ZAŠTO JE VIJEĆE ZA SUČAVANJE S POSLJEDICAMA TOTALITARNIH REŽIMA PRESKOČILO JASENOVAC?

ZAŠTO JE VIJEĆE ZA SUČAVANJE S POSLJEDICAMA TOTALITARNIH REŽIMA PRESKOČILO JASENOVAC?

8. svibnja, 2018.

 

 

Sve što je Vijeće smatralo relevantnim pronašlo se u Dokumentu dijaloga. Interesantno je i znakovito da se ne spominje Jasenovac što je primijetio i prvi reagirao prof. dr. Slaven Letica. Znajući što je Jasenovac i čemu služi teško je povjerovati da se o tome nije raspravljalo. Čemu Jasenovac služi zna se već dugo što smo svjedočili nedavno kada su se tamo održavali politički mitinzi, koje nazivaju komemoracijama. Slušali smo političare, koji su odjednom postali „povjesničari“, ponavljajući poznate fraze o logoru

Napisao: Šefik Orlić

Ako su se partizani borili i izborili za Hrvatsku 1945., zašto smo se morali boriti u Domovinskom ratu? Činjenica je,  međutim, da se partizanski pokret borio za Jugoslaviju, jer kako je Milovan Đilas izjavio: „Hrvati su morali umrijeti da bi Jugoslavija živjela’. Nisu li to Bleiburg, Kočevski rog, Huda jama, Macelj, više od 600 pobijenih svećenika, Križni put, stotine grobišta potvrdili?“
Na “’Dokument dijaloga“ što ga je iznjedrilo Vijeće za suočavanje s posljedicama totalnih režima, kao što se i očekivalo, uslijedile su reakcije koje još ne prestaju. Reagirali su poznati novinari, komentatori, dijaspora, pojedinci otvorenim pismima iznoseći svoje stavove glede zaključaka i preporuka Vijeća. U skoro svim reakcijama prevladavaju kritike pri čemu se previdjelo istaknuti i ono pozitivno u Dokumentu to su daljnja istraživanja koja se odnose na Drugi svjetski rat. Preporuku je odmah podržalo Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.
Preporuke Vijeća ne samo da nisu pridonijele rješenju nego su produbile podjele. Razlog tomu je da se zvijezda petokraka rehabilitira ZDS zabrani osim u posebnim slučajevima, na grobljima na primjer, pokapajući one koji su se pod tim pozdravom borili za Hrvatsku. Pupovac, u poznatom „do istrage naše ili vaše“, zahtijeva potpunu zabranu pozdrava ZDS. U tome ga podržava i dr. Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine, koji prije dvije godine izjavio da je Hrvatska kao Njemačka 1933. Vijeće nas je tako vratilo u bivšu tvorevinu, zapravo u 1945., kada je utemeljena „povijesna istina“ po kojoj su se Hrvati, pod zvijezdom petokrakom, borili protiv fašizma i našli na pobjedničkoj strani. I kako nas žele uvjeriti da današnja samostalna Hrvatska počiva na temeljima tog „antifašizma“. Ovu tvrdnju ili ‘istinu’ najbolje je definirao Roman Leljak nazvavši to floskulom potkrepljujući činjenicom i dokumentima do koji je došao.

Propitivanje “povijesnih istina”

Ako su se partizani borili i izborili za Hrvatsku 1945., zašto smo se morali boriti u Domovinskom ratu? Činjenica je,  međutim, da se partizanski pokret borio za Jugoslaviju, jer kako je Milovan Đilas izjavio: ‘Hrvati su morali umrijeti da bi Jugoslavija živjela’. Nisu li to Bleiburg, Kočevski rog, Huda jama, Macelj, više od 600 pobijenih svećenika, Križni put, stotine grobišta potvrdili? Držeći se Staljinovog: „Есть человек – есть проблема, нет человека – нет проблемы“, partizani su počinili najveći zločin nad hrvatskim narodom u ime Jugoslavije.
Nažalost, mnogi Hrvati su povjerovali na ta lažna obećanja, boreći se protiv vlastite države, i mnogi dali život za buduću propalu tvorevinu. Stalno i posebno se ističe uloga antifašizma za priključenje Istre i Dalmacije matici zemlji pod crvenom zvijezdom što treba uzeti u obzir i objektivno ocijeniti. Svima koji su se borili protiv talijanskih fašista treba, u tom smislu, odati priznanje i poštovanje. Ako je to bila uloga crvene zvijezde, onda možemo reći da je imala pravi sjaj koji je nakon toga izgubila, pretvorivši se u krvavu petokraku sve do Borova Sela, Vukovara, Škabrnje, Lovasa…  Naravno, kao i svi povijesni događaji tako i ovaj, u skladu s preporukama Vijeća, treba biti predmetom daljnjih istraživanja i prosudbi.

