TKO SE KOGA BOJI U HDZ-u?

TKO SE KOGA BOJI U HDZ-u?

12. ožujka, 2012.

ludzbunjennenormalan
Prestrašeni i prezreni Jaci uzvračaju udarac

Piše: Zoran Milanović

HDZ danas podsjeća na eruptirani vulkan iz čijeg  užarenog stranačkog grotla svakodnevno šikljaju teške optužbe, uglavnom usmjerene, na račun aktualne predsjednice Jadranke Kosor. Očigledno je da su se u nekoć vladajućoj stranci počeli oslobađati straha koji je vladao za vrijeme Kosoričina  mandata. Straha je bilo u izobilju i za vrijeme
Sanaderove vladavine, njegovi najbliži suradnici su šutljivo klimali glavom, nisu mu smjeli oponirati, jer im je lagodnije bilo uživati u visokim privilegijama. No, oni su istodobno Sanadera doživljavali  kao demokratski izabranog  lidera, koji je obrazovan, koji perfektno govori jezike i kojeg je u jednom trenutku podržavala i ljevica i desnica u Hrvatskoj a bio je i neupitni europski miljenik. Uostalom s takvim Sanaderom  HDZ je dva puta pobijedio na parlamentarnim izborima i njega se slušalo jer je bio pobjednik.

ZASTRAŠI PA VLADAJ

No, strah koji je u temelje svoje vladavine ugradila Sanaderova  nasljednica, inače vječita izborna gubitnica, priča je za sebe. Ona je, tvrde njezini dojučerašnji stranački poslušnici, sijala strah oko sebe po metodi ‘zastraši pa vladaj’, a od prvog trenutka nije bila prihvaćena kao istinski stranački lider, nego kao nametnuta predsjednica koja je na to mjesto došla aklamacijom i bez demokratske procedure. Javna je tajna da je Jadranka Kosor, za vrijeme Sanaderove vladavine, bila najmanje omiljena njegova suradnica, te da su u stranci s negodovanjem prihvatili Sanaderov prijedlog da upravo ona bude predsjednički kandidat HDZ-a 2005. godine u srazu s, tada nepobjedivim, Stipom Mesićem. Utjeha im je bila samo ta što su bili uvjereni da neće pobijediti te da će kao izborna gubitnica zauvijek otići u ropotarnicu političke povijesti. Naravno da su se preračunali jer dok je bilo Sanadera i njegove političke moći i Jadranka Kosor bila je nedodirljiva. Sanaderov šokantni odlazak s čelnih mjesta u Vladi i HDZ-u, u srpnju 2009. godine, bio je još šokantniji za stranačke dužnosnike, ali i obične članove stranke, kada su saznali da će nakon Ive doći Jadranka. No, Sanaderovoj samovolji tada se nitko nije smio usprotiviti i s knedlom u grlu aklamacijom su izabrali novu predsjednicu stranke. Interesantno je da su svi oni tada znali ono u što se Sanader tek uvjerio nakon što je napustio politiku  a to je da će mu ‘njegova miljenica Jadranka’, doći glave. ‘Ona bi ga već prvi dan, da je mogla, izbacila iz stranke’, kaže jedan stranački dužnosnik.  S obzirom da je i sama bila svjesna na koji je način došla na čelo Vlade i stranke, te kakvo povjerenje uživa među svojim kolegama,  Jadranka Kosor, tvrde pouzdani izvori, učinila je sve da sijanjem straha oko sebe, prijetnjama dosjeima i drugim neprimjerenim metodama, zadrži vlast koja joj je kao zrela kruška, Sanaderovim odlaskom, pala u krilo.

