ZAŠTO NAJPOZNATIJI HRVATSKI RATNI PILOT NIJE GENERAL?

ZAŠTO NAJPOZNATIJI HRVATSKI RATNI PILOT NIJE GENERAL?

12. svibnja, 2019.

 

Od toliko hrvatskih generala, zar Perešin nije zaslužio (posthumno) i najviši čin u Hrvatskoj vojsci, kojeg inače ima i ne mali broj onih koji su ga dobili (nikog ne želimo podcijeniti) za rad u kancelariji? Prvi koji su jasno i oštro trebali postaviti to pitanje su generali, ali jedan dio njih, nažalost, dovoljni su sami sebi

Napisao: Mladen Pavković

U Republici  Hrvatskoj navodno ima čak oko 120 -150 (?) generala Hrvatske vojske, koliko vjerojatno ni u jednoj državi na svijetu. Tek manji dio  je okupljen oko Hrvatskog generalskog zbora.

Međutim, među svim tim generalima nedostaje ime – Rudolfa Perešina!

Kako, zašto?

Od toliko generala

Taj Junak hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, koji ima niz zasluženih najviših ratnih odličja i priznanja, tek posthumno odlikovan je činom – stožernog brigadira!?

Njegov (ratni) životopis toliko je bogat i zanimljiv da je Hrvatska već odavano trebala o njegovim podvizima snimiti i igrani film, a ne da se kod nas za velika financijska sredstva snimaju „ratne“ i ine  gluposti (svaka čast iznimkama) koje najčešće imaju gledatelja koliko redatelj i ekipa članova – obitelji.

Nakon što je ovih dana borbeni zrakoplov MIG- 21 napokon vraćen u Hrvatsku, a s kojim je Perešin u listopadu 1991. iz Bihaća odletio u Klagenfurt (Austrija) i zasad postavljen pred MORH, gdje ga obilaze brojni građani,  o najpoznatijem ratnom pilotu HRZ-a, s pravom ponovno slušamo samo hvalospjeve. Nu, za ratnog vojnika iznimno je značajno i kakav čin nosi, odnosno nosio je.

Od toliko hrvatskih generala, zar Perešin nije zaslužio (posthumno) i najviši čin u Hrvatskoj vojsci, kojeg inače ima i ne mali broj onih koji su ga dobili (nikog ne želimo podcijeniti) za rad u kancelariji?

Prvi koji su jasno i oštro trebali postaviti to pitanje su generali, ali jedan dio njih, nažalost, dovoljni su sami sebi.

Na neprijateljskom teritoriju

Takvog junaka, kao što je Perešin, uistinu je bilo malo u Domovinskome ratu. Nakon što je, kao bivši pripadnik JNA, toj zločinačkoj vojsci oteo ratni zrakoplov, jer nije želio pucati po Hrvatima, odmah se prijavio u tadašnji Zbor narodne garde, i opet  sjeo u ratni zrakoplov, ali ovoga puta s hrvatskim oznakama. Obavljajući ratne zadatke u borbi protiv srbijanskih i inih četnika, 2. svibnja 1995. biva pogođen. Zrakoplov je napustio katapultiranjem, ali se nažalost prizemljio na neprijateljskom teritoriju. Tek 1997. Srbi su vratili njegove posmrtne ostatke te je sredinom rujna iste godine pokopan na zagrebačkom Mirogoju.

Takvog junaka majka rađa jednom u stotinu godina!

Dakle, pitanje svih pitanja glasi – zašto Rudolf Perešin još nema (posthumno) čin generala Hrvatske vojske? T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Žrdina
  #1 Žrdina 12 svibnja, 2019, 21:30

  Za dom spreman i za nas život je dao, hrvatski narod i bez titule herojem će ga zvati.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Gonzalez Andres
  #2 Gonzalez Andres 12 svibnja, 2019, 19:21

  Pozdrav, trebate li kredit uz nisku kamatu od 2% Jeste li odbili bankovne kredite jer nemate nikakav kolateral ili imate loš kredit? Jeste li umorni od stresa u banci Zatim ste na pravom mjestu i kontaktirajte nas putem e-maila ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #3 Anonimno 12 svibnja, 2019, 19:12

  Podržavamo inicijativu. Ovaj ratnik je već davno trebao biti general. Joj, kakvih sve generala imamo, kaj ne Rojs?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code