Jasenovački mit

Sve što je Vijeće smatralo relevantnim pronašlo se u Dokumentu dijaloga. Interesantno je i znakovito da se ne spominje Jasenovac što je primijetio i prvi reagirao prof. dr. Slaven Letica. Znajući što je Jasenovac i čemu služi teško je povjerovati da se o tome nije raspravljalo. Čemu Jasenovac služi zna se već dugo što smo svjedočili nedavno kada su se tamo održavali politički mitinzi, koje nazivaju komemoracijama.
​Slušali smo političare, koji su odjednom postali „povjesničari“, ponavljajući poznate fraze o logoru. A SDP-ov lider u revolucionarnom zanosu, prijetećim glasom poručuje da antifašizam ostaje. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obećaje jednu umjesto četiri kolone sljedeće godine, stavljajući do znanja da je za održavanje jasenovačkog mita. On još ne zna da su mit srušili ‘revizionisti’: prof. Josip Jurčević, Igor Vukć, Roman.Leljak, Vladimir. Horvat… Ne zna za upućeni mu apel prof. Slavena Letice za formiranje komisije, u kojoj bi sudjelovali i strani stručnjaci, za utvrđivanje istine o logoru. Sličan zahtjev uputila je i predsjednica. No, prije bilo koje komisije Srbija mora vratiti, ili barem dati kopirati arhiv o NDH. Dok se ne utvrdi istina, ma koja god bila, žrtve neće imati svoj pijetet, živi svoj mir Hrvatska mogućnost razvoja kao svaka druga europska država.
Istina je voda duboka kako je od pjevao Miroslav Škoro.

ISTINA&DOMOVINA
Hrvatska braniteljska pučka stranka T

9 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 13 svibnja, 2018, 10:48

  tito- jedan od največih jebača u povjesti

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. merle
  #2 merle 10 svibnja, 2018, 14:38

  ŠTO MISLITE DALI JE frano ZAGOVORNIK LGTB POPULACIJE JER ČINI MI SE DA ON KADA sastavlja SVOJ KOMENTAR SVRŠAVA???!!! HITNO GA SPOJITI SA jurasicom I surinavkom I UČLANITI GA U babe!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Ante
  #3 Ante 10 svibnja, 2018, 05:35

  Frano je lud nemojte mu zamirati.Nije on Frano one je Jovan ja znam tu nakazu .Neka ide u svoju Srbiju sretan mu put u jednom pravcu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. merle
  #4 merle 9 svibnja, 2018, 17:36

  OVOG BI franu TREBALI IZABRATI ZA PRESJEDNIKA hnd JER četnik leković SE UMORIO A ZA NJEGOVE ZAMJENIKE SVIH ONIH 11 GUBAVACA KOJI SU VRATILI NAGRADE PO NALOGU četnika puponje I njegove četnikuše slavice!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Anonimno
  #5 Anonimno 9 svibnja, 2018, 11:05

  Nece jugosloveni sami protiv sebe.Jer oni rade protiv Hrvatske

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Gus
  #6 Gus 9 svibnja, 2018, 08:16

  Partizansko ludilo ima medicinsko objašnjenje koje glasi:Zločinci imaju dvije faze života.U prvoj počine zločine a u drugoj koja traje cijeli život i koja se prenosi na njihove potomke bolesno skrivaju svoje zločine na način da svoje zločine drugima pripisuju,okupiraju sve institucije u društvu koje bi mogli otkriti zločine…Suicid je najiskreniji oblik samokritike i najpošteniji sudac.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. FRANO
  #7 FRANO 9 svibnja, 2018, 03:33

  STEPINČEVSKI POVJESNIČARI ,KOJI BOŽJU DRŽAVU NAZIVAJU HRVATSKOM ,A SOCIJALISTIČKU TOTALITARNOM,MAŠALA!!!!