U BROŠ TE LJUBIM

Pod okriljem njene milosti opstajali su samo oni koji su uspjeli preko noći iz Sanaderovog odijela uskočiti u Kosoričine odore. Svoju lojalnost, dragoj predsjednici, morali su dokazivati ulizivanjem, hvaljenjem svakog njezinog poteza, pa čak i broša na reveru, jer onaj tko ne bi na vrijeme primijetio i pohvalio njezin novi broš bio bi zreo kandidat za odlazak u predvorje Kosoričine nemilosti.  Tako ovih dana, među stranačkim dužnosnicima, kruži i istinita anegdota da je Jadranka Kosor prije njezina prvog susreta s tadašnjim slovenskim premijerom Borutom Pahorom u  dvorcu Trakošćan, kada su pregovori konačno krenuli s mrtve točke, hitno sazvala sjednicu predsjedništva HDZ-a.  Članovi stranačkog predsjedništva bili su ne malo iznenađeni kada im je predsjednica Kosor rekla da ona za dva dana  putuje u Sloveniju na susret s Pahorom pa ih je zamolila da do sutra dobro razmisle koja bi joj haljina, za tu prigodu, najviše odgovarala – crvena, bijela ili plava. Neki od njih su sve do zakazanog   sastanka vjerovali da je sve to samo njezina dobra šala te da će Jadranka Kosor na sjednici predsjedništva iznijeti svoje stavove pred susret  s Pahorom te od njih zatražiti mišljenja i prijedloge kako se postaviti na tome sastanku. Sve zablude raspršile su se onoga trenutka kada je Kosorica  ozbiljnim glasom upitala svoje stranačke kolege:’ Dakle, jeste li razmislili koja bi mi haljina najbolje pristajala’! A nakon susreta s Pahorom, vrativši se u Zagreb,  Kosorica je  prigovorila svojim stranačkim kolegama  da je nisu dovoljno hvalili s obzirom na veliki uspjeh koji je postigla u Sloveniji.

VI SUŽNJI KOJE MORI STRAH

Tako je, dakle, vladala  Jadranka Kosor, bila je, kažu upućeni, strah i trepet među suradnicima, a oni su pak strepili da će završiti  kao Polančec, pokušaju li bar malo oponirati. Plašili su se da će biti otpisani i ako ne zadovolje njezinu beskrajnu taštinu, ako joj se svako malo ne dive i fascinantno klimaju glavom nakon svake njezine izgovorene ‘povijesne’ rečenice. No, sav taj strah koji je Jadranka Kosor,  svojim ponašanjem i metodama,  utjerala u kosti  svojim stranačkim kolegama počeo je iščezavati nakon HDZ-ova uvjerljiva poraza na parlamentarnim izborima a stara indijska mudrost kaže ‘tko pobijedi strah taj je i tigru opasan protivnik’. Svojedobno je  bosanskohercegovački književnik Abdulah Sidran u trenutku raspada tadašnjeg Saveza Komunista Jugoslavije, u jednom intervjuu otvoreno priznao:’ Sram me je što sam se nagutao toliko straha’! Vjerojatno je danas i brojne  članove HDZ-a sram što su se toliko nagutali straha pod Kosoričinom strahovladom pa sada javno progovaraju o svemu onome o čemu su mjesecima i godinama šutjeli. Uostalom sličnu sudbinu doživio je i njezin prethodnik Sanader nakon što je sišao s političkog trona. Svjesna je toga i Jadranka Kosor pa sada kaže da je pogriješila što nije raspisala unutarstranačke izbore kada je iz stranke izbrisala Ivu Sanadera. To priznanje je i svojevrsna potvrda njezina velikog straha od onih koje je godinama strašila. Jer pokret otpora protiv nje svakim je danom sve veći i možda je takvo raspoloženje najšireg članstva najbolje odslikano u svojevrsnoj  ‘stranačkoj internacionali’, nepoznatog autora, koja ovih dana kruži središnjicom HDZ-a: ‘Ustajte prezreni u stranci, vi sužnji koje mori strah, to razum  grmi u svom gnjevu, ružnu prošlost raspršimo u prah’! T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. trnje
  #1 trnje 1 travnja, 2012, 11:13

  ma Jace ima kuma ,vrlog predsjednika Braniteljske udruge sa 3 clana..pa joj vraca usluge. a mozda i gospodja Bilac iz Splita treba biti zbog toga pazljivija jer odavno u krim evidenciji i pri tom osudjen. ali i falsifikator…diploma… i podijeljenih braniteljskih stanova svojoj obitelji…itd…itd…zato pripazite Jacini protivnici!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. leonarda jug
  #2 leonarda jug 13 ožujka, 2012, 09:16

  sumnjam da se netko nekog boji…možda časni sud jadranke jer su pod njenim utjecajem pa se ne usude ju izbaciti iz hdz-a

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. roberto kolarić
  #3 roberto kolarić 13 ožujka, 2012, 09:14

  jace se ne boji nitko jer je propalitet teški

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code