HRVATSKA SE MORA RIJEŠITI ONIH KOJI SU JE DEVASTIRALI I KRENUTI U NOVOM SMJERU

HRVATSKA SE MORA RIJEŠITI ONIH KOJI SU JE DEVASTIRALI I KRENUTI U NOVOM SMJERU

13. prosinca, 2015.

zviždači-620x400
Kada se pored političara kojima je politika matematika i unosan biznis, pojavi netko kome je politika služenje narodu i javnom interesu, onda se u redovima stare političke garde pali alarm na uzbunu najviše razine. Tad se ne biraju niti sredstvo, niti način da se tu novu osobu, koja u politiku želi unijeti poštenje, znanje, stručnost i pravdu, difamira i uništi odmah u startu

Napisala: Vesna Balenović, predsjednica Udruge Zviždač

Kad Božo Petrov kaže „Tuku nas mitraljezima i topovima samo zato jer želimo pokazati drugačije lice politike“ u cijelosti mu vjerujem. Petrovu danas izmišljaju ljubavnice, preispituju mentalno zdravlje, seksualnu orijentaciju, proglašavaju ga nezakonitim sinom nadbiskupa, stavljaju u sukob interesa s Kaptolom jer mu je rođak svećenik prije par godina pomogao pri kupnji derutne obiteljske kuće, proglašavaju ga kukavičjim jajetom ljevice, pa onda desnice… ali nipošto poštenim mladim čovjekom, koji kroz čestito bavljenje politikom želi promjene i dobro Hrvatskoj. Ti isti slatkorječivi političari koji ga žele sotonizirati po riječima Bože Petrova, u isto vrijeme nude krišom zastupnicima Mosta usluge, nagovaraju ih da promijene dres i svoja uvjerenja. Čini se da moral, kad se politički interesi uključe, nekima baš više ništa ne znači i ništa ne vrijedi.
Kada se pored političara kojima je politika matematika i unosan biznis, pojavi netko kome je politika služenje narodu i javnom interesu, onda se u redovima stare političke garde pali alarm na uzbunu najviše razine. Tad se ne biraju niti sredstvo, niti način da se tu novu osobu, koja u politiku želi unijeti poštenje, znanje, stručnost i pravdu, difamira i uništi odmah u startu.
Božo građanima želi prikazati novo lice politike, a ja sam građanima kao zviždač željela prikazati pravo lice kriminala. Zbog svojih iskrenih namjera stekli smo čini se iste protivnike. Metode napada i arsenal naoružanja koji je pokrenut protiv nas prilagođen je svakome prema važnosti i opasnosti koja im prijeti.
Čitajući o pritiscima kojima je ovih dana izložen Božo Petrov nisam mogla, a ne sjetiti se raznih neljudskih metoda i napada kojima sam zajedno s obitelji već petnaest godina izložena, samo zato što sam javno ukazala na višemilijunski kriminal i otimačinu financijskih i materijalnih dobara u INI, što je potvrdio i DORH. Taj progon odvijao se u režiji, uz blagoslov i potporu nekih još uvijek aktualnih i sada već bivših moćnika hrvatske političke scene.
Kako bi me spriječili da razotkrijem njihovu spregu s kriminalom nisu birali načine i sredstva. Izložili su me lažnim liječničkim dijagnozama, nepotrebnim i opasnim po život pretragama poput par uzastopnih fiberbronhoskopija pluća, transtorokalnoj iglenoj punkciji, nepotrebnoj operaciji abdomena, 30 nepotrebnih zračenja, 30 nepotrebnih kemoterapija, obijesnom sudskom progonu kroz 100 sudskih ročišta, korumpiranim sucima, dosuđenim zatvorskim i novčanim kaznama, stigmatizaciji i izolaciji, zabrani uposlenja, beskućništvu, progonu i ataku na obitelj. Taj pritisak bez popuštanja traje i dalje.

Naručitelji uvreda

Možda će se sve ove tvrdnje nekim čitateljima činiti nevjerojatnim, ali će ih prepoznati pripadnici svakojakih domaćih, paralelnih agentura i podzemlja koji su se svojski trudili u medijima  izravno i usmjereno klevetati, podmetati neistine  i naškoditi mojem ugledu i vjerodostojnosti i ugledu i vjerodostojnosti Bože Petrova.
Sve te klevete i napadi ne govore ali baš ništa niti o meni, niti o Boži Petrovu, već govore o naručiteljima takvih zlonamjernih glasina i o njihovom strahu da u srazu sa svime što oni nisu, ne izgube moć i pozicije koje su do sada bile neupitne i koje su im omogućavale zgrtanje nemjerljivog materijalnog i financijskog bogatstva.
Naša se stara politička garda čini se plaši onog dječaka koji je iz nagužvane gomile uskliknuo „Car je gol“. Plaše se da će uskoro oni na političkoj sceni ostati bez odjeće, moći, utjecaja i povlastica, koje u suštini predstavljaju sve ono što je devastiralo Hrvatsku, čega bi se Hrvatska morala riješiti i osloboditi, kako bi kroz reforme i nove kriterije vrijednosti konačno krenula u dobrom smjeru.