  TAKO NAŠA POŠTOVANA ,ALI SAMOUKA, POVJESNIČARKA BLANKA M ATKOVIĆ, KAO I NJEN PRVI TAKOZVANI PREDSJEDNIK,BALKANSKI ZLOČINAC ,FRANJO TUĐMAN I SIJASET DRUGIH, POVIJESNIČARA ,KOJI SU ZAVRŠILI STEPINČEVSKU VJERNAUČKU AKADEMIJU, UPRILIČIŠE NAM SASVIM NOVO POVIJESNO VIĐENJE HRVATSKE POVIJESTI ,A POSEBNO ONE KOJA SE ODNOSI NA RAZDOBLJE II-GOG SVJETSKOG RTA I NAROČITO SLUČAJA LOGORA JASENOVAC U KOJEM SU ,UMJESTO SRBA,ŽIDOVA, KOMUNISTA I SVIH DRUGIH I DRUGAČIJH ,TAMO LIKVIDIRANI ,KAKVE ŠTETE ,STEPINČEVSKI KOLJAČI, IZ LUBURIČEVSKE MESARSKE SATNIJE ,SVI ALTAJSKO-MONGOLSKI RATNICI U SLUŽBI ZLOČINAČKE CRKVE U HRVATA.
  O KAKVOJ SE TO NOVOJ ,POVIJESNOJ ISTINI RADI,ČITAMO STALNO ,NOVE I NOVE SPOZNAJE ???MAŠALA !!! PA SVI DO SADA UGLEDNI HRVATSKI POVIJESNIČARI ,VEĆ 7O GODINA, NISU IMALI OVAKVIH POVIJESNIH SAZNANJA KAKVE JE ISKOPALA,OVA ALAŠA STEPINČEVSKIH KATOLIČKIH POVJESNIČARA .MORAT ĆE SE UTVRDITI NEKA VELIKA FALINGA U SVIJESTI ILI OBRAZOVANJU ,HRVATSKIH POVIJESNIČARA KOJI SU IMALI NA RSAPOLAGANJU SVE ARHIVE I CC-A 7O GODINA VREMENSKE DISTANCE ,A NISU NAŠLI ONO ŠTO JE NAŠLA BLAKA MATKOVIĆ I KRDO NOVIH STEPINČEVSKIH POVJESNIČARA ,PA SE TREBA ZAPITATI ,NISU LI OVI SPOMENUTI HRVATSKI POVIJESNIČARI ZASLUŽILI ,SA TAKVIM MANJKOM POVIJESNIH SAZNANJA ,OPET NEKI GOLI OTOK ILI NEKE STEPINČEVSKO-TUĐAMNOVE DRETELJE,ČAPLJINE,PAKRAČKE POLJANE, SISAČKE RUKAVCE ,KULINE I LORE,JER SU HRVATSKE GRAĐNE DOVODILI ILI DOVELI U ZABLUDU , PA SU JASENOVAC DO SADA PREDSTAVLJALI KAO STEPINČEVSKU HOLOKAUSTSKU MJERU ULJEPŠAVANJA ,NACIONALNOG VJERSKOG I TERITOERIJALNOG ,DIGNITETA BOŽJE DRŽAVE, UMJESTO DA SU TI STEPINČEVSKI POVIJESNIČARI KONSTATIRALI DA SU TAMO ,U JASENOVCU, TI KRVOLOČNI KOMUNISTI ,UPRAVO, LIKVIDIRALI TE STEPINČEVSKO-LUBURIČEVSKE BOJOVIKE KOJI SU MAROM DOBROG KATOLIKA,ALTAJSKO-MONGOLSKE PASMINE,ČISTILI BOŽJU DRŽAVU OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJIH, NE SAMO U JASENOVCU ,VEĆ I U ŠURMANCIMA, KORIČKOJ I ŠARANOVOJ JAMI . UZ BLAGOSLOV ŠIROKO-BRIJEŠKIH FRATARA ,NASTAVLJALI SU TAJ KATOLIČKI POSAO U LOGORIMA GRADIŠKI,DANICI I DUŽ ČITAVE SJEVEREN BOSNE OD GRADIĆA BANJA-LUČICE DO HAN-PIJESKA I PO CIJELOJ ZAPADNOJ BOSNI ,GDJE NA SVAKOM KVADRATNOM KILOMETRU SU MASOVNE HUMKE KOLJAČKIH STRATIŠTA KOJE SU ČINILI STEPINČEVI KATOLICI PREDVOĐENI FRATRIMA TIPA FRA-SOTONA. PA MAŠALA ,BLANKI I N JENOM KRDU NOVIH POVJESNIČARA KOJI SU UTVRDILI DA SU ,U JASENOVCU 1945 GODINE ,ZA SVOJE KRVOLOČNE POHODE ,PLAĆALI STEPINČEVSKI BOJOVNICI ,MAKAR SVI ONI NISU ZASLUŽILI NI SJEĆANJE NA NJIH , A BLANKA I NJENA ALAŠA POVJESNIČARA IH GLORIFICIRA KAO STEPINČEVSKE BOJOVNIKE KOJI SU TO SVE ČINILI DA OČISTE STEPINČEVU BOŽJU DRŽAVU OD SVIH DRUGIH I DRUIGAČIJH. PA IPAK , POŠTOVANA BLANKA I TAJ NJEN ČOPOR KOLEGA ,SADA I SAMOUKIM POVIJESNIM ISTRAŽIVANJIMA KONSTATIRAŠE DA SU JASENOVAC,1945 GODINE UMNOŽILI KOMUNISTI LIKVIDACIJOM ZAROBLJENIH I NEVINIH ,STEPINČEVSKI BOJOVNIKA KOJI NIPOČEMU NISU KRIVI OSIM DA SU ČISTILI STEPINČEVSKU BOŽJU DRŽAVU OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJIH.
  PA NAŠA NOVA ALAŠA POVIJSNIČARA , SA BLANKOM ZAJEDNO, UPRILIČIŠE NAM SVOJA NAJNOVIJA SAZNANJA O JASENOVCU ,KAO VELIKOM KOMUISTIČKOM STRATIŠTU POSLIJE 1945GODINE ,KADA SU KOMUNISTI MASOVNO UBIJALI NEVINE STEPINČEVSKE BOJOVIKE KOJI NISU IMALI NIKAKVE KRIVNJE ,OSIM ŠTO SU ŽELJELI STVORITI SVOJU ,BOŽJU HRVTAKU DRŽAVU ,ČISTU OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJIH.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. njofra
  #8 njofra 8 svibnja, 2018, 18:02

  Sad će bolesnik Frano nešta opet nadrljati, neke litanije koje nitko ne čita.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code