukovnikom Scottom Davidom Berrierom, u veljači ove godine tvrdila je kakao Ukrajina može izdržati tri do sedam dana rata protiv Rusije.

Amerikanci su uvijek oprezni pri isporuci suvremenog naoružanja. Prve američke haubice M777 koje su isporučene Ukrajini nisu imale satelitske sustave za upravljanje vatrom, niti satelitski vođene projektile Excalibur. Već nakon mjesec dana uspješne primjene počela je isporuka haubica u punom borbenim kapacitetu.

Krajem lipnja isporučena su tek dva višecijevna bacača raketa M142 HIMARS. Sad ih je najmanje 38 u borbenom sastavu ukrajinske vojske. Uz to, treba dodati starijeg HIMARS-ovog brata, najmanje šest sustava M270. Nema sumnje da će Sjedinjene Države vršiti monitoring upotrebe prve baterije sustava Patriot. Nalazi monitoringa definirat će politiku daljnjeg opremanja ukrajinskih snaga.

Sjedinjene Države, legalno i ilegalno, snabdijevale su naoružanjem mnoge države, pokrete i organizacije. Charlie Wilson’s War, film u kojem glumi Tom Hanks, prikazuje povijest podrške mudžahedinima u borbi protiv ruske invazije u Afganistanu. Iako je to ipak filmska priča, s elementima komedije i drame, jasno se vide dva razdoblja u podršci borbi protiv tadašnjeg moćnog Sovjetskog Saveza.

Prva faza pomoći odnosila se na opskrbu mudžahedina starim ruskim naoružanjem. Neposredan cilj je bio maglovit i nejasan. Nanijeti što veće gubitke invazivnim snagama. Posredno, podrivanje gospodarskih i vojnih sposobnosti SSSR-a kao krajnji očekivani učinak. Kad je odlučeno da se ide na pobjedu, mudžahedini su dobili prijenosne protuzrakoplovne sustave Stinger. Zbog dominantnog planinskog terena, izuzetno slabo razvijene putne mreže, taktički manevri i neposredna vatrena podrška okupacijskih snaga najviše se oslanjala na transportne i jurišne helikoptere. U takvim uvjetima Stinger se pokazao kao “game changer”.

Ukrajinu ne podržava samo CIA

Međutim, za razliku od podrške mudžahedinima koju je vodila CIA, iza podrške Ukrajini stoji cijeli državni aparat Sjedinjenih Država i njezinih saveznika.

Tko će upravljati sustavom MIM-104 Patriot? Obuka osoblja za rad na sustavu traje 13 mjeseci. Za punu obuku operatora potrebno je dvadeset mjeseci. Za održavanje još i više. Nije isključeno da će prava baterija Patriota biti podržana od strane američkih posada. Mogu to biti aktivni vojnici, ali i civilni kontraktori. Nema nikakvih informacija o ranijem školovanju ukrajinskih posada.

Nije nikakva novost da su ruski ili američki vojnici, u prikrivenim misijama, podržavali suprotnu stranu. Ruski piloti letjeli su na strani Sjeverne Koreje i Kine sve vrijeme Korejskog rata. Sovjetske raketne posade u Sjevernom Vijetnamu obarali su američki vojni zrakoplovi. Dva ratna i jedan lovački MiG-21 iz sastava Crvene armije borili su se na strani Egipta protiv Izraela.

U svakom slučaju, sadašnji stavovi, trendovi i konkretne akcije administracije Sjedinjenih Država, skupine najbogatijih zemalja G7, NATO saveza i Europske unije upućuju na neminovnost vojnog poraza ruske agresije. Premda Moskva sve želi prikazati kao rat udruženog Zapada protiv Rusije, nitko relevantan nije spominjao napad na Rusku Federaciju.

Ukrajina, kao i zapadne zemlje, imaju usuglašeno stajalište. Nema nasilne promjene granica i priznanja “nove realnosti” kako to priželjkuje Moskva. Poraz ruske invazije na Ukrajinu, a ne poraz Ruske Federacije, za sada je jedini mogući način ponovne uspostave međunarodnog pravnog poretka.

Moskva ne odustaje od svojih maksimalističkih zahtjeva. Kako se Vojska Ruske Federacija ne želi dobrovoljno povući s okupiranih teritorija, uspješna oružana borba Združenih snaga Ukrajine put je koji vodi do konačne uspostave mira. Cilj nije da Rusija iskrvari – cilj je oslobođenje Ukrajine.

Međutim, čini mi se kako odugovlačenje s okončanjem rata vodi Rusku Federaciju u okolnosti pred raspad SSSR-a, ili još gore, predrevolucionarno stanje Carske Rusije iz 1917. godine. T

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. FRANO MARXISTA
    #1 FRANO MARXISTA 26 prosinca, 2022, 16:28

    ETO ,VAŽNE NOVOSTI ,OVj kATOLIČKO,KASTISKO NACISTIČKI ,RAMBO VEĆ NAM JE PRIPREMIO IZNENAĐENJE ILI VEĆ PRIPREMA DA SU RUSI VEĆ KREPALI ,KREMLJ JE VEĆ U PLAMENU ,GORI SA SVIH STARTNA POD OKRLJIEM KRŠČANSKE VOJNE NAJEZDE,A RAJA ,ONA KOM UNISTIČKO-STALJINSTIČKA ,BJEŽI,GLAVOM BEZ OBZIRA I PONESOŠE SAMO SA SOBOM PUTINOVU ISTALJINOVU SLIKU. DAKLE ZAVRŠILČA SE ODISEJA NAPREDOVANAJ TOG KOMUNIZMA KOGA BRAČA SA ZAPADA, ONA KATOLIČKO-AMERIČKA POSLAŠE U POVIJESNI ZABORAV. DAKLE ,TREBA ZAKLJUČIT, NEKA NAMA KRŠČANSKOG MAČA MOŽEMO SIGURNO ,NA OVOJ NAŠOJ GEJI GRADITI ROBOSKO-.KATOLIČKO POSLUŠNO DRUŠTVO.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code