ZAŠTO DRŽAVNE INSTITUCIJE NE UZVRATE SPC NA USPOREDBE RH SA NDH?

ZAŠTO DRŽAVNE INSTITUCIJE NE UZVRATE SPC NA USPOREDBE RH SA NDH?

11. siječnja, 2016.

patrijarh-pavle-2
I tako, dok se hrvatska država, odnosno nadležne institucije, već nekoliko godina bave „slučajem Josipa Šimunića“, isti ti nažalost zatvaraju oči, usta i uši kad im patrijarh Irinej i politički čelnici Srba (i Republike Srpske) i dalje javno tjeraju velikosrpsku politiku. Ima li, osim Hrvatske, još neka država u svijetu gdje joj agresori drže lekcije, a ovi umjesto da barem odgovore, sakrivaju se u „mišje rupe“?

Napisao: Mladen Pavković

Srpska pravoslavna crkva pod svaku cijenu želi zaustaviti kanonizaciju blažeg Alojzija Stepinca, što nije ništa drugo nego dio nove velikosrpske politike. Mediji javljaju da se u tu tešku i pokvarenu igru uključio sam vrh ove crkve, na čelu s patrijarhom Irinejem, koji već duže vrijeme javno govori da je hrvatska država nasljednica kvislinške Pavelićeve NDH. Na taj način Srbi nas ponovo vraćaju na početak devedesetih godina. Tako su vrištali i 1991. te poticali svoju braću, pomozbog junake, da što jače opale po Hrvatskoj i Hrvatima. Rezultat toga bila je srpska (jugoslavenska) agresija na Republiku Hrvatsku. Ove godine obilježavamo 25 godina od ubijanja, rušenja, protjerivanja, paleža, krađa i sličnoga, svega što hrvatski diše. Zahvaljujući Bogu i hrvatskom narodu dobili smo rat, ali, kako se čini, ponovno ga gubimo za tzv. zelenim stolom, tj. u miru. Nakon prvog hrvatskog predsjednika i vojskovođe dr. Franje Tuđmana, na čelo države došli su Mesić i Josipović. Ono sve za što su ginuli hrvatski branitelji, za što su pali hrvatski civili, ta dva „harmonikaša“ uspjeli su uništiti i dati mogućnost Srbima u Hrvatskoj i Srbiji da nas i dalje, ali ovoga puta na „fin“ način, kao ovce, „šišaju i kolju“, proglašavajući nas ustašama, gdje god stignu i gdje god mogu.

Pravoslavna stranica

No, ono što je najgore i potpuno nerazumljivo je činjenica da čak i jedan patrijarhar Irinej, kao ovih dana, javno iznosi niz kleveta i laži za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu, a da osude na razini državne politike nema. Tako među ostalim čitamo da je čelnik Srpske pravoslavne crkve nedavno izjavio da u Zagrebu, gdje se nalazi jedna srpska škola, gotovo svakodnevno dolaze neki mladići i kažu „Ovo je pravoslavna stanica, idemo da ih koljemo“. Patrijarhar veli („Večernji list“, 9. siječnja 2016.) da to ponavljaju djeca, i da su to vjerojatno čuli ili slušali od svojih najbližih! A zatim je dodao i ovo:
„Znaju što su njihovi preci radili, znaju kako su Srbi stradali. Nažalost, taj strah je i dalje prisutan kod srpskog naroda i tu nema slobode.“
Vrh Srpske pravoslavne crkve nema lijepo mišljenje ni o Katoličkoj crkvi u Hrvata. Svi smo mi za njih bili i ostali ustaše. Grade li se tako dobrosusjedski odnosi? Sad se tek vidi, poglavito na ovom primjeru, kakvi su politiku vodili Mesić i Josipović, ali i ostali političari politikanti koji i dalje „srpski dišu“. Jadni ljudi koji su za ovakvu Hrvatsku dali svoje živote, a ta ista država ne može ni mrtve ni žive zaštititi od ponovnog bujanja velikosrpske politike. Srbi, ako ste primijetili, nikada ne spominju da su bili agresori, a čak ni ne žale za zlom koje su posijali u vrijeme hrvatskog Domovinskoga rata. Jedan Pupovac, nitko i ništa, većinu hrvatskih političara strpa u „mali džepić“, ponaša se kao da su Srbi stvorili hrvatsku državu, laže i maže, sve u šesnaest. Možete li zamisliti da u Izraelu djeluje i da bogato bude financiran od tamošnje države jedan pupovac, teršelič, stanimirović, pusić…?