Pokradenim milijunima kao na tržnici kupuju slobodu

Prije par dana smo obilježili Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Deseta je to godišnjica od kad je Hrvatska potpisala Konvenciju Ujedinjenih naroda koja je korupciju prepoznala kao nadnacionalnu prijetnju i opasnost s razarajućim učinkom na sva društva i sva nacionalna gospodarstva. – podsjeća Vesna Balenović.
Konvencija je globalni pravni instrument koji veliku pozornost daje mjerama prevencije i suzbijanja korupcije, koja podjednako prijeti javnom i privatnom sektoru. Konvencija UN protiv korupcije nalaže državama potpisnicama, pa tako i Hrvatskoj osiguravanje zaštite zviždača, odnosno osoba koje javno ukazuju na kriminal i korupciju u svojoj sredini.
Je li Hrvatska ispunila preuzetu obvezu prema zviždačima i je li ih zaštitila na primjeren način? Ne, nije! Pored sve bulumente pravnih stručnjaka koje u Hrvatskoj imamo od fakulteta, komora pa do Akademije i političara koji od zaklinjanja u poštenje imaju već hematome na prsima, svakodnevno svjedočimo groznom progonu i stradavanju pojedinaca koji ukazuju na kriminal. Zabrinjavajuće je da istovremeno svjedočimo povlaštenom položaju kriminalaca u Hrvatskoj, kojeg im omogućuje država važećim zakonodavstvom. Kriminalci se unatoč evidentno počinjenom kriminalu izruguju zdravom razumu, pokradenim milijunima kao na tržnici kupuju slobodu i s nevjerojatnom lakoćom si osiguravaju visoki položaj na društvenoj ljestvici hrvatskih uglednika.
Naši će se vodeći političari svih provenijencija sutra vjerojatno nagurati u jednu od elitnih zagrebačkih konferencijskih dvorana i s velikom pozornošću slušati prezentaciju, ima li Hrvatska ove godine isti indeks percepcije korupcije (IPC) kao i lani, i jeli na ljestvici korumpiranosti napredovala ili nazadovala za koje mjesto. Ima li Hrvatska ocjenu 3,4 ili 4,3, nalazi li se na 70. ili 90. mjestu zemalja obuhvaćenih istraživanjem i jeli to dobro ili loše, malo će tko od prisutnih razumjeti. Pojedincima na tom skupu biti će jedino bitno da ih snime kamere brižnog, zamišljenog lica i da ih se tog dana nipošto ne dovede u direktnu vezu s nekim od „junaka“ Crne kronike.
Kako će obični građani obilježiti Međunarodni dan borbe protiv korupcije? Vjerojatno u strahu da im se negdje u javnosti slučajno ne omakne kakva glasna izjava da su svjedočili kriminalu ili korupciji? U protivnom mogao bi im se dogoditi izvanredan otkaz zbog odavanja „poslovne tajne“ ili još jednostavnije npr. zbog trodnevnog nedolaska na posao.
Zašto se u Hrvatskoj razvio kult poslovnog uspjeha kroz kriminal, a ne kroz rad i poštenje? Odgovor na to pitanje vjerojatno bi mogli dobiti od političara koji su svoje bogatstvo stekli upravo na nezakonit način i koji godinama priječe donošenje Zakona o zaštiti zviždača.

Kupili vilu za cijenu bicikla

Kao predsjednica udruge Zviždač godinama obilazim čelne ljude vodećih parlamentarnih stranaka i predlažem donošenje Zakona o zaštiti zviždača. Ako već zakonodavstvo godinama pogoduje kriminalcima, neka barem zaštiti zviždače! U Hrvatskoj imamo brojne zakone, a bilo je i nekih bizarnih koji su važili samo jedan dan, kako bi omogućili probranim uglednicima npr. uvoz jahti bez državnih davanja ili otkup velebnih vila na prestižnim lokacijama u Zagrebu za cijenu bicikla s novim gumama. Na žalost, na popisu zakona koje treba potvrditi Sabor RH, do danas se nije našao onaj o zaštiti zviždača.
Ako se kandidati za osvajanje Banskih dvora ovih dana pozivaju na iskustva naprednih europskih demokracija, kao što su npr. nordijske države, bilo bi dobro da se prisjete da su u tim demokracijama zviždači cijenjeni i zaštićeni posebnim zakonima. Zašto tako nije i u Hrvatskoj? Poznato je da 90% kaznenih djela razotkrivaju zviždači i građani, a tek 10% represivni državni aparat. Zbog reakcije razotkrivenih moćnika, ta populacija zaslužuje učinkovitu i adekvatnu zaštitu. Donošenjem zakonske zaštite nestao bi strah od progona i značajno bi se povećao građanski angažman u razotkrivanju kriminala i borbi protiv korupcije. Strah bi se javio kod lopova.
Nedavno sam na adrese Bože Petrova, Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića uputila pismo s prijedlogom da u reforme zakonodavstva svakako uključe i donošenje Zakona o zaštiti zviždača. Do danas odgovor nisam dobila! Hoće li politički vrh Hrvatske u ovoj osjetljivoj fazi međusobnih pregovora o konstituiranju Sabora i Vlade prepoznati društveni značaj zviždača i hoće li im u svojim reformama osigurati zakonsku zaštitu, ostaje nam za vidjeti. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code