DOBRI KARDINAL KUHARIĆ

DOBRI KARDINAL KUHARIĆ

9. prosinca, 2019.

 

U životopisu kardinala Kuharić nema ni jedne mrlje, to je čovjek koji je uvijek ustajao i ustrajao u obrani vjere, prava pojedinca, inzistirajući na pravednosti i temeljima načela u doba komunizma, ali i u Domovinskom ratu. Ostajući trajno na načelima vjere branio je pravo Hrvatske na njezinu samostalnost, ali je i s krajnjom otvorenošću ustajao na obranu potlačenih, naglašavajući kršćanska načela pravednosti i ljubavi

Napisao: Mladen Pavković

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, prvi Velered Franje Tuđmana s lentom i Danicom, jedno od najviših državnih odličja, dodijelit će posthumno kardinalu Franji Kuhariću (15.4.1919.-11.3. 2002.).

Mnogi će se itekako složiti s ovom odlukom, jer ako je tko zaslužio ovo odličje onda je to svakako „Kardinal ljubavi i dobrote“, kako su ga nazivali.

Međutim, dok smo s jedne strane iznimno radosni i ponosni što će jedan takav čovjek i na ovaj način biti odlikovan, toliko smo i žalosni, što još u vrijeme života nije primio „sva“ državna odličja, ili zašto se moralo čekati čak 17 godina od njegove smrti da se netko sjeti da je i on zaslužio neko visoko državno odličje?

Jedan kontraverzni hrvatski branitelj, bivši ministar branitelja, saborski i ini zastupnik Fred Matić zvani Predrag već je prikupio čak desetak visokih odličja, a dobio je i ono za „teško ranjavanje“!?

Netko od živih

U životopisu kardinala Kuharić nema ni jedne mrlje, to je čovjek koji je uvijek ustajao i ustrajao u obrani vjere, prava pojedinca, inzistirajući na pravednosti i temeljima načela u doba komunizma, ali i u Domovinskom ratu. Ostajući trajno na načelima vjere branio je pravo Hrvatske na njezinu samostalnost, ali je i s krajnjom otvorenošću ustajao na obranu potlačenih, naglašavajući kršćanska načela pravednosti i ljubavi.

Međutim, ako su već odlučili prvo takvo odličje dodijeliti čovjeku kojeg nažalost već dugo nema među nama, postavlja se i pitanje: zbog čega uz njega Velered Franje Tuđmana nije dobio i netko od onih koji su još na životu, a bili su istinski suradnici prvog hrvatskog predsjednika i vojskovođe, odnosno Junaci hrvatskog obrambenog Domovinskog rata?

Ovako ispada (da se malo našalimo) da je „najbolji Hrvat – mrtav Hrvat!“.

TV serija o Gotovini

Nakon igranog filma Antuna Vrdoljaka „General“, kojeg je dosad pogledalo više od 100.000 gledatelja, Hrvatska radiotelevizija (HRT) u ponedjeljak, 9. prosinca na I. programu od 21.04 sata počinje prikazivati i tv seriju s istim naslovom.

Serija će imati osam nastavaka, a svaki će biti u trajanju od 50 minuta.

Tv serije i filmovi Antuna Vrdoljaka bili su odlično primljeni od strane gledatelja, pa smo posve uvjereni da će i ova serija potući sve rekorde.

Poglavito nas raduje što je ovo djelo vezano uz hrvatski obrambeni Domovinski rat, odnosno uz život i slavne vojniče dane legendarnog Gotovine, koji je uhićen 7. prosinca 2005. u Španjolskoj i koji je zbog navodnih ratnih zločina nakon dugogodišnjeg suđenja u Haagu oslobođen.

Gotovina je živio u Francuskoj, ali čim je saznao za velikosrpsku agresiju napustio je tu državu i priključio se pobjedničkoj hrvatskoj vojsci na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom i vojskovođom dr. Franjom Tuđmanom.

Scenario i režiju potpisuje Antun Vrdoljak, fotografiju Vjekoslav Vrdoljak, montažu Alfred Kolombo, dok glume: Goran Višnjić, Nataša Janjić, Olga Pakalović, Iva Kraljević, Mustafa Nadarević, Ivo Gregurević, Goran Navojec, Tarik Filipović, Boris Svrtan i drugi.

Serija i film inspirirani su knjigom Nenada Ivankovića-„Ratnik-pustolov i general“.

Inače, film „General“ osim u Hrvatskoj doživio je veliki uspjeh i u Australiji, dok će ga uskoro imati prilike gledati i u Kanadi, SAD i Njemačkoj. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code