Opet drže lekcije

Što hoće Srpska pravoslavna crkva osporavajući i kod pape Franje ulogu i značaj za Hrvate svetog čovjeka, blaženoga Alojzija Stepinca? Blateći njega oni blate i sav hrvatski narod, tjerajući i dalje velikosrpsku politiku. Za njih ne postoji hrvatska država, već samo oni krajevi u našoj državi gdje su nastanjeni Srbi.
Ne uvažavajući volju naroda da se blaženog Stepinca proglasi svetim, Srbi se, bez posljedica, i na ovaj način miješaju u unutarnje stvari Hrvatske i Hrvata, a to su im u prvom redu omogućili Mesić i Josipović.
Srbi, koje smo potukli do nogu u vrijeme rata, sada nam drže lekcije i oko toga kako bi Hrvatska vojska trebala biti naoružana?! Oni ponovno mogu biti treća ili četvrta vojna sila u Europi, a mi ćemo njih, ako treba, opet najuriti lovačkim puškama, u tenisicama i poljoprivrednim zrakoplovima, kao što smo to učinili i u vrijeme kad su nas napadali, misleći da će u desetak dana pregaziti Hrvatsku, od Vukovara do Dubrovnika.
I tako, dok se hrvatska država, odnosno nadležne institucije, već nekoliko godina bave „slučajem Josipa Šimunića“, isti ti nažalost zatvaraju oči, usta i uši kad im patrijarh Irinej i politički čelnici Srba (i Republike Srpske) i dalje javno tjeraju velikosrpsku politiku.
Ima li, osim Hrvatske, još neka država u svijetu gdje joj agresori drže lekcije, a ovi umjesto da barem odgovore, sakrivaju se u „mišje rupe“?T

15 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Trafikant
  #1 Trafikant 14 siječnja, 2016, 08:03

  Nije čirilica problem. Etno biznismen je problem…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 14 siječnja, 2016, 04:40

  S R P S K A C I T A N K A:

  SAVA KAO DJAVA
  “U Savinoj “Krmciji” trazi se za one koji drugacije veruju – smrtna kazna” (NIN, Bgd 22.05.1988.s.5).

  SRBI NAJPISMENIJI NA SVETU
  Ako znamo da pored Srba u Jugoslaviji cirilicom pisu i Makedonci i Crnogorci, zakljucak je da vecina u Jugoslaviji pise cirilicom. Naravno, u praksi nije tako. Doslo je do toga da najsavrsenije pismo na svetu – srpska cirilica – odumire i nestaje” (NIN, Bgd. 26.02.1989).

  SAVA I LOMACE
  Stevanov sin Vukan je prijavio Rimu svoju strinu, zenu pokojnog Miroslava i njenog brata Kulina da potpomazu bogumilsku jeres. Mozda je Nemanja spaljivao bogumile. U Savinoj “Krmciji”, koja je uglavnom prevod sa grckog, trazi se za one koji se povode za ‘necistim’ povelenijem’ konacna muka, smrtna kazna, dok je ‘Dusanov zakonik’ znatno blazi. Nije iskljuceno da je Rastko (Sava) bezeci od Humske, pretezno katolicke zemlje u Svetu Goru poneo u svojim plavim ocima sjaj tih lomaca” (NIN, Bgd. 22.05.1989.,s.54). NOTA: Krsti vuka – vuk u (Svetu) goru…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #3 Anonimno 13 siječnja, 2016, 20:47

  DA LI JE SRPSKA CRKVA MIROTVORAC ILI – NAPAST?

  Uzme li se u obzir da su Crkvu na celu koje je bio Istocni patrijarh u Carigradu pokrenuli, ali ne i iz zajednistva s rimskim Papom izdvojili – carevi iz vremena vadavine ilirskih imperatora (i pape Ivana IV), kad se nije culo da uopce postoje neki Srbi, ne vidimo zasto ‘cinovnici’ Srbijanske crkve i dalje svojataju Makedonsku Crkvu i namecu kriterije Ilirskoj crkvi (danas i Crnogorskoj crkvi) koje je utemeljio sveti Pavao apostol. Dovoljno je prouciti ‘Dusanov zakonik’ (koji je pisao “lieta 6857, indikt 2, mieseca maja, 21 dan”, pa da se vidi drska prijetlja eksterminacije pripadnika Katolicke crkve, premda su svi Nemanjici bilo – katolici istocnog obreda. Ta Pravsolavna crkva je proglasila autonomiju za sporadicne vladavine ‘ cara Stefana’ (Urosa III Decanskog) koji je dosao na vlast nakon sto je dao zadaviti svoga oca Stefana Urosa III Decanskog, ciju je preksrasnu zaduzbinu ‘Visoki Decani’, na Kosovu projektirao i izveo bokeljski katolik, franjevac Vito.

