NAJNOVIJE NA PORTALU

ZBOG MINISTRA JAKOVINE HRVATSKA OSTALA BEZ 333 MILIJUNA EURA

ZBOG MINISTRA JAKOVINE HRVATSKA OSTALA BEZ 333 MILIJUNA EURA

18. siječnja, 2015.

uvest_cu_reda_u_podjelu_poticaja_nikakvi_prosvjedi_ne_mogu_me_sprijeciti-poljo-387

HSP od ministra traži ostavku

Napisao: Tihomir Grdinić, povjerenik HSP-a za selo i poljoprivredu

Kad jedan ministar u Vladi Republike Hrvatske svojim nečinjenjem propusti iz EU fondova povući 333 milijuna eura, teško je na to bilo što suvislo reći osim da istog trenutka treba dati ostavku.

Isto je za 2014. godinu propustio učiniti ministar poljoprivrede Jakovina koji zbog nemara, nesposobnosti i šlamperaja u svome ministarstvu prilikom izradbe Programa ruralnog razvoja 2014.- 2020. godine iz kojeg Hrvatska može godišnje povlačiti u prosjeku oko 330 milijuna kuna.

IZGUBLJENI NOVAC I VRIJEME

Kako sada stvari stoje i za 2015. godinu Republika Hrvatska će ostati bez daljnjih 330 milijuna kuna. A možemo samo pretpostaviti koliko bi Republici Hrvatskoj pomoglo da je za ove dvije godine (2014. i 2015. godinu) iz sredstva EU uloženo oko 5 milijardi kuna.
Može li ministar Jakovina pojmiti što za Hrvatsku znači 5 milijardi kuna?

Iz ministarstva poljoprivrede tvrde da to nije izgubljen novac jer ga navodno možemo povući naknadno. Pitamo Jakovinu što je s izgubljenim vremenom i je li on siguran da će Hrvatska s početkom 2016. godine imati kapaciteta za povlačenje svih sredstava zaostalih iz 2014. i 2015. godine.

Opravdanja da smo ušli u EU tek prošle godine ne mogu poslužiti kao alibi jer predstavnici Hrvatske još od 2011. godine „sjede“ u komisijama EU kao promatrači, znali su što se događa, što treba raditi i kako se treba pripremiti za razdoblje koje dolazi.

Također podsjećamo ministra Jakovinu da je poljoprivrednicima njegovo ministarstvo za 2012. godinu ostalo dužno poticaja u visini od 30% od ukupnog iznosa poticaja što država mora isplatiti.

Zakon je zakon i mora ga se poštovati. Poticaji se moraju isplatiti.
Što ministar poljoprivrede ne misli isplatiti te poticaje je još jedan od njegovih velikih propusta u sustavu isplate poticaja koji su ne redoviti i naši poljoprivrednici u budućnosti moraju znati kada, kako i za koju namjenu se isplaćuju poticaji. Jednostavno mora se držati direktiva EU i isplaćivati poticaje po rasporedu kako je određeno i moraju obavijestiti javno seljake koliko i za šta imaju pravo od poticaja – za razliku od sada kad ministar Jakovina isplaćuje poticaje neposredno prije predsjedničkih izbora.

OBILAZI SAMO USPJEŠNE OPG-ove

Nadalje, posebno nas žalosti što ministar obilazi samo „uspješne“ OPG-ove i farme, a nakon njihove propasti zaobilazi ih u velikom luku, a nekim propastima i sam je kumovao kada je do tada uspješne poljoprivrednike autoritetom ministra nagovorio na razvoj i kreditna zaduženja zbog kojih su poslije propali.

Ministar Jakovina u emisiji HTV-a „Plodovi zemlje“ kuka kako ga svi kritiziraju a nitko ne nudi rješenja. Ako se pogleda nekoliko zadnjih priopćenja HSP-ovog Povjerenstva za selo i poljoiprivredu primjetit će da smo i kritizirali i nudili rješenja za spas i poljoprivrede i hrvatskog sela. Jednostavno ministar Jakovina ne govori istinu.
Povjerenstvo za selo i poljoprivredu nakon svega može reći MINISTRE JAKOVINA SPASITE HRVATSKU POLJOPRIVREDU – PODNESITE OSTAVKU. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Anonimno
    #1 Anonimno 18 siječnja, 2015, 17:00

    Zakon se poštuje samo onda kad seljaku i radniku treba oteti, jer ovi zakoni i uredbe koje donose političari a ne stručni ljudi svode se samo na to. Zato predlažem da angažiramo odvjetničko društvo Hanžeković i partneri te tužimo državu za sve oteto i neisplaćeno.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code