  Citava povijest te ‘Crkve’, koja se u ‘Dusanovu Zakoniku’ nigdje ne naziva ‘srpska pravoslavna crkva’ je jedna velika smutnja i na politickom i na vjerskom planu. O tome je beogradski ‘NIN’ objavio slijedece misljenje (pod naslovom ‘Ideal Ante Pavelica’:

  “Ideal Ante Pavelica i najveca historijska licnost bio je STEVAN NEMANJA. Zato sto je poklao bogumile do djeteta u kolevci i zatro im svaki trag. Pored toga osnovao je Pravoslavnu crkvu koja je prezivela raspad srpske drzave i prosirila pravoslavlje tamo gdje ga nikad nije bilo. Pavelic je hteo da Ustaski pokret bude ekvivalent Pravoslavnoj crkvi u Srbiji koja je sacuvala identitet naroda” (NIN, Bgd: 1004,1988,s.7). N.B. U ‘Dusanovu zakoniuku’ ne trazi se fizicko iskorjenjenje nekih ‘bogumila’, nego li – katolika! (v. Cl 6-10 ‘Dusanova zakonika’).

  Dakle, ni Kraljevina Raska ni Pravoslavna crkva u njoj nisu postojali prije godine 1217, najprije na blagislov pape Inocenta III, a zatim i Istocnog patrijarha u Carigradu.

  Nikome nije jasno zasto ovako napasno protagonisti politkke SPC svojataju daleko starije crkvene organizacije oko Srbije. A da to nema nikakve veze s Isusovim “Evandjeljem” procitajno sta o tim stvarima zapisa sveti Matej evandjelista: “Tamo dgje se dvoje ili troje osoba sastanu u moje ima, ja sam tu, medju njima” (Mt. 18.v20).

  Dakle, u sv.Evadjelju nigdje nema ni traga srpskoj pretenziji da ona u duhu krscanske vjere moze ikoga prisiliti ili ikome zabraniti da vjeruje u Isusa i ponasa se u dugu slobode savjesti, o cemu je toliko puta pisao i apostol Pavao, utemeljitelj Krscanstva u Makedoniji, Ilirikumu i u Dalmaciji.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Klarens
  #4 Klarens 13 siječnja, 2016, 20:24

  Dragi Bogek je svakom stvoru
  =======================
  A i narodu, dao FALINGU !!!
  =======================
  Neshto karakteristicno za to
  =======================
  Biche, problem sa kojim se
  =======================
  treba konstantno boriti da bi
  =======================
  Bio dostojan samoga sebe, a
  =======================
  Onda i Boga
  =======================
  Svrbcima nikad ni na kraj
  =======================
  Pameti(???) nije bilo nit che
  =======================
  Biti = U lazhi su kratke noge
  =======================
  Jer oni chvrsto vjeruju !!!!!
  =======================
  Ne u Boga !!! To bi bilo
  =======================
  Suvishe, vjeruju svesrdno
  =======================
  U vlastite lazhi !!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. beogradski student
  #5 beogradski student 12 siječnja, 2016, 07:45

  Studirao sam u Beogradu i upoznao taj narod, kao narod, njihove pisce kao velikosrbe, njihove svećenike kao sijače mršnje prema hrvatskoj Crkvi, hrvatskom narodu, njihove akademike kao ideologe i podstrekaše velike Srbije, činitelje i širitelje Garašanovova Nartanija i Vukova, da su Srbi svi i svuda i da su Hrvati Srbi katoličke vjere,a o njihovim oficirima, oficirupama, eszradnim četnicima pjevačima i pjevačicama da se i ne govori…Nipšta od toga kao ne vide hrvatskei slijepci, hrvatske političke budale koji su na vlasti. Dok srps,ki partijarha bezočno laže, svi šute, pa šuti i kaptol,a u ime čega i zbog čega za Boga miloga. Dokle ćemo biti za Srbe ustaše i njihove sluge, trećega za njih nema. Pa vidite li što rade Srbi na hjrvatskolj televizijum radiju, u bnovinama, posvuda su se razmjstili i tako se pakleno dobro rasporedili…Oni su hrvatski komunisti šutjeli na sve što su nam tada Srbi i Srbovi i Srbende radili,a sada šute njihovo potomci dok spski partijarha, rodom od Čačka laže, kleveće i optužuje hrvatski narod za nešto što su oni činili nama. Svoje zločine i njihova zla pripsuje patrijarha nama. A trenutačni “patrijarha” u Hrvatskoj prijestolklnici Pupovac nadolijeva uljre na bvatra na sve ono zlo što sprska Crkva radi protiv hrvatskog naroda. Kako će hrvatska vlast reagirat kad kljuična mjesta u hrvatskim mnedijima drže Srbi i hrvatski ko,munisti, partizanski oi udbaški okoti i zlotvori. Oni su ovisnici o Srbima kao o drogi. Srbodrogirani Hrvati su najčešže njihovi zetovi ili su njihove snahe.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. navijala
  #6 navijala 11 siječnja, 2016, 23:47

  I opet ce se gusta magla spustiti.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code